Preminuo Šoićiro Tojoda, sin osnivača Toyote

Danas je u 97. godini preminuo počasni predsednik kompanije Toyota Motor Corporation, Šoićiro Tojoda.

Dr Tojoda, sin osnivača kompanije Kiićira Tojode (Kiichiro Toyoda), započeo je svoju karijeru u Toyoti Motor Corporation (TMC) 1952. godine, nakon što je pre toga diplomirao mašinstvo na Univerzitetu u Nagoji. Kasnije je i doktorirao odbranivši disertaciju na temu ubrizgavanja goriva.

Dr Tojoda je obavljao mnoge funkcije tokom svoje duge karijere u kojoj su automobilska tehnologija i kontrola kvaliteta bili primarni ciljevi.

Postao je generalni direktor 1961. godine, i nakon unapređenja u višeg generalnog direktora 1967. i potom izvršnog potpredsednika 1972. godine, imenovan je za predsednika Toyotine prodajne organizacije 1981.

Nakon spajanja prodajnih i proizvodnih ogranaka 1982. postao je predsednik objedinjene kompanije TMC radeći kao predsednik odbora između 1992. i 1999. godine.

Posle 57 godina rada u odboru, dr Tojoda je preuzeo poziciju počasnog predsednika 2009. godine na kojoj je ostao sve do svoje smrti.

Dr Tojoda je otac sadašnjeg predsednika i izvršnog direktora, Akia Tojode, svog najstarijeg sina. Sahrani će prisustvovati samo članovi uže porodice. Toyota Motor Corporation će naknadno održati komemoraciju.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring