Renault hibridna gama startuje sa prodajom

1

Kao što su se krosoveri i SUV modeli ušunjali u naše živote, slično je i sa hibridima. Polako ali sigurno postaju sve dominantniji. Tako je Renault u svoj električni portfolio uvrstio tri dodatna modela koji sada i zvanično startuju sa prodajom.

Reč je o tri najprodavanija Renoa, to su Clio, Captur i Megane. Clio ima zvaničnu oznaku E-TECH Hybrid, dok Captur  i Megane imaju iznaku E-TECH Plug-in Hybrid.

Kao što i sam naziv kaže, Clio je klasičan hibrid koji može da ide i na struju i uz pomoć benzinskog motora, dok su Captur i Megane plug-in hibridi sa povećanom baterijom, sa kojom mogu da pređu od 50 kilometara na otvorenom pa do 65 kilometara u gradskoj vožnji.

Kada idu samo na struju, maksimalna brzina im je 135 km/h, a kada se dodatni kapacitet baterije potroši, ponašaju se kao klasični hibridi. Captur može da razvije 173 km/h, a Megane 183. Maksimalna brzina “klija” je 180 km/h.

Inače, za pogon je zadužen atmosferski benzinski motor zapremine 1,6 litara, inače poreklom iz Nissana. Ugrađivao se u poslednje serije aktuelnog Megana, Fluensa i Dacije Duster, gde je razvijao 115 KS. Zamenjen je efikasnijim 1,0 i 1,3 turbo-benzincima a sada se vraća na scenu u kombinaciji sa elektro-motorom.

Konkretno, snaga benzinca je sada 91 KS a elektro-motora 36 kW kod “klija” i 49 kW kod “kaptura” i “megana”. To nije sve, dodatnu podršku pruža starter-generator koji se inače ugrađuje na lake hibride, pa kod “klija” doprinosi sa još 15 kW snage a kod “kaptura” i “megana” sa po 25.

Ukupna snaga sistema za Renault Clio E-TECH Hybrid je 103 kW (140 KS) a za Captur  i Megane E-TECH Plug-in Hybrid 116 kW (158 KS).

Nadamo se da će se elektrifikovani Renault modeli naći i na našem tržištu, s obzirom da je nedavno počelo i subvencionisanje kupovine elektrifikovanih vozila.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring