Vozili smo novi BMW M340i xDrive na stazi u Portugaliji

Plava krv

Sedma generacija BMW serije 3 donosi inovacije koje konkurenciju ostavljaju ozbiljno iza. BMW M340i xDrive je najjača serijska „trojka“ svih vremena, ne računajući M3.

Ekipa Auto magazina je imala privilegiju da je testira pre zvanične svetske premijere i to na stazi u Portugaliji

Faro, Portugalija
Od našeg specijalnog izveštača,
Aleksandar Bursać

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20Koliko je nova serija 3 važna za BMW govori i podatak da je izgled automobila ostao nepoznat do poslednjeg trenutka uoči premijere na Salonu automobila u Parizu.

Nije bilo “procurelih” fotografija, već je svet s nestrpljenjem iščekivao novu “trojku”. Kada je auto konačno otkriven, čak i najveći skeptici odali su priznanje dizajnerima, koji su estetiku automobila učinili dovoljno drugačijom, modernijom i svežijom, uz istovremeno zadržavanje prepoznatljivog stila karakterističnog za BMW.

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20Svega dva meseca kasnije, ekipa Auto magazina je dobila ekskluzivnu priliku da bude u prvoj grupi malobrojnih novinara iz celog sveta koji će testirati novi BMW na jugu Portugalije.

Teško je odlučiti se odakle početi sa predstavljanjem noviteta na „trojci“. Primetili smo da su inženjeri BMW-a posebno ponosni na činjenicu da je serija 3 sposobna na gotovo potpuno autonomnu vožnju u gradskoj gužvi do brzine od 60 km/h, i to bez asistencije vozača.

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20Auto je sposoban ne samo da se potpuno zaustavi u koloni, već i da je prati. Ukoliko je stajanje duže od 30 sekundi, potrebno je da vozač kratko pritisne gas kako bi auto nastavio da prati vozilo ispred.

I ne samo njega, „trojka“ sada „vodi računa“ i o tome šta rade dva automobila ispred. Iznenadila nas je činjenica da je sa novog X5 ubačena i jedna vrlo zanimljiva i korisna funkcija – auto pamti poslednjih 50 metara puta prilikom uparkiravanja i sposoban je da se sam isparkira istom putanjom kojom je ušao u parking mesto!

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20Statistika kaže da je do sada širom sveta prodato preko 15 miliona primeraka BMW-a serije 3. Od 1975. godine kada se pojavila pa do danas, predstavlja najvažniji model BMW-a.

Inženjeri priznaju da je za napredak iz generacije u generaciju veoma važno učešće na trkama, što je više nego očigledno u specifičnom ponašanju u vožnji, o čemu ćemo pričati nešto kasnije.

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20U odnosu na prethodnika, „trojka“ je duža 76 milimetara, 16 milimetara je šira i svega jedan milimetar viša.

Produženo je i međuosovinsko rastojanje i to za 41 milimetar, dok je trag točkova proširen na obe osovine – 43 mm napred i 21 pozadi.

To se najviše oseća na zadnjim sedištima koja su mnogo mekša i udobnija nego ranije, sa 11 milimetara više za noge.

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20Sedi se zavaljeno a primetili smo i da nema više problema sa krajevima, koji su ranije bili dosta istureni zbog koševa.

Sada mnogo lakše mogu da sednu i tri odrasle osobe i ne samo to – ovo je prva „trojka“ u koju možete da smestite tri dečija sedišta jedno uz drugo na zadnjim sedištima.

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20BMW ističe i vrlo bogatu osnovnu opremu koja će se ugrađivati u svaku „trojku“. LED glavna svetla su standard, a osim njih postoje još dva nivoa.

Treći je sa laserskim svetlima koja se spolja lako prepoznaju po plavim „L“ elementima. Konstruisana su tako da njihov snop dug 530 metara „preskače“ vozila ispred kako ne bi došlo do zaslepljivanja.

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20Standard je i LED osvetljenje kompletne unutrašnjosti ali i na kvakama; u ovoj tehnologiji su i zadnja svetla, sa zatamnjenim izgledom.

