Auto magazin

Continental mala škola u Laponiji!

Continental mala škola u Laponiji!
18.03.2014.
Napravili smo zimsku gumu

I Deda Mraz bi bio zadovoljan – ne bi baš klizio po snegu, ali bi na svoje odredište stigao - sigurno! Arvidsjaur, Švedska Od našeg dopisnika Dejan Danilović

Stotinak kilometara od polarnog kruga, u švedskom delu Laponije, nemački Kontinental organizovao je zanimljiv kamp za polaznike koji žele da saznaju sve o zimskim gumama.

Urednik Auto magazina sa još pedesetak kolega iz celog sveta, stigao je u idilični Arvidsjaur, da nauči kako se prave zimske gume, i da vam prenese kakve to prednosti donose dve nove zimske kolekcije, tačnije dva nova pneumatika stvorena za teške zimske uslove – sneg i led na putu.

Kontinental je pozvao samo pedesetak redakcija u svetu Kontinental je pozvao samo pedesetak redakcija u svetu

Pre detalja, pitanje: da li ste se ikad zapitali kako se prave zimske gume, šta je najvažnije i kako se pravi kompromis između prijanjanja, dobrih karakteristika držanja pravca, upravljivosti, kočenja i performansi?

Mnogo je zahteva koje treba uzeti u obzir kako bi točak dobio pravu zimsku obuću. U ovim tajnama proizvođača pneumatika krije se i suština prezentacije na kojoj smo bili sredinom decembra…

Najbolje se uči uz rad – to je verovatno bila ideja Kontinentala, pa je novinare podelio u nekoliko grupa sa različitim zadacima. Cilj svake radionice bio je različit – jedna grupa radila je na „dizajniranju“ šare za dobro prijanjanje na pravcu, druga je imala zadatak da uskladi upravljanje i zaustavljanje, dok su preostale grupe pokušale da predlože najbolje gume za led i sneg.

Ali, od čega početi? Svi zadaci, najpre, svode se na usklađivanje ugla pod kojima se urezuju šare. Poprečni urezu omogućavaju lakše zaustavljanje po pravcu, uzdužne daju bolje karakteristike za upravljivost.

Između te dve krajnosti, šare se pod različitim uglovima (novinarima je dat predlog od 60 stepeni na „levo“ i „desno) omogućavaju bolji kontakt sa podlogom i lakše u preciznije upravljanje prilikom zaokretanja točkova.

I, u zavisnosti od „projektong zadatka“, novinari su bili u prilici da stvore jedinstvenu šaru, koja je  potom sa skice precrtana (i to bukvalno) na „slik“ gumu na kojoj su praktično urađeni samo kanali (sajpovi) između takozvanih blokova (patch).

Pojednostavaljeno, blok je pojedinačni poprečni segment od četiri dela, koji se potom nastavlja jedan na drugi, čineći gazeći sloj pneumatika.

Ovako nastaju novi pneumatici Ovako nastaju novi pneumatici

Dakle, jednom nacrtana, šara se flomasterom prenosi na površinu gume, a potom počinje mukotrpan, precizan rad majstora koji specijalnim alatom, nekom vrstom ubodnog noža za gumu, seče i vadi gumene „rezance“, ostavljajući iza sebe rezultat koji bi trebalo da pruži one rezultate koje su novinari očekivali.

Konačno, posle teškog rada cele noći, majstori su napravili nekoliko kompleta guma nastalih u novinarskoj radionici, i opremili nekoliko test automobila, spremnih da po ledu i snegu, na pisti i na zatvorenoj kružnoj stazi krenu na testiranje, pokazujući prednosti, ali i nedostatke i nesavršenosti koje se brzo pokažu.

Jer, ovoga puta, u obzir nisu uzimani svi elementi koje dobar zimski pneumatik mora da ima: sastav smese, međusobno reagovanje blokova, ponašanje na suvom kolovozu i po različitim podlogama.

Zato su sa druge strane, sneg, kojeg nije bilo više od desetak centimetara i pista pod ledom, bili izazov pred kojim smo se našli na gumama iz „domaće radinosti“, naravno uz poređenje sa fabričkim Koninentalovim gumama nove serije „850”, u varijantama „vinter kontakt“ i „konti viking kontakt“.

Retko ko ima prilike da isproba svoj ručni rad Retko ko ima prilike da isproba svoj ručni rad

Da se ne hvalimo, ali ono što smo crtali, rezali i potom vozili, dalo je solidne rezultate. Tako smo barem mislili sve dok na dva „mercedesa A180“ nismo isprobali, i to uporedno, nove fabričke pneumatike.

Ta razlika najuočljivija je na ledenoj pisti, na kojoj je zadatak ima tri faze – maksimalno ubrzanje iz mirovanja, maksimalno kočenje na brzini od oko 40 kilometara na sat, kao i slobodna slalom vožnja. „Kontinental konti viking kontakt“ je lako pokazao svoju prednost u svim tim disciplinama, i dokazao na delu zašto je predviđen baš za ekstremne uslove severne Evrope.

Iako je nominalna procena Kontinentala da „viking“ ima desetak odsto bolje ponašanje na snegu i ledu nego „obična“ klasa iste gume, izgledalo nam je da je ta razlika još veća i da je „viking“ praktično nezamenjiv na ledu, pre svega.

Umetnost je pronaći odnos između zadatih parametara Umetnost je pronaći odnos između zadatih parametara

Da li ste znali da pre nego što proizvođač predstavi novi proizvod na tržištu prođe i nekoliko godina strpljivog i mukotrpnog ispitivanja.

Sve počinje projektom inženjera i simulacijama na računaru. Kada se u teoriji odredi najbolji dizajn novog pneumatika, pristupa se izradi prototipa koji svoj kvalitet mora da dokaže na testovima u svakodnevnom saobraćaju, na poligonima, ali i specijalnim mašinama koje simuliraju različite uslove eksploatacije.

Kontinental svaki novi model ispituje najmanje milion kilometara na vozilima u saobraćaju i nekoliko miliona kilometara na mašinama za simuliranje vožnje.

Zimski pneumatici, poput „kontinentala vinter kontakta ts 850 p” u letnjim mesecima voze se po Novom Zelandu, gde ima snega, a kasnije se vraćaju u Evropu. Na taj način omogućeno je testiranje u svim uslovima i bez prekida.

Kombinacija šara neophodna je za savršeni pneumatik Kombinacija šara neophodna je za savršeni pneumatik

Kod novog „kontinentala vinter kontakt ts850 p”, glavnu ulogu prilikom kočenja ima središnji deo šare koji je deo dizajna pozajmio sa letnjih guma.

Blokovi su raspoređeni tako da se prilikom dejstva jake sile ne preklapaju i na taj način maksimalnom površinom priležu za put.

Svoje ideje smo proveli u stvarnost Svoje ideje smo proveli u stvarnost

Verzija ovog modela namenjenog za SUV vozila ima nešto veće razmake između blokova, kako bi se poboljšale performanse prilikom vožnje po makadamu i da bi se smanjila mogućnost da kamenčići ostanu zaglavljeni u šari.

Od ideja, proračuna, ručno rađenih modela, do gume kojoj je poveren vaš automobil i – glava, videli ste, nije kratak put.

Iako često i bezrazložno smatrani manje važnim delom automobila, savremeni pneumatici postaju sve moderniji, bezbednosno i ekološki savremeniji i kvalitetniji.

Sledeći put kada menjate gume, dobro razmislite: neko je proveo godine i godine radeći na toj šarenoj površini kako bi vam obezbedio mirnu vožnju…

Specijalista za sneg i asfalt Specijalista za sneg i asfalt

Za sneg i asfalt

Novi Kontinentalov zimski pneumatik „vinter kontakt ts 850p” ima asimetričnu šaru sa tri specifična bloka šara koji služe da se postigne maksimalno prijanjanje i na suvoj podlozi i na snegu.

Ovaj pneumatik ima primetno bolje performanse u odnosu na model koji zamenjuje i prilikom hendlinga na suvom kolivozu i po snegu, ali i prilikom kočenja.

Recimo, pet posto bolji rezultat u hendlingu po snegu postignut je zahvaljujući urezima koji su pod većim uglom nego ranije.

Takođe, inženjeri su uspeli da ugrade više blokova, što znači da postoji više napadnih ivica koje „grizu” podlogu. Urezi u centru i unutrašnjem delu šare mogu da prime više snega i tako postignu veću frikciju na snegu.

Hendling po suvom je bolji za dva procenta pre svega zbog poboljšanja krutoće blokova u šari. Ovde presudnu ulogu ima deo sa spoljašnje strane pneumatika.

Spreman na sve Spreman na sve

Sibirski specijalista

Specijalna varijanta novog zimskog pneumatika namenjena je za područije ektremne zime poput severa Evrope i Rusije. Novi „kontinental viking kontakt 6” je napravljen od specijalno meke komponente gume.

Akcenat prilikom dizajniranja šare stavljen je na vrhunski stepen prijanjanja prilikom vožnje po snegu i ledu.

I ovaj pneumatik ima asimetričan dizajn napravljen tako da se postigne što veće prijanjanje u krivinama, odlično kočenje i ubrzavanje.

Novi „viking” proizvodiće se u 80 dimenzija, za naplatke prečnika od 13 do 20 inča.

Ništa bez ljutske ruke Ništa bez ljutske ruke

Ručni rad

Verovali ili ne, svi prototip pneumatici koji se koriste u testiranjima prave se ručno. Na pneumatik „slik profila” šare se urezuju ručno, elentualno robotizovanim mašinama, jer je ovaj način mnogo jeftiniji od pravljenja skupog kalupa.

Takođe, na ovaj način dizaj može blago da se doteruje, kako bi se testirala specifična rešenja.

Specijalizovna radionica godišnje izradi preko dve hiljade prototipopneumatika. Iako izgleda kao dobra zabava, narezivanje guma je vrlo mukotrpan posao koji zahteva mirnu ruku, preciznost, strpljenje i dozu talenta.

Uvežban majstor može da nareže šaru letnjeg pneumatika za šest časova, dok je za komplikovan dizajn zimskih guma potrebno čak četrdeset sati rada.

Šare se urezuju na osnovu nacrta inženjera, a podrazumeva se da odstupanja moraju da budu minimalna, kako ne bi došlo do pogrešnih rezultata merenja u fazi ispitivanja.

Kontinentalova radionica za urezivanje šara trenutno ima 17 majstora. Intenzivna obuka za majstore traje čak dve godine, a samo zanimanje se ipak ne vodi kao „precizni mehaničar”, iako zahteva puno znanja i strpljenja.

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Promocije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Škodina maska [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]