Auto magazin

Prva vožnja: Opel Astra Sports Tourer

Prva vožnja: Opel Astra Sports Tourer
24.05.2016.
Avantura može da počne

Opel ima dugu tradiciju u proizvodnji karavana koja traje već više od 60 godina. Kao izvorno američka firma, preuzeli su jedan od omiljenih oblika karoserije tamošnjih kupaca i postigli veliki uspeh u Evropi Porto, Portugalija Od našeg specijalnog izveštača, Aleksandar Bursać

Auto magazin opel astra st promocija 2016

Stara dobra izreka da “djevojka može bit’ sa sela al’ auto mora bit’ njemačko” se ne prepričava decenijama bez razloga.

Automobili su kvalitetniji nego ikad, a posebno oni iz Nemačke.

Deseta generacija “opel astre” se potpuno zasluženo našla u samom vrhu, u šta smo imali prilike da se uverimo još jesenas na međunarodnoj prezentaciji koja je održana na relaciji Beč-Bratislava.

Kako to obično biva, karavan verzija sledi hečbek. Sada smo dobili priliku da provozamo najnoviju verziju “astre K” i to u Portugaliji.

Na aerodromu u Portu su nas dočekali karavani crvene i svetlo plave metalik boje.

Nismo imali mnogo nedoumica oko izbora automobila, s obzirom da nam je na raspolaganju bila samo jedna verzija – sa najboljim paketom opreme i najjačim dizelašem.

Osim novog oblika karoserije, za nas je novina i 1,6 bi-turbo dizelaš koji razvija 160 “konja”. Dve turbine su doprinele ne samo povećanju snage, već i elastičnosti.

Domaćini su se pohvalili da novi motor ima gotovo jedna ubrzanja kao i stari 2,0 dizelaš koga menja – od 80 do 120 km/h “astra sports turer” stiže za samo 8,1 sekundu.

Auto magazin opel astra st promocija 2016

Na raspolaganju bila samo jedna verzija – sa najboljim paketom opreme i najjačim dizelašem

Na kratkoj prezentaciji koja je održana na aerodromu, predstavljene su nam i druge najbitnije novine. Neke od njih znamo još sa prošle vožnje. To su potpuno nova ergonomska sedišta, za čiji je razvoj utrošeno pet godina.

Konstruisana su u saradnji sa najboljim stručnjacima za anatomiju a rezultat je zaista impresivan. Među istaknutim komponentama su i novi “inteliluks LED matriks farovi”, koje smo prošli put imali prilike da isprobamo u noćnoj vožnji. Na žalost, ne i ovaj put, s obzirom da su sve vožnje bile po danu. Ništa manje bitna osobina nove “astre” su smanjeni troškovi redovnog održavanja, na koje su domaćini takođe veoma ponosni. Osim toga, poboljšanje opšteg kvaliteta vozila je dovelo i do povećanja vrednosti polovnog vozila.

Auto magazin opel astra st promocija 2016

Deseta generacija opel astre se potpuno zasluženo našla u samom vrhu svoje klase

Ipak, ono zbog čega smo došli u Porto je novi zadnji deo “astre”. Zapremina prtljažnika je 540 litara kada su sva sedišta na svom mestu, odnosno 1.630 kada su oborena. To je povećanje od 80 litara u odnosu na prethodnu generaciju. Ono što svakako privlači najviše pažnje je način otvaranja vrata gepeka.

Opel je uveo mogućnost ne samo elektro-motora koji podižu vrata za vas, već i senzor koji se aktivira zamahivanjem nogom. Na primer, vraćate se iz kupovine i obe ruke su vam zauzete kesama. Prilazite automobilu, on prepoznaje da je “pametni” ključ (koji je u vašem džepu ili tašni) u dometu.

Auto magazin opel astra st promocija 2016

Na aerodromu u Portu su nas dočekali karavani crvene i svetlo plave metalik boje

Sve što treba da uradite je da zamahnete nogom ispod desne strane branika i senzor će započeti otvaranje prtljažnika. Na isti način možete i da zatvorite gepek. Pri svemu tome, jedino je bitno da ključ bude uz vas. Naravno, sve to možete da uradite kao i do sada, iz kabine, kao i pritiskom tastera na ključu.

Vreme je da da posle teorije usledi praksa. Ovaj beskontaktni sistem otvaranja smo odmah isprobali kako bi ubacili prtljag. Funkcionisao je iz prvog pokušaja. Gepek je pravilnog oblika, sa potpuno ravnim ivicama, tako da je maksimalno upotrebljiv. Dopalo nam se što se na bočnim stranicama nalaze tasteri za električno obaranje naslona zadnjeg sedišta, koje je deljivo u odnosu 40/20/40.

Auto magazin opel astra st promocija 2016

Opel je kvalitet materijala, dizajn i izradu doveo do nivoa premijum segmenta

Najbolji paket opreme je učinio da se osećamo kao da smo ušli u auto premijum klase. Očigledno se mnogo računa vodilo o detaljima, kao i o kvalitetu završne obrade. Počevši od ručica za otvaranja vrata, pa sve do osećaja na dodir u unutrašnjosti. Sedišta takođe deluju kao da su iz premijuma – prilično su tvrda ali besprekorno prate liniju tela.

Tu je bezbroj mogućnosti za podešavanje po svim osama, uključujući produženje dela na kom se sedi, ali i podešavanje širine naslona pritiskom na dugme. Odmah aktiviramo i masažu koja dodatno opušta atmosferu. Gotovo svuda su materijali meki na dodir, a pod rukom ništa ne krcka, ni centralna konzola, ni rukohvati za zatvaranje vrata… Tačno se sećamo prvih utisaka u vožnji prethodne “astre”. Bila je to prva generacija koja je uvela premijum nagoveštaj a za novu “astru K” možemo slobodno da kažemo da je donela i premijum kvalitet.

Auto magazin opel astra st promocija 2016

Među prostranijim ponudama prostora na zadnjoj klupi

Pred sobom imamo dosta manje dugmića i tastera. Tu su sada samo oni najneophodniji, tako da je komandna tabla rasterećenija i elegantnija. Malo nam je trebalo vremena da se naviknemo na tastere na volanu, ali smo ubrzo počeli intuitivno da ih koristimo. Posle aerodroma smo odmah izašli na auto-put, pa je tempomat bio od dugmića sa volana koje smo koristili.

Na žalost, primerak koji smo vozili nije imao adaptivni tempomat, već klasičan, ali sa podešavanjem udaljenosti od vozila ispred pri kome će se oglasiti obaveštenje o potencijalnoj opasnosti zbog malog razmaka između vozila. Ovde sada do izražaja dolaze svi oni bezbednosni elementi kojima je opremljena nova “astra”, kao što su čitanje znakova o ograničenju brzine i kontrola vozila u “mrtvom” uglu. Sve to je od velike pomoći kada ste u nepoznatoj sredini i skoncentrisani ste na praćenje navigacije i putokaza.

Auto magazin opel astra st promocija 2016

Zapremina prtljažnika je 540 litara kada su sva sedišta na svom mestu, odnosno 1.630 kada su oborena

Kao i svaki put do sada, najvažniji su utisci koje steknemo o automobilu tokom prvih nekoliko kilometara. “Astra” nas je još jednom prijatno iznenadila sofisticiranim ponašanjem na putu. Trenutno umirivanje karoserije prilikom naglih promena pravaca i kočenja bez naginjanja je do skoro bilo rezervisano za sportskije ali i limuzine premijum proizvođača.

Iako međuosovinsko rastojanje karavana nije produženo u odnosu na hečbek, podrhtavanja i poskakivanja prilikom prelaska neravnina su svedena na minimum, a sve što ostaje je natrposečan osećaj čvrstine i stabilnosti.

Auto magazin opel astra st promocija 2016

Opel je još jednom uspeo da dizajnira vrlo elegantnu karavan verziju astre

Šteta je što prezentacija nije održana u Nemačkoj, sigurni smo da bi “astra” imala šta da pokaže pri brzinama od oko 200 na sat, ne samo kada su u pitanju dinamičke vozne karakteristike ogibljenja i upravljivosti, već i performansi.

Drago nam je kada po Srbiji vidimo dosta “opela” koji imaju “bi-turbo” oznaku na zadnjem delu. Ne sumnjamo da će među njima sve više biti i “astri” sa ovim novim motorom jer on to zaista zaslužuje. Vozeći se po Portugaliji uverili smo da ima dovoljno snage za preticanja i pri velikim putnim brzinama ali i da je uglađen i lak za vožnju i po gradu. Posle dvodnevne avanture sa “astrom ST” po putevima oko Porta, zabeležili smo prosek potrošnje od 5,6 l/100 km.

Auto magazin opel astra st promocija 2016

Prvi nemački karavan je napravio Opel
Opel je bio prvi nemački proizvođač automobila koji je napravio karavan i to 1953. godine. Deceniju kasnije, ovaj oblik karoserije je postao vrlo popularan, pa je predstavljen “kadet A” karavan, koji je imao tri reda sedišta i troja vrata. Istorija Opelovih kompaktnih karavana je počela da se piše od tog trenutka. Od ukupno proizvedenih 24 miliona “kadeta” i “astri”, 5,4 miliona su bili karavani!

Auto magazin opel astra st promocija 2016

Masaža za vozača
Zanimljivo je da su u novoj “astri” ugrađeni čak i grejači zadnjih sedišta, a tu su i dva USB konektora koja omogućavaju punjenje telefona i tableta. Važnije od toga su novoprojektovana prednja sedišta za čiju konstrukciju su se pobrinuli i medicinski stručnjaci. Osim vrhunske ergonomije, “astra” može da se pohvali sedištem vozača koje ima masažu i električno podešavanje širine naslona. Oba prednja sedišta imaju mogućnost grejanja ali i ventilacije.

Auto magazin opel astra st promocija 2016

Inteligentni LED farovi
“Opel astra” je prva u klasi koja ima inteligentna glavna LED svetla. Svaki far sadrži 16 LED elemenata a uz pomoć kamere skenira se situacija ispred automobila. Osim automatskog aktiviranja dugih svetala, “astra” prepoznaje vozila ispred pa isključivanjem odgovarajućih LED elemenata snop svetla preskače vozila ispred i dodatno osvetljava situaciju uz sam put. Mi smo imali prilike da probamo ove farove jesenas na međunarodnoj prezentaciji “astre” hečbek u Beču i Bratislavi u noćnoj vožnji i rezultat je impresivan. Intenzitet svetla je dosta jači nego što smo navikli a LED elementi se i po nekoliko puta aktiviraju i isključuju u roku od par sekundi. Do brzine od 80 km/h, vozač 30 do 40 metara ranije uočava prepreku na putu i reaguje 1,5 sekundi brže kako bi je izbegao.

Auto magazin opel astra st promocija 2016

Ako su vam ruke pune…
Prtljažnik nove “astre ST” može da se otvori tako što je dovoljno da se priđe vozilu i mahne nogom ispod desne strane branika. Preduslov za to je da beskontaktni ključ bude uz osobu koja otvara prtljažnik. Osim toga, gepek se otvara i na tradicionalan način, pritiskanjem tastera na ključu ali i iz kabine. Postoji čak i mogućnost podešavanja do koje visine će se otvarati vrata prtljažnika, kao i opcija da se njegovo otvaranje potpuno onemogući – sve to uz pomoć preklopnika smeštenog u vozačevim vratima.

Auto magazin opel astra st promocija 2016

Bezbednost na prvom mestu
Tokom vožnje, u velikoj meri nam je pomagala kamera koja beleži znakove sa ograničenjem brzine. Informacija o ograničenju se zadržava na displeju između instrumenata ali i na velikom displeju na centralnoj konzoli.

Auto magazin opel astra st promocija 2016

Ugrađeni su i radarski senzori za upozorenje od sudara a preko tastera na volanu se podešava koliko rano želite da vas auto upozori od opasnosti od sudara. Ukoliko ne odreagujete na vreme, auto će sam aktivirati kočnicu do brzine od 80 km/h kako bi se izbegao sudar, a do 40 km/h čak potpuno zaustavlja vozilo. Za sve ovo zaslužan je Opel Eye koji objedinjuje bezbednosne sisteme. Među njima su kontrola mrtvog ugla i aktivna asistencija za održavanje pravca u saobraćajnoj traci. Za razliku od sličnih sistema koji zvučno ili vibracijom volana upozoravaju vozača da gazi liniju, Opelov koriguje volan tako da vraća auto u svoju traku ukoliko vozač slučajno zaspi za volanom.

Auto magazin opel astra st promocija 2016

 

 

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Promocije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 sa 186ks i automatskim menjacem. Prodavac me je [...]

I moram da dodam da Mazda ima potrosnju ne manju od 9.5l i to kombinovane [...]

Možda ipak malo predugačak članak, ali sve u svemu ok! [...]

Buba je vanvremenski auto. Šteta što je više ne proizvode. Nova Buba nije adekvatna zamena, [...]

Moja Mazda 2.2 175D AT, Revolution too, kupljena pre 5 i po godina, nova u [...]

NE verujem da će puno postići, pre je neko vrdanje, da zaobiđu stroge propise i [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad