Auto magazin

Novi VW Amarok je bitno drugačiji od brata blizanca

Novi VW Amarok je bitno drugačiji od brata blizanca
08.07.2022.

1

Volkswagen je otkrio sve detalje druge generacije pikapa Amarok. Ovaj terenac sa tovarnim prostorom i pravom šasijom je brat blizanac sa novim Ford Rangerom. Oba vozila su razvijena zajedničkim snagama dve kompanije, ali VW dizajnerski tim naporno radio da ih razlikuje.

Novi Amarok je svakako atraktivniji od prethodnog, a takođe je i veći. Međuosovinsko rastojanje je poraslo za 173 mm na 3.270 mm, što pruža više prostora, posebno za putnike na zadnjim sedištima ako izaberete dabl-keb u odnosu na standardni dizajn sa jednom kabinom.

VW Amarok

Ukupna dužina je porasla samo za 96 mm jer su se prepusti smanjili, što bi, zajedno sa povećanjem gaza sa 500 mm na 800 mm, trebalo da učini još više na planu savlađivanja teških i nepristupačnih terena. Osim pogona na sva četiri točka sa redukcijom i blokadom diferencijala, tu je šest režima vožnje koji će vam pomoći da se krećete po nezgodnom terenu.

Kapacitet vuče je 3.500 kg, a maksimalna nosivost je sa tone porasla na 1.160 kg. Za razliku od prethodnika, ali i Forda Ranger, opciono ima električno pokretan rolo-prekrivač tovarnog prostora. Čak je i krov konstruisan imajući na umu praktičnost. Ima statičku nosivost od 350 kg, što omogućava postavljanje krovnog šatora za četiri osobe.

VW Amarok

Ponuda motora se menja u zavisnosti od tržišta, mada kao što se i očekuje, motori su podešeni da isporuče najveći mogući obrtni moment. Afrički modeli počinju sa 2,0-litarskim dizelom koji razvija 150 KS, dok drugi regioni počinju sa verzijom istog motora od 170 KS.

Kupci mogu da se odluče i za bi-turbo derivat koji razvija 209 KS. Najekskluzivnija dizel opcija je 3,0-litarski V6 sa 241 KS ili 250 KS u zavisnosti od tržišta, ali najmoćniji Amarok od svih, i jedini benzinski motor u ponudi, je sa 2,3-litarskim Ford EcoBoost turbo punjenjem koji proizvodi 302 KS.

VW Amarok

Neki modeli sa niskim specifikacijama će dobiti opciju manuelnog menjača, ali ako naručite nešto više od 200 konja, dobićete Fordov automatski sa 10 brzina umesto dosadašnjeg osmostepenog koji je razvio ZF.

Verovatno najveća promena u odnosu na stari Amarok, međutim, nije broj prenosnih odnosa, već drastično poboljšan enterijer i količina ponuđenog luksuza i bezbednosnih sistema. Koje tačno poslastice ćete dobiti zavisiće od toga koliko daleko ste spremni da zavučete ruku u džep. Među najatraktivnijim detaljima svakako su digitalni instrumenti i veliki multimedijalni displej u formi tableta, dijagonale 12 inča.

VW Amarok

Vozaču je na raspolaganju čak 20 novih sistema za pomoć u vožnji, uključujući adaptivni tempomat sa prepoznavanjem znakova.

Prethodni Amarok lansiran 2010. godine proizvodio se u Argentini i Hanoveru u Nemačkoj, dok će se novi sklapati u Južnoj Africi.

Više detalja o novom VW Amaroku pročitajte u sledećem izdanju Auto magazina koje će se pojaviti na kioscima u četvrtoj nedelji jula.

VW Amarok

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]

Prava umetnost je dizajnirati karavan, koji je po definiciji robusno i gabaritno vozilo, da izgleda [...]