Auto magazin

Peugeot e-Expert Hydrogen se puni za tri minuta

Peugeot e-Expert Hydrogen se puni za tri minuta
29.06.2022.

1

Uz sve strožije zahteve za drastičnim smanjenjem lokalne emisije izduvnih gasova, Peugeot je postao jedan od prvih proizvođača koji je u standardnu ponudu uvrstio električni kombi sa pogonom na vodoničnu gorivu ćeliju: Peugeot e-Expert Hydrogen.

Gorivna ćelija obezbeđuje brzo punjenje, što otvara mogućnost intenzivne upotrebe bez emisija, što je ranije bilo nemoguće sa drugim dostupnim tehnologijama: samo tri minuta su sve što vam je potrebno da uskladištite vodonik potreban za prelazak nekoliko stotina kilometara u potpuno električnom režimu.

Peugeot e-Expert Hydrogen

Peugeot e-Expert Hydrogen je konstruisan na višeenergetskoj platformi EMP2 (Efficient Modular Platform). Kombinuje dva ugrađena izvora električne energije: sistem kombinuje bateriju koja se može puniti iz mreže i gorivnu ćeliju koju pokreće vodonik.

Ćelija dozvoljava hemijsku reakciju između dva elementa: vodonika (gorivo koje se nalazi u rezervoarima) i kiseonika (sadržanog u ambijentalnom vazduhu).

Ova tehnologija garantovano ima nultu emisiju CO2 zahvaljujući reakciji koja generiše električnu struju, dok kao nusproizvod ispušta samo vodu.

Peugeot e-Expert Hydrogen

Gorivna ćelija se napaja iz rezervoara sastavljenog od tri kanistera kapaciteta 4,4 kg vodonika pod pritiskom od 700 bara. Rezervoar se nalazi ispod poda u zadnjem delu i ne smanjuje tovarni prostor vozila.

Gorivna ćelija je kombinovana sa litijum-jonskom baterijom koja se može puniti sa kapacitetom od 10,5 kWh i izlaznom snagom od 90 kW. Nalazi se ispod sedišta i takođe napaja električni motor tokom nekih faza vožnje. Za napajanje iz mreže se koristi ugrađeni trofazni punjač od 11 kW, koji se nalazi u motornom prostoru.

Peugeot e-Expert Hydrogen

Ova dva izvora energije rade zajedno za napajanje električnog motora sa permanentnim magnetom snage 100 kW (136 KS) i obrtnog momenta od 260 Nm. Smešten na prednjoj osovini, ovaj električni pogon je sličan onom kod Peugeota e-Expert (električni model na baterije).

Kombinujući električni pogon sa mogućnošću dopune goriva za tri minuta za domet od 400 km po WLTP standardima, tehnologija vodoničnih gorivnih ćelija je jedan od odgovora na sve veće i složenijee potrebe profesionalaca.

Peugeot e-Expert Hydrogen

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Transport

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Odličan auto, odličan. Za te pare teško da se u toj klasi može naći bolji. [...]

Veoma dobar rezultat, jedan od pet nije uote malo. Još kada bi vlade u EU [...]

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]