Radio „Professional“ sa šest zvučnika i velikim displejem će se takođe ugrađivati u sve „trojke“, uključujući dva USB priključka i blutut konekciju.

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20Konstruktori su nam otkrili da su se kupci do sada žalili na buku, pa je taj problem rešen time što je u A stubove ubačena izolaciona pena, a postavljeno je i specijalno akustički izolovano vetrobransko staklo koje je takođe standard u svim modelima.

Ko želi, može da doplati za akustički izolovana bočna stakla.

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20Veliki broj sistema pasivne i aktivne bezbednosti takođe je postao deo opreme svakog primerka serije 3. Automatsko kočenje se podrazumeva, kao i upozorenje o nenamernom napuštanju saobraćajne trake.

Uz doplatu se dobija već pomenuta poluautonomna vožnja sa asistencijom prilikom vožnje uskim trakama; Na primer, prilikom izvođenja radova na auto-putu, auto će sam držati idealnu sredinu između bankine i šlepera koji se vozi paralelno sa vama u desnoj traci.

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20Ubačen je i potpuno novi hed-ap displej, koji je jedan od najvećih u ovom trenutku, sa pozicijom takvom da zaista gledate sve vreme kroz njega.

Među bezbednosnim sistemima je i upozorenje na vožnju suprotnim smerom, a zvučnim i svetlosnim signalima auto će vas upozorili i da niste stali na znak stop.

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20Sistem je podešen tako da čita ne samo trenutne znakove o ograničenju brzine, već i prilagođava adaptivni tempomat sa tolerancijom do 15 km/h.

Novina je i funkcija „krstarenja“, gde se menjač praktično „izbaci iz brzine“ kad god je to moguće pri brzinama između 15 i 160 km/h.

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20Sedma generacija „trojke“ donosi 55 kilograma uštede u masi, do sada najpovoljniji koeficijent aerodinamike od 0,23 Cd, ali i idealnu raspodelu mase u odnosu 50:50.

Što se tiče ogibljenja, razlika u odnosu na prethodnika je velika i odnosi se pre svega na novu strategiju kačenja elemenata oslanjanja za karoseriju ali i na novu tehnologiju amortizera koja je po prvi put primenjena u jednom BMW modelu.

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20Da bismo naveli sve novitete na novoj „seriji 3“, trebalo bi nam bar još tri ovakva članka. Ovde smo naveli samo one najvažnije, iako ima mnogo detalja koji izazivaju nevericu u pogledu posvećenosti inženjera da naprave izuzetan auto u svakom pogledu.

Što se tiče motora, za početak će biti dostupni 320i sa 184 KS, 330i sa 258 KS, 318d sa 150 KS, 320d sa 190 KS i 330d sa 265 KS.

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20Pogon na sa četiri točka je za sada dostupan samo uz 320d. Svi motori su toliko izmenjeni da se smatraju potpuno novim.

Na primer, 2,0 dizelaš u 318d i 320d ima dve turbine – malu visokog pritiska i veliku nižeg pritiska promenljive geometrije.

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20Time je omogućen bolji odziv u svim radnim režimima ali i niža potrošnja goriva. I da, još jedna zanimljivost – svaka „BMW trojka“ ima dvostruki završetak izduva, prečnika 80 mm za 318d i 90 mm za sve ostale.

Prvi susret sa „trojkom“ sedme generacije bio je za volanom modela 330i sa 258 konjskih snaga. Krećemo u vožnju lokalnim putevima na jugu Portugalije.

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20Drugačije ponašanje automobila je očigledno već u prvim bržim prolascima kroz krivine. Naginjanje je minimalno a ono što posebno ostavlja utisak je brzina kojom se karoserija umiruje prilikom prelaska svih vrsta neravnina.

Ipak, lokalni putevi sa ograničenjem brzine od 90 km/h nisu dovoljni da se osete sve mogućnosti novog sistema kačenja elemenata oslanjanja na karoseriju, ali i nove tehnologije amortizera.

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20Zato dolazimo na stazu Algarve, gde nas čekaju prototip primerci modela M340i xDrive.
Upravo zbog toga što u trenutku testiranja premijera još nije održana, automobili su delimično kamuflirani.

Zašto baš na stazi? BMW je konstruisao toliko specifičan automobil, da je „trojka“ fabričke oznake „G20“ spremna za stazu čak i u serijskoj verziji, doduše, sa M Sport ogibljenjem, diferencijalom i kočnicama.

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20U odnosu na 330i koji smo vozili razlika je “samo” u motoru. Umesto četiri cilindra i 258 „konja“, redna šestocilindarska mašina isporučuje 374 konjske snage.

To je povećanje od 48 KS u odnosu na 340i u prethodnoj generaciji „F30“. Samim tim, ovo je postao najjači serijski BMW serije 3, ne računajući M3, od koga je do „stotke“ sporiji samo pola sekunde!

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20Ovde su standard M sportski diferencijal, varijabilni sportski upravljač i kočnice, za razliku od 330i na kom se ovi elementi doplaćuju.

Dakle, sa standardnim oslanjanjem i kočnicama izlazimo na stazu gde se održavaju brojna takmičenja ali i testiranja za Formulu 1.

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20Ispred nas je instruktor u M2 Competition. To je najjača varijanta M2. Pokreće je isti 3,0 motor ali sa 410 konja.

Naravno, setap automobila tog automobila je potpuno drugačiji pa imamo priliku da M340i vozimo do krajnjih mogućnosti, s obzirom da je ispred nas lakši i jači auto.

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20Jedino poboljšanje na kamufliranim automobilima je u vidu točkova koji imaju prečnik 19 umesto 18 inča. Sve drugo je standard, uključujući enterijer i pneumatike.

Prvi krug je za zagrevanje i upoznavanje staze, koja je specifična po brdovitom reljefu i usponima koji predstavljaju „mrtav ugao“, sa kojih nemate nikakav pregled situacije posle njih.

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20Upoznajemo se sa stazom i iz „sport“ moda prebacujemo u „sport plus“. Auto menja zvuk i karakter motora a adaptivno oslanjanje postaje maksimalno kruto.

Iz izduva dopire grmljavina kakvu samo poželeti možete. Prvi ozbiljno brzi prolasci kroz krivine ulivaju ogromno poverenje, auto se ponaša kao da mu je sve jedno kojom brzinom vozite.

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20Prva snažna kočenja takođe fasciniraju. Dug hod pedale kočnice omogućava da dozirate silu kočenja baš kako želite, bez i najmanjih znakova umora.

Očigledno je da instruktor u M2 Competition ispred nas ubrzava punim gasom; M340i xDrive ga prati u stopu, sa tek neznatnim zaostajanjem zbog našeg kasnog dodavanja gasa po izlasku iz krivine.

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20Ovaj put auto dovodimo do limita na kočenju; ni traga pregrevanju ni posle mnogo krivina. Sada preterujemo u sledećim krivinama, pokušavamo da dostignemo granicu prijanjanja i to je ono što najviše fascinira – novi M340i se ponaša kao da vozite aktuelni M3.

Nema nikakvog zanošenja karoserije, maksimalno se umiruje čak i kada se prelazi preko prevoja ogromnom brzinom koji se nalaze pre i posle krivina.

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20Auto se ponaša kao da je spremljen za trke, a radi se o potpuno standardnom serijskom primerku. Volan je izuzetno direktan i sjajno prenosi informacije sa podloge. Posle samo četiri kruga na stazi, M340i nas je ozbiljno preznojio.

Prisećamo se vožnje BMW-a 335i (F30) na stazi. Prošlo je šest godina od tada. U to vreme, bio je to najsnažniji serijski model serije 3 koji nije M3.

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20U odnosu na taj auto, razlika je ogromna; današnja najsnažnija „trojka“ je pravi trkački auto… Bilo nam je jasno zašto je BMW insistirao da se M340i xDrive testira na stazi pod ekstremnim uslovima.

Jednostavno, to je njegovo prirodno okruženje. I da, drugo ime mu je porodična limuzina. Možemo samo da pretpostavimo kakav će biti novi M3…

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20M Performance za svaki model

Za svaku „trojku“ vlasnik može da poruči M Performance paket sa M Sport sniženim adaptivnim ogibljenjem, alu-felnama 19 inča, varijabilnom letvom volana, sportskim kočnicama i elektronski kontrolisanim M diferencijalom. Na slici je 320d koji izgleda kao M3.

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20Obavezan hibrid

Vremena su takva da i BMW kao najsportskiji među premijum brendovima mora ozbiljno da računa na hibride. Bili smo među prvih petnaestak novinara na svetu koji su videli uživo novi 330e.

Reč je o plag-in hibridu sa autonomijom do 60 kilometara samo na struju. Ukupna snaga sistema je 252 KS, odnosno 292 KS kada je „Xtra Boost“ mod aktivan.

Do stotke bi trebalo da stiže za 6,0 sekundi. Standardno će imati mogućnost unapred programiranog zagrevanja ili hlađenja kabine pre vožnje s obzirom da su grejači kabine i kompresor „klime“ električni.

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20Ispričajte se i zabavite sa autom

BMW Intelligent Personal Assistant je prva faza humanoidnog automobila koji komunicira sa vozačem asistirajući mu i odgovarajući na pitanja.

Klikom na taster na volanu auto počinje da vas sluša. Možete da ga pitate kakva je vremenska prognoza, pa će vam na displeju izbaciti podatke.

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20Ako mu kažete da vam je dosadno, prebaciće motor i menjač u „sport“ mod i pustiće neku uzbudljivu muziku.

Ako ste umorni, takođe će vas razbuditi muzikom, vibracijama na volanu ali i osetnim spuštanjem temperature „klime“.

Glasom možete da podesite i većinu funkcija na automobilu, kao što su postavke displeja, „klime“, osvetljenja, telefona, navigacije, ozvučenja…

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20Pamćenje poslednjih 50 metara vožnje

Nova „trojka“ je dobila neke od vrlo luksuznih komada opreme sa novog X5. Među njima je i mogućnost potpuno automatskog parkiranja unapred i unazad, gde auto sam kontroliše volan, gas i kočnicu.

Osim toga, pamti poslednjih 50 metara do zaustavljanja, tako da potpuno samostalno može da se isparkira unazad sa komplikovanog parking mesta.

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20Otključavanje telefonom

Od sada BMW serije 3 možete da otključate i startujete samo uz pomoć mobilnog telefona, tako da konvencionalni ključ više nije potreban.

Približavanjem telefona uz kvaku otključavate auto. Kada telefon stavite na bežični punjač, možete da startujete i motor. Digitalni ključ vozač može da podeli sa još pet osoba.

Sve funkcioniše preko NFC tehnologije. Sve ovo je moguće i preko posebne BMW ključ-kartice.

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20BMW Serije 3

Model 320i 330i 318d 320d 320d xDrive 330d
Zapremina (ccm) 1998 1998 1995 1995 1995 2993
Snaga (kW/KS) 135/184 190/258 110/150 140/190 140/190 195/265
Maks. o. moment (Nm) 300 400 320 400 400 580
Menjač automatski, 8 stepeni
Dimenzije (mm) 4709/1827/1442
Međuos. rastojanje (mm) 2851
Prtljažnik (l) 480
Rezervoar (l) 59 za benzince 40 za dizelaše (opciono 59)
Masa (kg) – 1470/1545 – 1455/1530 1540/1615
Maks. brzina (km/h) 238 250 222 240 233 250
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 7,2 5,8 8,4 6,8 6,9 5,5
Potrošnja (l/100 km) -/6,0/- 7,7/5,2/6,1 -/4,4/- 5,1/4,1/4,5 5,5/4,4/4,8 -/5,2/-
Emisija CO2 (g/km) 137 139 116 117 125 136

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20BMW M340i xDrive Sedan

Motor: redni, 6 cilindara
Zapremina: 2998 ccm
Snaga: 275 kW (374 KS)
Maks. o. moment: 500 Nm
Ubrzanje: 0-100 km/h: 4,4 s
Maks. brzina: 250 km/h
Prosečna potrošnja: 7,5 l/100 km

auto magazin srbija test bmw m340i 330i g20

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring