Vozili smo: Cela Infiniti gama na okupu

Infiniti je premijum brend koji je Nisan relativno skoro plasirao na tržište Evrope. U poslednjih godinu dana u potpunosti su promenili odnos prema tržištu Evrope i zaokružili su gamu modela. Imali smo prilike da provozamo njihove glavne atribute Zagreb, Hrvatska Od specijalnog izveštača Ivan Katunac

Infiniti se na tržištu Srbije nalazi već nekoliko godina i posluje sa promenljivim uspehom. Međutim, došao je trenutak da se stvari iz korena promene, jer je njihov principal rešio da stvari promeni iz korena. U potpunosti je promenio stav i način poslovanja u Evropi, a takođe je promenio i kompletnu nomenklaturu svojih modela.

Uvoznik i prodavac Infiniti automobila za Srbiju, kompanija Grand Motors nas je pozvala na druženje sa delom svoje game u Zagrebu. Na raspolaganju su nam bili limuzina više srednje klase “Q 50”, limuzina visoke klase “Q70”, kao i SUV visoke klase “QX70”.

Najviše smo se družili sa modelom “Q50” iz dva razloga. Prvi je činjenica da Grand Motors očekuje da će najviše kupaca u Srbiji poželeti da kupi baš ovu limuzinu, a drugi je što je uz standardne modele iz Berlina (to su i tablice koje vidite na testiranim automobilima) stigao i vrlo neuobičajeni hibrid. Red je da se koncentrišemo na limuzinu koja na tržištu konkuriše legendama poput “BMW-a serije 3”, “mercedesa C-klase”, ili “audija A4”.

auto magazin magazinauto.com infiniti gama proba zagreb
Infiniti ima bogatu i dobro osmišljenu gamu modela

Logično pitanje, a njega i nismo morali da pitamo prilikom prezentacije je: “kako nekoga ubediti da kupi automobil o kojem gotovo niko ne zna u Srbiji po ceni koja je približna ovim trima navedenim nemačkim klasicima”?

Kažu nam, a mi se slažemo, da odgovor leži upravo u ove dve konstatacije. Naime, “infiniti” je namenjen ljudima kojima treba luksuzan, kvalitetan i dobro opremljen automobil, a pri tome ne žele publicitet. Ne žele poređenje sa političarima, zvezdama i “kontroverznim” ličnostima koje se najčešće mogu videti u nemačkim modelima. Tu je i pitanje cene. Naime, infiniti poput “Q50” može da se nabavi krcat opremom da cenu po koj se nudi “mercedes”; “bmw”, ili “audi” u osnovnoj opremi.

Vreme je da sednemo u “Q50” i uverimo se da je dorastao “nemcima”. Atmosfera je svakako poznata. Svedena, luksuzna i upadljivo kvalitetna. Ipak, za razliku od evropljana, ovde se može primetiti doza opuštenosti i modernizma u dizajnu. Nikako u nivou u kojem bi iko i pomislio da je uporedi sa “video igra stajl” kabinama azijskih automobila (ovde čak i ne mislimo na Nisan). Opet, očigledno je osveženje za sve one koji nisu opčinjeni Nemačkom beskonačnom svedenošću.

Sedi se vrlo nisko, udobno i opušteno u stilu najboljih limuzina. Ako želite automobil za duga putovanja, ovo je takav, zaboravite na SUV i MPV. Na zadnjoj klupi ima obilje mesta za dva putnika, međutim, treći će itekako imati problema zbog tunela kardana i povišenog sedenja u centralnom delu klupe. Ova limuzina, kao i sve u ovoj klasi namenjena je luksuznom prevozu četiri putnika.

auto magazin magazinauto.com infiniti gama proba zagreb
Sa leva na desno: QX70, Q50 hibrid, Q70 i Q50

Velika novina za osnovnu verziju “Q50” je Mercedesov četvorocilindrični turbo-dizel motor zapremine 2,1 litar, snage 170 KS i maksimalnog obrtnog momenta 400 Nm. On je uparen sa sedmostepenim automatskim menjačem. Ovu verziju smo imali prilike najviše da vozimo, pored ostalog jer smo njome i doputovali u Zagreb.

Automobil je vrlo tih i uglađen, ima odlične performanse i vrlo umerenu potrošnju. Zaista je idealan za daleke puteve i kao poslovni automobil. Ako želite nešto bolje performanse i uglađenost, nabavićete varijantu sa četvorocilindričnim turbo-benzincem zapremine dva litra.

I on dolazi iz Mercedesa, a nudi vrlo uzbudljivu vožnju i razumnu potrošnju goriva. Nećemo pominjati cifre, jer promocije uvek idu uz vožnju “do daske”. Ipak, nije nam trebalo puno prostora da zaključimo da ovako snažna limuzina bez problema može da troši ispod deset litara benzina na 100 kilometara vožnje.

auto magazin magazinauto.com infiniti gama proba zagreb
Hibridni Q50 ima odlične performanse zbog kombinacije snažnog nisanovog V6 motora od 3,5 litara i elektromotora

Neočekivano, od svih ponuđenih “Q50”, najviše nas je oduševio hibrid. I to ne bez razloga. Limuzina poseduje potpuni hibridni sistem pogona, što će reći da može da se vozi samo pomoću elektro motora. I to ne samo kao prva pomoć.

Kilometre i kilometre na auto-putu proveli smo sa isključenim benzincem pri 130 i neki (da ne čuju vlasti) kilometar na čas sa isključenim benzincem. Zaista impresivno. Međutim, ono što je još impresivnije je onaj benzinac ispod haube. To je Nisanov V6 od 3,5 litara sa 306 konjskih snaga uparen sa električnim motorom od 68KS.

Kada sve to zajedno proradi uz gas do “daske”, limuzina se pretvara u pravu zver. Uz vrlo zarazan režeći zvuk benzinca potpomognutog obrtnim momentom električnog motora, ovaj auto je izuzetno brz i zarazno zahvalan za vožnju.

Da li iko u njemu može da pomisli na ekologiju i štednju goriva? Čestitamo Infinitiju što je uspeo da pronađe rupu u zakonu i ljubitelje brzine oslobodi previše velikih državnih dažbina, bar kada su Evropa i ostale razvijene zemlje u pitanju.

auto magazin magazinauto.com infiniti gama proba zagreb
Baterije u zadnjem delu hibrida umanjuju zapreminu prtljažnika

Ipak, moramo da primetimo da smo se itekako iznenadili potrošnjom od samo dever litara tokom vožnje. Hibridni sistem ovde očigledno nije samo zbog imena na poklopcu prtljažnika.

Test vožnju nastavljamo u, za klasu većoj, limuzini “Q70”. Ovaj automobil je direktan konkurent imenima poput “mercedes e-klase”, “bmw serije 5” i “audiju A6”. Mnogi misle da je osnovna razlike između ove dve klase samo u ponudi prostora.

To jeste tačno, u “Q70” i peti putnik može da se smesti na zadnjoj klupi. Međutim, tek kada naizmenično vozite manji i veći automobil možete da shvatite koliko je veća pažnja posvećena detaljima i koliko je pedantniji izbor materijala u većoj limuzini. Tu je i mnogo ozbiljniji audio sistem, kao i bolja zvučna izolacija.

auto magazin magazinauto.com infiniti gama proba zagreb
Q70 je vrlo komforna i luksuzna limuzina

Kao kontrast limuzinama, domaćin nas je obradovao veliki i prestižnim SUV modelom “QX70”. On je u gami zamenio poznati “FX”. Njegova kabina naprosto zrači luksuzom. Kod ovakvih automobilila, više ne možete da gledate samo da li je plastika mekana i dobro uklopljena, već morate da obratite pažnju na svaku sitnicu, detalje, dizajn, boje i osvetljenje.

Kod Infinitija je to na nivou, ili bolje, najboljih ponuda u klasi, a to opet zavisi od ličnih afiniteta. Evo primera: iza upravljača se nalaze tasteri za manuelnu, sekvencijalnu promenu brzina. Oni su napravljeni od brušenog aluminijuma, ali to nije bilo dovoljno za Infiniti, pa su ih dizajneri presvukli kožom po obodu gde ih dodiruju prsti vozača.

auto magazin magazinauto.com infiniti gama proba zagreb
Infiniti je namenjen ljudima koji žele da uživaju u luksuzu, ali ne žele da se ističu u javnosti

Gejša, čaj i suši
Veliku brigu o svojim klijentima prodavci Infinitija pokazuju i kroz tretman prilikom prikazivanja automobila potencijalnim kupcima. Imali smo priliku da i samu prođemo kroz neobično gostoprimstvo.
Tokom prezentacije automobila, domaćica salona, obučena u kostim gejše, bez i jedne reči, prinosi komplet za japanski čaj i pravi ga po originalnoj recepturi.

Nakon povratka sa probne vožnje, uz dodatna objašnjenja o automobilima koji su vozili, kupcima se servira suši.
I čaj i suši koji nam je ljubazna domaćica salona Infiniti servirala, bili su izvrsni, baš kao i automobili koje smo vozili.

auto magazin magazinauto.com infiniti gama proba zagreb

Miloš Stefanović
direktor premijum brendova u Grand Motorsu

Grand Motors, kao jedan od svojih premium brendova, od 2011. godine ovlašćeno uvozi i servisira Infiniti automobile, premijum segment japanskog Nisana.

Infiniti automobili su oduvek bili sinonim ekskluzivnosti i drugačijeg, pa smo se odlučili da pored brendova koje smo već godinama radili, kupcima u Srbiji ponudimo u biti nešto drugačije.

auto magazin magazinauto.com infiniti gama proba zagreb

Ono na čemu je trenutno akcenat Infinitija što se Evropskog tržišta tiče su manji modeli i motori manje kubikaže do dva litara.

Do kraja godine očekujemo ulazni model po veličini “Q30”, a nakon njega i najmanju platformu SUV-a, “QX30”.

Trenutno nam je akcenat prodaje na sedanu, “Q50” sa 2.2 dizel motorom koji kreće od 34.000 evra.

Sa automatskim menjačem i u višim paketima opreme ova limuzina vas neće koštati više od 40 hiljada evra.

Uporedno sa njim ide i svima poznati “FX”, koji se u novoj nomenklaturi zove “QX70”.

Ostaje mi da pozovem sve zainteresovane na personalno upoznavanje sa brendom i test vožnje naših modela.

Infiniti Centar Beograd se nalazi u Milutina Milankovića 11, a sve informacije možete dobiti putem našeg sajta.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring