Auto magazin

Pijezo brizgaljke goriva

Pijezo brizgaljke goriva
20.10.2014.
Srce dizelaša

Za razvoj dizel motora tokom proteklih 20 godina veliku zaslugu ima unapređenje sistema za ubrizgavanje goriva. Odlučujuću ulogu u tome je imala primena komonrejl sistema. Glavni deo ovog složenog sklopa su brizgaljke

Moderni sistemi direktnog ubrizgavanja su znatno smanjili izduvnu emisiju i potrošnju goriva, uz odlične vozne osobine i niski nivo buke. Velike mogućnosti tih sistema, pored ostalog, proističu i od primene pijezo brizgača.

Uloga brizgaljki je da vrlo precizno ubizga određenu količinu goriva u komoru. Da bi se povećala preciznost, radni pritisak je povećan na čitavih 2000 bara, a mehanizam koji ih pokreće je zasnovan na pijezo sistemu koji pruža veliku brzinu i tačnost.

Za pravilno vrtloženje smeše bitan je položaj brizgaljke

Za pravilno vrtloženje smeše bitan je položaj brizgaljke

Mehanizam brizgača se zasniva na piezo efektu koji se sastoji u tome da se pojedini materijali, u slučaju da se izlože električnom naponu, izdužuju ili skraćuju. Kod pijezo brizgača se primenjuje višeslojni keramički element kao takozvani pijezo stub međusobno povezanih elemenata.
Brizgaljka se sastoji iz tri dela, servoventila brizgača, pijezo aktivatora i kompenzacionog elementa, koji su postavljeni u liniju jedan za drugim.

Keramički elementi pijezo aktivatora su povezani oprugom kako se ne bi razdvajali u radu. Pijezo aktivator neposredno potiskuje iglu brizgača, pa se postiže veoma precizno ubrizgavanje bez zastoja. Termički kompenzator razlike širenja tela brizgača i pijezo keramike, koji funkcioniše na hidrailičkom principu, postavljen je iznad pijezo aktivatora, čime se obezbeđuje uniformni protok goriva.

Brizgaljke su vrlo složen i precizan mehanizam

Brizgaljke su vrlo složen i precizan mehanizam

Karakteristike otvaranja brizgača su formirane tako da se maksimalni hod postiže otprilike za 200 milisekundi. Po pravilu, vreme uključivanja može biti kraće i nije ograničeno na 200 milisekundi dinamikom pijezo keramike. Međutim, u tom slučaju se zahteva veća snaga u aktivatorskoj elektronici bez uočavanja poboljšanja u procesu sagorevanja. Vreme zatvaranja od maksimalnog hoda takođe iznosi oko 200 milisekundi. Moguće je postići i parcijalni hod kada je to potrebno.

Dijagram ubrizgavanja goriva u cilindar

Dijagram ubrizgavanja goriva u cilindar

Zahvaljujući takvim karakteristikama i elektronskom regulisanju moguće je varirati početak, trajanje i tok ubrizgavanja, time i količinu ubrizganog goriva. Pri tome se postiže velika preciznost u pogledu kako toka ubrizgavanja, tako i reproduktabilnosti u svim uzastopnim radnim ciklusima. Za promenljive režime rada motora je važno veoma kratko vreme reakcije koje je četiri puta kraće nego kod elektromagnetskog brizgača. Time se omogućuje optimiranje toka ubrizgavanja za sve režime rada i opterećenja sa gledišta ekonomičnosti rada motora i sastava izduvnihn gasova.
Dipl. inž. Milan Popović

Rubrika je objavljena u Auto magazinu broj 6, juna 2008. godine

Svaka brizgaljka je precizno kalibrisana

Svaka brizgaljka je precizno kalibrisana

Brizna je presudna
Pijezo tehnika u brizgaljkama se koristi da bi se postigla brizna i preciznost rada. Upravo zbog toga je i pritisak goriva podignut na gotovo neverovatnih 2000 bara. Moderni sistemi su u stanju da u toku jednog takta ubrizgaju gorivo i do pet puta. Dosadašnja iskustva su pokazala da je primenom pijezo brizgača moguće postići smanjenje izduvne emisije do 20 posto ili povećanje snage za 5 do 7 posto. Bošovi inženjeri kažu da je radni vek brizgaljki između 150 i 250 hiljada kilometara, kada im performanse bitno slabe. Prilikom promene preporučljivo je da se promene svi brizgači.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Tehnika

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]

Prava umetnost je dizajnirati karavan, koji je po definiciji robusno i gabaritno vozilo, da izgleda [...]