Promocija: Škoda Rapid Spaceback

Dok se mnogi pitaju koja je pozicija „škode rapid“ u odnosu na „fabiju“ i „oktaviju“ i da li je to mali ili veliki auto, Škoda je predstavila drugu varijantu karoserije, a u najavi je i treća. Redakcija „Auto magazina“ je imala prilike da isproba „rapid spejsbek“ na putevima oko grada Romea i Julije

Verona, Italija
Od specijalnog izveštača
Ivan Katunac  

Ako ste se ikada pitali šta zapadnoevropski proizvođači misle o korejskim automobilima C segmenta, odnosno niže srednje klase, jedan od odgovora je pred vama – „škoda rapid“. O ovom modelu ste imali prilike detaljno da se upoznate u jednom od prethodnih brojeva „Auto magazina“, a zahvaljujući uvozniku za Srbiju, kompaniji Autočačak, prisustvovali smo evropskoj prezentaciji nove verzije „rapida“ koja je održana u Veroni. U pitanju je „spejsbek“ verzija sa 18 centimetara kraćom karoserijom, ali sa jednakim međuosovinskim rastojanjem kao kod limuzine. Da ne bude zabune, ni limuzina nije baš čista limuzina, već liftbek kod koga se podižu cela peta vrata, odnosno vrata prtljažnika sa sve staklom. Zapremina gepeka mu je 550 litara, što je u rangu sa najvećim limuzinama i karavanima. Isto se odnosi i na prostor za kolena putnika na zadnjim sedištima na kojima mogu da mu pozavide i daleko veće limuzine. Kako je onda postignuta niska cena, koja kod nas počinje od 9.700 evra sa PDV-om za limuzinu? „Škoda rapid“ je, da podsetimo, napravljena na „A05+“ mehaničkoj platformi Folksvagena, odnosno produženoj platformi „fabije“ i „pola“. Zbog toga je auto uži nego što smo navikli kada su u pitanju automobili njegove dužine, odnosno C segmenta. Osim toga, ušteda je ostvarena i na materijalima, tako da na komandnoj tabli, recimo, nema mekane plastike. U svakom slučaju, ideja je bila da se kupcima sa manje novca ponudi auto koji je u skladu sa njihovim potrebama; drugim rečima, ako im je potreban prtljažnik i prostor za putnike limuzine D segmenta a imaju novca za B segment, „škoda rapid“ je pravo rešenje.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2013/12/AM-rapid-SB-04.jpg”]

Međutim, konstruktori su imali ideju da izađu u susret i onima koji smatraju da je takav auto previše jednostavan, a istovremeno im se dopadaju natprosečne mere koje on ima. Tako je i nastao „rapid spejsbek“ koji vam predstavljamo. Nije u pitanju karavan, već pravi hečbek. Pa ipak, prtljažnik je i dalje veliki; sa svojih 415 litara je i dalje iznad proseka C segmenta. Prostor za kolena i glavu putnika na zadnjim sedištima nije promenjen – i dalje je ubedljivo najveći u klasi. Osim što je auto na oko privlačniji od standardnog „rapida“, ima i bolju opremu u ponudi. Inače, politika kuće je takva da auto nije baš krcat opremom u baznim paketima, pa je na neki način sve ono što bi ste želeli od opreme raspoređeno po svim paketima. Ovde je situacija malo drugačija, odnosno „spejsbek“ ima nešto što standardni „rapid“ nema. Zato su nam u Veroni bile pripremljene i slabije i najbolje opremljene verzije, a razlika je evidentna. Za početak, najskuplja verzija ima stakleni krov i ne samo to; u toj verziji zadnje zatamnjeno staklo je produženo na dole, sve do tablice, tako da sa krovom čini lepu neprekidnu celinu i ostavlja premijum utisak. Ostale varijante nemaju standardno zadnje staklo koje je kraće. Na žalost, čak ni tako najbolje opremljen „rapid spejsbek“ nema LED, već obična dnevna svetla. Ko bi ipak voleo da ih ima, moraće da naruči ksenonske farove, koji su na spisku dodatne opreme.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2013/12/AM-rapid-SB-05.jpg”]

Unutrašnjost se ne razlikuje od standardnog „rapida“. Bež enterijer je takođe rezervisan za najskuplju verziju a primetili smo još neke novine do sada niste mogli da kupite ni u jednom paketu opreme – blutut konekciju za telefoniranje sa komandama na volanu i navigacioni uređaj, uključujući USB i AUX priključke. U stvari, tu je i jedina veća razlika – volan ima sportska tri kraka umesto četiri u odnosu na limuzinu.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2013/12/Ra_Spaceback_023.jpg”]

Dizajneri su ostali dosledni konceptu VW grupacije koji je prepoznatljiv po vrlo konzervativnim ali luksuznim izgledom. To je evidentno pogotovo u skupljim verzijama koje imaju bež enterijer, dok se hromirani detalji mogu naći već u drugom po redu paketu opreme. Na prvi pogled – skoro pa premijum. Na drugi – tvrda plastika je svuda, uključujući gornji deo komandne table i tapacirunge u vratima. Tu je samo mala površina presvučena tkaninom ili eko-kožom i to na delu gde se naslanja lakat. Tačno je da je „rapid“ po dimenzijama pozicioniran između „fabije“ i „oktavije“, ali moramo da priznamo da su za „fabiju“ odabrani kvalitetniji materijali, kod koje je čak i plastika ispod prozora u vratima mekana.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2013/12/AM-rapid-SB-01.jpg”]

Na svu sreću, nije se štedelo na bezbednosti, kao što to recimo radi Hjundai. Bazna verzija modela „i30“, koji se inače smatra konkurentom „rapida spejsbek“, ima samo dva prednja vazdušna jastuka. Kod Škode je situacija potpuno drugačija, tako da i osnovni model standardno ima ABS, ESP i bočne vazdušne jastuke koji su konstruisani tako da istovremeno pružaju zaštitu i za glavu putnika, odnosno imaju funkciju vazdušnih zavesa.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2013/12/Ra_Spaceback_098.jpg”]

Što se tiče mehanike, „spejsbek“ je doneo jednu novinu – umesto elektro-hidrauličnog servo upravljača koji je primenjen u „rapidu“, „spejsbek“ je dobio potpuno električni servo koji je eliminisao potrebu za hidrauličnim komponentama. Tokom vožnje po vijugavim putevima oko Verone smo primetili da je volan nešto lakši, pogotovo prilikom manevrisanja u gradu. Sa druge strane, nismo osetili da prenosi više informacija o površini podloge, naprotiv. Pohvalno je to da je servo asistencija progresivna, tako da pri velikim brzinama program računara određuje u kojoj meri će otežati upravljanje. Interesantno je da je i ogibljenje drugačije podešeno. Dok se „rapid“ blago ljulja prilikom polaska iz mesta i prilikom zaustavljanja, „spejsbek“ je osetno mirniji i za nijansu tvrđi. Ulasci u brze krivine su prijatni i bez velikog naginjanja a auto se ponaša vrlo neutralno čak i u kritičnim situacijama kada je potrebna nagla intervencija upravljačem. Sa te strane, „rapid spejsbek“ se ponaša u skladu sa svojim dimenzijama, kao da je automobil C segmenta.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2013/12/AM-rapid-SB-06.jpg”]

Izbor motora za „spejsbek“ je gotovo isti kao i u standardnom „rapidu“. Novinu predstavlja 1,6 TDI u slabijoj verziji od 90 „konja“, koji je detaljno osvežen uz doterane komponente kao što su sistem ubrizgavanja i turbo-punjač. U „grinlajn“ verziji ima prosečnu potrošnju od svega 3,8 l/100 km. Zanimljivo je da smo deklarisanu potrošnju zaista uspeli da ostvarimo, mada su za to „krivi“ organizatori koji su nam pripremili rutu po mirnim lokalnim putevima oko prelepog jezera Garda. Naravno, u ponudi su i 1,6 TDI sa 105 KS, kao i četiri benzinca koja su nam od ranije poznati – 1,2 sa tri cilindra i 75 KS; 1,2 TSI sa 86 i 105 KS, kao i 1,4 TSI sa 122 KS. Sedmostepeni DSG je dostupan uz dizelaše, kao i uz najjači benzinac.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2013/12/AM-rapid-SB-09.jpg”]

Na kraju, ako vas čudi cela ova priča sa kompromisima, situacija postaje dosta jasnija kada vam kažemo da je „rapid“ zamišljen kao globalni auto. Tačno je da su auto-kompanije potražile spas izvan prezasićene i krizom pogođene Evrope a glavni cilj su mnogoljudne zemlje. „Rapid“ se odlično prodaje u Kini i Indiji, a pretpostavljamo da će i „spejsbek“ sa malo boljom opremom i evropejskim duhom imati sličan zadatak, ali i uspeh.

 

[textmarker color=”C24000″]

[textmarker color=”090B57″]

Škoda Rapid Spaceback 

Motor                                1,2 MPI           1,2 TSI            1,2 TSI            1,4 TSI            1,6 TDI           1,6 TDI
Zapremina (ccm)        1198                  1197                 1197                   1390                    1598                 1598
Snaga (kW/KS)        55/75  63/86  77/105            90/122            66/90  77/105
Dimenzije (mm)        4304/1706/1459
Međuos. rastojanje (mm)    2602
Prtljažnik (l)   415
Rezervoar (l) 55
Maks. brzina (km/h) 172     180     193     203     182     190
Ubrzanje 0-100 km/h (s)     13,8    11,7    10,2    9,4       11,9    10,3
Potrošnja (l/100 km) 4,5/5,8/8,0      4,4/5,1/6,5      4,6/5,4/6,9      4,8/5,8/7,4      3,7/4,4/5,6      3,7/4,4/5,6

 

Jednostavno i pametno

Škoda ima svoj slogan „Simply Clever“ koji se odnosi ne samo na izuzetno iskorišćenje unutrašnjeg i prtljažnog prostora u odnosu na konkurenciju, već i na neka zaista interesantna i praktična rešenja. Jedno od njih je grebalica za led koja će vas čekati uvek na istom mestu – u vratancima za točenje goriva.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2013/12/Ra_Spaceback_026.jpg”]

Na dohvat ruke

Nećete morati da razmišljate ni o sigurnosnom prsluku koji ne mora da se koristi samo kad se desi neki problem, već i kad izlazite iz automobila po mrklom mraku. Umesto fijoke od loše plastike, što je inače čest slučaj, Škoda je napravila jednostavnu pregradu obloženu itisonom za skladištenje prsluka.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2013/12/Ra_Spaceback_035.jpg”]

Kao u limuzini

Osim što putnici na zadnjem sedištu imaju izuzetan prostor za glavu i kolena, mogu da uživaju u komforu koji pruža naslon za ruke. U njemu se nalaze i držači za čaše i konzerve, a kroz otvor iza naslona mogu da se provuku i dugački predmeti kao što su, recimo, skije.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2013/12/Ra_Spaceback_036.jpg”]

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring