Citroën Ami i C3 zamena za odlazeći C1

1

Citroen je najavio kraj proizvodnje gradskog automobila C1, posle 17 godina na tržištu i oko 1,2 miliona prodatih jedinica. Time je proizvođač ostao bez predstavnika u A-segmentu.

Prema rečima čelnika kompanije, odluka je doneta zbog „novih izazova mobilnosti” sa kojima se suočava segment mikro gradskih automobila, uz „veliku promenu u pogledu uslova saobraćaja u gradovima i ubrzanje energetske tranzicije”. Istina je da su strogi propisi o emisiji izduvnih gasova i visoki bezbednosni standardi modernih automobila otežali proizvođačima automobila da ponude pristupačan model sa SUS motorom u manjim segmentima.

Citroen C1

Prva generacija Citroena C1 predstavljena je 2005. godine kao bratski model Peugeota 107 i Toyote Aygo. Delili su istu šasiju, motor, unutrašnjost i veći deo eksterijera. Trio je redizajniran 2009, a zatim ponovo 2012. godine, pre nego što je ustupio mesto drugoj generaciji 2014. godine. U 2018. PSA grupa i Toyota su najavile da će okončati zajedničku proizvodnju automobila u fabrici Kolin u Češkoj i kraj životnog ciklusa njihovog zajedničkog modela.

Citroen C1

Citroen i Peugeot, sada članovi šire porodice Stellantis, opredelili su se da ne razvijaju novu generaciju vozila A-segmenta na benzinski pogon. Toyota je odlučila da to uradi sama, nedavno lansirajući potpuno novi Aygo X, koji je zasnovan na njihovoj TNGA-B platformi. Iako se A-segment smanjuje, ne treba isključiti budući povratak francuskih gradskih automobila u potpuno električnom obliku, jer bi mogli da dele Stellantisovu osnovu sa sledećom generacijom Fiat Pande.

Citroen C1

Uprkos glasinama, Citroen je rekao da nema planova za neposrednog naslednika – barem u kratkom roku. Francuski proizvođač automobila se nada da će se kupci gradskih automobila odlučiti ili za mali električni Ami, ili za veći i praktičniji Citroen C3, pri čemu će oba služiti kao indirektna zamena za C1.

Da bi postojeći Citroen C3 učinio privlačnijim kupcima, Citroen nudi novu varijantu po konkurentnijim cenama, pod nazivom „You!“. Na primer, u Velikoj britaniji košta 12.995 funti. Ovo čini C3 jeftinijim od odlazećeg C1 Flair, iako je to veći automobil sa izdašnijom standardnom opremom, uključujući klima-uređaj, grejane retrovizore, tempomat, upozorenje o napuštanju trake, svetla za maglu itd.

Citroen C1

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring