Detroit Auto Show – Globalizacija i Trump

Sve je spremno za ko zna koji po redu salon automobila u Detroitu. Pored uobičajenog optimizma dilera i šefova marketinga, dolazi i kao manifestacija nadvijena krupnim oblacima zabrinutosti kanadskih i meksičkih proizvođača auto delova, potom i svih ostalih koji učestvuju u ovom komplikovanom lancu automobilske  proizvodnje DETROIT, MIČIGEN, SAD SPECIJALNO ZA AUTO MAGAZIN, ZORAN KLJAJIĆ

Niko u ovom trenutku nema odgovor koliko će izbor Donalda Trump-a za američkog predsednika uticati na stabilnost severno američke auto industrije znajući da je jedna od platformi njegove kampanje ukidanje NAFTE, koja je, istina, deklasirala autentičnu američku auto industriju, ali u isto vreme omogućila savremenu globalizaciju tržišta, pogotovo na severno američkom tlu.

Imajući na umu da je Trumpa “donela na vlast” pretezno bela američka radnička klasa, tzv. “Blue collar workers” Michigen-a i Ohaja, bice zanimljivo posmatrati 2017. godinu sa ovog aspekta. Kako ispuniti obećano, i da li je realno ukidanje sporazuma NAFTA (North American Free Trade Agreement)?

Koliko će taj potez narušiti ekonomske odnose između država članica? Gde je u svemu tome automobilska unija i kako će ona reagovati na taj potez? Šta podrazumeva Trampova izjava: “US comes first…” kojom euforično pozdravlja jučerašnju odluku Ford-a da odustane od investicije u Meksiku vredne 1.6 milijardi dolara?

“Mnogo buke ni oko čega” rekli bi mnogi, jer ipak samo naivni veruju da je do velike promene moguće.  Automobilska industrija je globalni fenomen. Pogotovo tržište severne Amerike gde su proizvođači iz Kanade, SAD-a i Meksika “izmešani” do te mere da je nemoguce sagledati realne posledice ovakve politike. Pogotovo ako se uzme u obzir da je upravo reč “Globalizacija auto industrije “ moto ovogodisnjeg salona automobila u Detroitu.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring