Auto magazin

Volvo Amazon slavi 60. rođendan

Volvo Amazon slavi 60. rođendan
05.09.2016.

Sada već davne 1956. godine Volvo je predstavio potpuno novi model – “amazon” i to u sedan verziji. U to vreme, novi auto je bio prava atrakcija, kakvu Volvo nikada do tada nije napravio.

Dok je prethodni “PV444” bio prilično nezgrapan auto, “amazon” je bio izuzetno elegantan sa uticajem italijanskih i američkih limuzina.

auto magazin srbija volvo amazon

Zanimljivo je da je tada, baš kao i danas, ukazivano poverenje mladim ljudima, pa tako dizajn potpisuje dvadesetšestogodišnji Jan Vilsgard. Zahvaljujući svom predanom radu i dobrim idejama, ostao je šef dizajna Volvoa sve do devedesetih.

auto magazin srbija volvo amazon

 

Postoji nekoliko tumačenja po kojima je “volvo amazon” dobio ime. Jedno od njih je da ime potiče od ratnica iz grčke mitologije. Na nekim tržištima se prodavao i sa oznakom “121” ili “122”. Obe verzije je pokretao benzinac zapremine 1,8 litara.

auto magazin srbija volvo amazon

Dve godine nakon početka proizvodnje predstavljena je verzija “sport”, koja je uz pomoć dvogrlog karburatora postizala 85 konjskih snaga. Usledila je i karavan verzija 1962. godine, koja se pridružila sedanima sa dvoja i  četvora vrata.

auto magazin srbija volvo amazon

“Amazon” uskoro postaje i prava sportska limuzina zahvaljujući modelu “123GT”. Sa svojih 115 konjskih snaga predstavljala je ozbiljnu mašinu za 1967. godinu.

auto magazin srbija volvo amazon

Volvo je postigao veliki uspeh sa “amazonom”, a proizvodnja je bila tolika da je oko 60 posto bilo namenjeno izvozu. Zapravo, ovaj model im je pomogao da po prvi put postanu broj jedan i na domaćem, Švedskom tržištu, stvorivši imidž koji je zadržan i do danas.

auto magazin srbija volvo amazon

“Amazon” je bio taj koji je Volvo učinio proizvođačem racionalnih, tehnički vrlo rafinisanih automobila, koji su usput nosili epitet stilizovanih i vrlo bezbednih automobila.

auto magazin srbija volvo amazon

Na primer, ovo je prvi serijski model na svetu koji je kao standard imao prednje sigurnosne pojaseve. I ne samo to, 1962. je bila godina kada je Volvo uveo pojas sa vezivanjem u tri tačke. Prema nekim proračunima Šveđana, ovim izumom Volvo je sačuvao više od deset miliona života od tada pa do danas.

auto magazin srbija volvo amazon

Iako je 1966. uvedena u proizvodnju modernija serija “140”, “amazon” je nastavio da silazi sa proizvodnih traka sve do 1970. godine. Napravljeno ih je ukupno 667.791 primerak, od čega je dosta njih i danas u voznom stanju.

Čak, po nekim statistikama, osam posto svih prodatih “amazona” u Švedskoj je i danas u životu.

auto magazin srbija volvo amazon

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Bolji je Opel Grandland x 2.0 d. [...]

Не може од бабе девојка, не бива :) [...]

Unutrasnjost izgleda jako dobro. Dugo nisam video auto koji mi je po svim karakteristikama bas [...]

Hehe, ovan sam u horoskopu i ima istine! Hvala na zanimljivoj objavi! [...]

Jedini automobili koji stede u gradu su hibridi, tako da prilikom kupovine samo bi trebalo [...]

Savršeno.....Hvala [...]

Preuzmite Auto magazin za android