Auto magazin

Od marta unapređeni 1,6 dizelaš u Hondi Civic

Od marta unapređeni 1,6 dizelaš u Hondi Civic
09.01.2018.
Niža emisija azotnih oksida i ugljendioksida

Usavršeni 1.6 i-DTEC dizel motor od 120 KS pridružiće se Honda Civic gami u Evropi od marta 2018, pružajući dobru kombinaciju performansi i efikasnosti

Novi motor jedan je od prvih koji će biti zvanično testirani po novom standardu testiranja lakih vozila (WLTP – Worldwide Harmonized Light Duty Test Procedures) na potrošnju goriva i ciklus emisija, koji ove godine stupa na snagu.

Dok su podaci iz poznatog testa NEDC (New European Driving Cycle) zasnovani na teorijskom profilu vožnje, WLTP ciklus je razvijen korišćenjem stvarnih podataka o vožnji prikupljanih širom sveta i projektovan tako da dovede do rezultata bližih stvarnom iskustvu vožnje.

Honda je unela značajna poboljšanja u agregat i izduvni sistem kako bi poboljšala performanse, koja su dovela do prosečne potrošnje od 3,7 l/100 km i 99 g/km.

Unapređenje 1,6 dizel motor obuhvata smanjenje trenja cilindara, koje je postignuto zahvaljujući klipovima izrađenim od legure hrom-molibden, kao i specifičnoj “arhitekturi” unutrašnjih površina cilindara kako bi se omogućilo mirnije kretanje klipova.

auto magazin srbija honda civic novi 1.6 i-DTEC dizel motor

Motor od 1,597 kubika koristi isti napredni Bošov sistem ubrizgavanja goriva kao i do sada i sadrži mali, veoma efikasni turbopunjač, EGR sistem (recirkulacija izduvnih gasova) niskog pritiska i usisnu granu sa još efikasnijom pripremom smeše.

Radilica i blok motora su od aluminijuma. Za novi i-DTEC motor, bloku su dodata livena rebra kako bi se povećala strukturalna čvrstoća a smanjene su buka i vibracije.

Hondin novi 1,6 i-DTEC je jedan od prvih motora koji će biti zvanično testiran postupkom Stvarnih emisija vožnje (RDE) radi validacije emisije azotnih oksida (NOx) i nivoa emisije čestica.

Dizel pogonski sklop ima novi sistem NOx skladišnog konvertora (NSC) sa većim katalizatorima i višom sadržinom plemenitih metala (srebra, platine i neodimijuma) koji skladište azot-oksid do ciklusa regeneracije.

Auto magazin honda civic x promocija preview 2017

Senzor za čađ precizno detektuje trenutak kada je potreban ciklus regeneracije, što produžava trajnost izduvne komponente.

Novi 1.6 i-DTEC motor i dalje razvija 120 KS pri 4.000 obrtaja u minutu i 300 Nm maksimalnog obrtnog momenta pri 2.000 obrtaja u minutu. Sa njim Civic do 100 km/h ubrzava za 10,4 sekunde.

Unapređeni agregat sklapa se u Hondinoj fabrici u Svindonu u Velikoj Britaniji, a biće na raspolaganju za obe verzije, sa petora i četvora vrata novog Civic modela desete generacije.

Devetostepena automatska transmisija dodatno će uvećati opcije pogonskog sklopa sredinom 2018. godine, što će biti prva primena na nekom automobilu sa pogonom na dva točka.

Auto magazin honda civic x promocija preview 2017

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Tehnika

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

Vaša email adresa neće biti nigde javno dostupna ostalim posetiocima sajta.
Obavezna polja su obeležena *

Komentari

preuzmite auto magazin za android

vaši Komentari

Odlican je za selidbe u Beogradu [...]

Bmw 5 F10/F11 je brz, rafiniran, odličan za vožnju, sa prostranom i lepo izrađenom [...]

Фантастична идеја, тако ће Иван остати увек у нашем сећању и уз нас. [...]

Podstoji verzija ovog vozila Mercedes-Benz Sprinter 314 CDI 9 Schlafsessel Taxi, koji je predvidjen za [...]

Poštovani, niko se u Srbiji ne bavi pitanjem samougradnje pomoćnih motora na bicikl. Kako je [...]

neki dan sam pronijenio katalizator na P 407.Auto mi se gušio u drugoj i trećoj [...]

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Primajte novosti Auto magazina

Translate magazinauto.com

Preuzmite Auto magazin za android

Translate »