Auto magazin

Konačno je: objavljen datum kraja za benzince i dizelaše u Evropi!

Konačno je: objavljen datum kraja za benzince i dizelaše u Evropi!
14.02.2023.

Evropski parlament je dao konačno odobrenje za obaveznu primenu nulte emisije novih automobila i kombija od 2035. godine, što znači da se za 12 godina više neće prodavati novi automobili sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Novi standardi CO2 emisija za automobile i kombije deo su zakonskog paketa “Spremni za 55”, a podržani su s 340 glasova za, 279 protiv i 21 suzdržanim. Uredbu su podržali zastupnici socijaldemokrata, zelenih i liberala.

“Ovom uredbom podstiče se proizvodnja vozila s nultim i niskim emisijama (…) Ti ciljevi pružaju jasnoću automobilskoj industriji i podstiču proizvođače automobila na inovacije i ulaganja. Potrošačima će kupovina i korišćenje vozila s nultim emisijama biti pristupačnije, a brže će se razviti i tržište polovnih vozila. Tako će održivi prevoz postati dostupan svima”, rekao je izvestilac iz kluba liberala, Jan Huitema.

Za 12 godina više neće moći da se prodaju novi dizelaši i benzinci, već isključivo nova vozila s nultom emisijom štetnih emisija. Prelazni ciljevi smanjenja štetnih emisija za 2030. su 55 posto za automobile i 50 posto za laka dostavna vozila.

U praksi to znači da novi automobili i kombiji na tržištu više neće ispuštati CO2, ali s puteva neće nestati automobili sa motorima na unutrašnje sagorevanje.

Građani će i posle 2035. godine moći da voze svoje postojeće automobile sa SUS motorima, pa i kupovati polovne automobile na benzin i dizel.

Posle konačnog glasanja na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta, tekst još trebalo formalno da odobri Veće pre objave u Službenom listu EU.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Aktuelno Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Frapantno je koliko vozača ne zna paralelno parkiranje. I to u beogradu gde bez takvog [...]

Moćan, obrazovan čovek, moćna kompanija. RIP. [...]

Da li stvarno ima potrebe od ovog rešenja? Deluje pmalo distopično. Kako će raditi kod [...]

Ovo mi je nekako dizajnerski promasaj. Auto izgleda jeftino zbog svih ovih dodataka [...]

Ovo su veoma napredna rešenja i oduzimaju dah. Ali treba malo paziti i na bezbednost [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad