Prva vožnja: Audi A4

Novi „Audi A4“ je dobro osmišljen novitet, sa odličnim motorima, visokim kvalitetom izrade i tradicionalnom pouzdanošću. Baš takav je i trebalo da bude, u godini kada se obeležava 50 godina od rođenja začetnika loze Venecija, Italija Od našeg specijalnog izveštača Dejan Danilović

auto magazin audi a4 2015 promocija Dejan Danilović

Via Bački Breg, Mađarska, Slovenija, pa do Venecije, put je koji nas je vodio na svetsku premijeru i probnu vožnju „audija A4“. Sve vam je onda jasno – bio je to dan kada je „zapadna“ (hrvatska) zavesa bila spuštena, ali događaj nije mogao da čeka.

Predstavljanje devete generacije Audijeve „četvorke“ sigurno je jedan od značajnijih automobilskih događaja ove jeseni. Ne samo zbog toga što je taj nemački  model nov, napredniji i stoga izvesno bolji, već i zbog ogromnog interesovanja javnosti podstaknuto tračevima o motorima nemačkog proizvođača…

U Veneciji je spremna flota ganz novih vozila spremnih za test, koji će dočekati naredni dan. Za dobrodošlicu, domaćin nas upoznaje sa lokalnim prevoznim sredstvo zvanim „motoskafi“ – taksi čamcem koji nas u tihoj noći prevozi kroz Veliki kanal do hotela Meriot.

Nekoliko hiljada tih taksi čamaca, čija je snaga motora ograničena na maksimalnih 150 „konja“, prevozi stanovnike Venecije i njihove goste koji dolaze sa svih strana sveta.

Oko devet sati uveče, naša mala lađa uplovila je na dok hotela smeštenog na ostrvu Izola dele Roze, nekada izdvojenog karantina za plućne bolesnike, sada sa romatičnim turističkim centrom odakle puca pogled na venecijanske crkve. Kao da se ovde stapaju dve istorije – drevnog mletačkog grada i automobila koji je promenio nekoliko imena i sada je spreman za novi početak.

Priča o “audiju A4” stara je tačno pola veka. Te 1965. godine Auto Union je predstavio model “F103”, koji je bio baziran na DKW-ovom “F102”. Značaj ovog automobila je veliki – sa njim je okončana era dvotaktnih motora.

auto magazin audi a4 2015 promocija
Isti kao prethodna generacija? Samo ako ste zlonamerni

Tada novi “F103” dobio je modifikovani četvorocilindrični, četvorotaktni motor od 72 konjske snage, i na tržištu se pojavio pod brendom Audi. Za sedam godina postojanja proizveden je u više od 415 hiljada primeraka, od kojih je veliku većinu činila limuzina. 

A onda, u maju 1972. predstavljen je njegov naslednik slavog imena “audi 80”, poznat i pod oznakom “B1”. Sa ovim automobilom stigla je i legendarna generacija benzinskih “EA827” motora, čije se savremene verzije koriste i danas.

Benzinac zapremine 1,3 litra imao je 60 KS, dok je motor od 1,6 litara imao verzije sa 75 i 85 “konja”. Već naredne godine stiže sportska vertzija “audi 80 GT” od 100 KS, a 1975. “GTE” sa 110 konjskih snaga i maksimalnom brzinom od 180 km/h.

auto magazin audi a4 2015 promocija
Severna Italija u ranu jesen je savršen poligon za testiranje automobila

Senzacija nove decenije bio je “audi 80 B2 kvatro”. Pogon na sve točkove nije bio rezervisan samo za sportsku verziju sa turbo motorom od 200 “konja”, već je bio ponuđen i u slabijim verzijama. Sa narednom generacijom, “B trojkom”, Audi je stigao do brojke od skoro 1,3 miliona proizvedenih “audija 80”.

Treća generacija mogla se pohvaliti koeficijentom otpora vazduha od 0,29. Revoluciju u efikasnosti Audi donosi poslednjom generacijom „osamdesetice” i 1,6  turbo dizel motorom koji je imao prosečnu potrošnju od 3,78 litara.

U poslednjoj dekadi 20. veka Audi menja ime svojim modelima. Kada se pojavio “A4”, novembra 1994. godine, “A6” i “A8” su već bili lansirani. Novo ime podrazumevalo je automobil sa standardnim ABS-om, vazdušnim jastucima, servo upravljačem, a motori su bivali sve snažniji.

auto magazin audi a4 2015 promocija
Bilo sa pogonom na prednje, ili sva četiri točka, novi A4 je sjajan u krivinama

Kruna u ponudi je svakako bio “RS avant”, sportski karavan sa V6 bi-turbo motorom od 380 KS. Šesta generacija osvaja mnoga priznanja za dizajn, ali i nagradu za “Best pik” na NCAP kreš testu, i nagradu za automobil godine u srednjoj klasi. ESP postaje standardni deo opreme. “B7” se drastično razlikovao od svojih predaka.

Iza velike maske hladnjaka, što je bilo obeležje čitave Audijeve game, krio se TFSI motor – benzinski turbo sa direktnim ubrizgavanjem. Potom i poslednja, koliko do juče aktuelna generacija ima pregršt bezbednosnih sistema, sistema za aktivnu bezbednost (napuštanje saobraćajne trake, izbegavanje sudara) parking senzore, napredni multimedijalni sistem… Naravno sportski karakter je ostao – “RS 4” je dragulj sa V8 FSI motorom od 450 konjskih snaga pri 8.250 o/min.

auto magazin audi a4 2015 promocija
Nemački precizno i svedeno, ali ne hladno

I, sada, tačno na 50. rođendan, Audi je lansirao devetu generaciju, čiji izdanci stoje izglancani i poželjni na parkingu venecijanskog aerodroma. Uz kafu i sitne kolače (onako domaćinski), uvodna dobrodošlica sa najvažnijim detaljima o novom modelu.

Najpre brojke, suvoparne, alil važne: nova „četvorka”, dobila je osavremenjenu platformu, a karoserija je detaljno redefinisana. Trend oštrih, agresivnih linija lima ne zaobilazi ni Audi, pa je odmah jasno da je silueta „opasnija“, sa više izraženih ivica i upečatljivom maskom.

auto magazin audi a4 2015 promocija
Centralni tunel i konzola uveliko smetaju putniku u sredini, kao kod ostalih modela u klasi

Auto je veći, istina ne značajno, ali dovoljno za korist koja treba da se pokaže na putu. U dužini je to dodatnih 25, a širini 16 milimetara; u kabini je pronađeno dodatnih 24 milimetara iznad glava putnika, a 11 millimetara za njihova ramena. I sve to u automobilu lakšem i do 120 kilograma od prethodne verzije.

Kabina i instrumenti su takođe bili na rekonstrukciji. Novi materijali, izmenjene boje, nova sedišta (sada devet kilograma lakša), mnoštvo opreme i tehnologije preuzete sa većih i skupljih modela fabrike, pokazuju rešenost da se konkurencija, poput „mercedesa C klase“ ili „BMW serije 3“, stavi pred težak zadatak.

auto magazin audi a4 2015 promocija
Prtljažnik limuzine – širok i dugačak, što olakšava raspoređivanje prtljaga

Unutra sve puca od uređenosti. Nemački precizno, ne i prenatrpano, sve je tamo gde očekujete: na dobro se je lako naviknuti kaže stara izreka, pa ni kabina „četvorke“ nije izuzetak. Udobna sedišta, odlična izolovanost kabine, osećaj pod prstima, preglednost – za sav taj ambijent teško je naći primedbu.

Možda je fiksni displej (12,3 inča, iz „audija TT“) na vrhu središnjeg dela instrument table mogao da ima sistem za uvlačenje, jer slične funkcije ima i LCD ekran ispred volana. U ovom, kao i u drugim Audijevim automobilima, klasični instrumenti su zamenjeni „monitorom“, koji pokazuje čak i navigacione karte.

auto magazin audi a4 2015 promocija
Mali čas ergonomije – menjač, komande infotejnment sistema i parkirna kočnica na jednom mestu

Pitali smo Audijeve stručnjake čemu to dupliranje funkcija i zašto veliki centralni displej ne može da se spusti. Odgovor je bio pomalo nejasan, sa argumentima vezanim za neke američke standarde, pa smo odustali od sitničarenja…

Novi „audi“ stiže sa ponudom koju čini sedam motora: tri četvorocilindrična, benzinska, i po dva dizela – dva sa četiri cilindra i dva V6 motora. Cifre koje nam Audijevi stručnjaci serviraju uz laki doručak, kažu da mašine u proseku imaju 25 odsto više snage, uz 21 odsto manju potrošnju. Nas možda najviše zanima najpopularniji izbor naših kupaca – dvolitarski dizel sa četiri cilinda, koji se sada nudi u opcijama od 150 i 190 KS.

auto magazin audi a4 2015 promocija
Lepa promena dizajna komandi klima uređaja

Na svim modelima standardan je prednji pogon, osim na verziji “A4 3,0 TDI”, koja ima pogon na svim točkovima. Takođe, ta opcija pogona moguća je i na jačem benzincu.

Sva četiri četvorocilindrična motora su novi, i sa njima je uparen, opet nov, manuelni šestostepeni menjač. U ponudi su još, zavisno od modela, i automatski menjači – sedmostepeni „S tronik“  i osmostepeni automatik „tiptronik“.

auto magazin audi a4 2015 promocija
Vrhunski materijali i odlična završna obrada – ništa drugo nismo ni očekivali

Na prvi pogled, sva ta oprema, opcije, motorizacija i elektronika, i previše su zamršeni za prosečnog kupca. Ali, ljubitelji Audija dobro znaju šta je šta, i izgleda kao da je upravo njima i namenjen novi model.

Da li je zabavan za vožnju? To nije dilema, čak ni za one koji traže dlaku u jajetu. Sa novim multilink sistemom ogibljenja pozadi, adaptivnim amortizerima, usavršenim servo upravljačem, kao i čvršćom i lakšom karoserijom, „A4“ sada ima više energije i bolju upravljivost.

auto magazin audi a4 2015 promocija
Zbogom analognim instrumentima – kompletna instrument tabla prikazuje se na kvalitetnom ekranu

Auto se precizno vodi, ubrzanja su neuporedivo bolja, a krajnje brzine svih verzija u potpunom neskladu sa važećim saobraćajnim propisima.

Novopredstavljena, peta edicija „A četvorke“ (ranije, rekosmo, zvala se drugačije), već je stigla u Srbiju. Prvo će proći homologaciju, onda će je isporbati Audijevi (veliki) kupci, pa će onda će stići u salone i na naš test. Očekujte tada više detalja, od cene do preciznih karakteristika u svakodnevnoj vožnji, i u verziji koja najviše zanima naše vozače – dvolitarskoj dizel varijanti. I, srećan rođendan!

auto magazin audi a4 2015 promocija

U Srbiji kada i u ostatku sveta

auto magazin audi a4 2015 promocija– Model „audi A4“ uvek je bio jedan od najpopularnijih modela, i predstavljao je okosnicu prodaje u Srbiji. Novi model stiže na naše tržište praktično odmah kada i u ostatku Evrope.

Pripremamo i prezentaciju nove „četvorke“ za naše kupce, tako da će uskoro moći da zakažu i probnu vožnju kod naših dilera, i tako sami steknu utisak o ovom automobilu.

Porše SCG i Audi u Srbiji će se potruditi da ponude najbolje uslove, dobre pakete opreme i kvalitetno održavanje, pa verujemo da će najnoviji „A4“ prevazići popularnost svih prethodnih verzija ovog modela – kaže za „Auto magazin“ direktor marke Audi u Srbiji, Slobodan Pešić.

auto magazin audi a4 2015 promocija

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring