Auto magazin

SUPER TEST: Kia Stonic 1,4 EX Motion 2. deo

SUPER TEST: Kia Stonic 1,4 EX Motion 2. deo
22.04.2019.

Sedam godina mira

Nema vozača koji ne razmišlja koliko će ga koštati održavanje automobila u obaveznom servisnom roku. Kod “stonika”, stvari izgledaju prilično dobro…

Možda je pravo vreme, pre svega, za pravu vest: sajam automobila u Beogradu dobra je prilika da zavirite u Kiju Stonic i sami vidite i opipate model koji imamo na super testu.

Jer, razlog je više nego jak – Kija je za ovaj moderni mali krosover pripremila specijalni popust, koji se kreće od 15 odsto na modele sa benzinskim motorm zapremine 1,25 litra i 61,8 kW (84 KS), dok je za našeg junaka, sa motorom od 1,4 litra i 73,3 kW (100 KS), cena niža tačno 1.000 evra;

Isti popust od hiljadarke važi i za verzije sa najnovijim dizel motorom 1.6 TCI (VGT) i 81 kW (110 KS). To smo hteli da vam kažemo odmah, pre nego što se posvetimo našim novim iskustvima sa “stonikom” na dugotrajnom testu.

auto magazin srbija test kia stonic 1.4Dakle, Stonic je ušao u drugi mesec od kako ga stavljamo na razne muke. Posle lepog vremena, kraj zime je doneo i nešto snega, pa smo imali nekoliko dana zimskih radosti.

Istina, čišćenja automobila od mokrog snega nije neka zabava, ali barem imate način da se zgrejete čim uđete unutra, makar i u hladan auto.

Jer, grejači sedišta reaguju gotovo trenutno, pružajući prijatnu toplinu promrzlom donjem delu leđa. A tek grejač volana…

auto magazin srbija kia stonic 1.4 testPrava radost za prste, i razlog više da se uverite kako je lako navići se na dobro.

Ventilacija je takođe super hitra, pravi mali primer kako auto treba brzo osposobiti za vožnju u hladna snežna jutra.

auto magazin srbija kia stonic 1.4 testGrejači prednjeg i zadnjeg stakla, automatska klima, i pravilno raspoređeni ventilacioni difuzori očas oduvaju paru, sneg i led sa stakala.

Ovde do izražaja dolazi prednost benzinskog motora, koji brže dostiže radnu temperaturu od dizelaša. Ni „klima“ nije baš obična.

auto magazin srbija kia stonic 1.4 testKao i kod Rija, klima-uređaj Stonica je opremljen senzorima vlažnosti vazduha, pa sam po potrebi aktivira kompresor kako bi se stakla brže odmaglila.

Isto tako, sam ga isključuje, bez ikakvog opterećivanja vozača, koji prstom ne mora da mrdne osim da sistem drži na automatici.

auto magazin srbija kia stonic 1.4 testPrvih hiljadu kilometara Stonic je prešao sa prosekom od oko 6,7 litara, da bismo po hladnom vremenu i po putevima sa vlažnim snegom zabeležili, razumljivo, nešto veću potrošnju, od oko 7,3 litra.

Razlog je, naravno, vožnja u nešto nižim režimima prenosa, pri manjim brzinama, ali i radu brojnih elektro uređaja, od klime do svetala za maglu, grejača, brisača, što sve, malo-pomalo, traži svoje oktane.

auto magazin srbija kia stonic 1.4 testTo smo i očekivali od 1,4 benzinca, koji za oko litar više troši u odnosu na 1,2 motor. Ali, zato i nudi više.

Dinamičke osobine Stonica su zadovoljavajuće. Već pri malom gasu pruža više nego dovoljno snage za tečnu vožnju.

auto magazin srbija kia stonic 1.4 testMeđutim, ako želite naglo ubrzanje, tada ćete morati da se pozabavite ručicom menjača i naterate ga u nešto više obrtaje – ipak je to atmosferski motor.

Takva vožnja za većinu ljubitelja predstavlja pravo uživanje, s obzirom da je menjač izuzetno precizan i prijatan za vožnju.

auto magazin srbija kia stonic 1.4 testKutija menjača možda je jedan od boljih sistema ove “kije”, dajući joj jedan važan argument u gradu – laganu, preciznu promenu stepena prenosa.

Ko se jednom provoza po zakrčenim gradskim ulicama većeg grada, znaće da ceni mekanu promenu “brzine”.

auto magazin srbija kia stonic 1.4 testUz elastični motor, koji bez trzanja prati i toleriše zakasnelo šaltovanje, eto manje stresa za vozača.

I da se vratimo na razliku u odnosu na 1,2 motor koji smo vozili u Riju. Dodatnih 16 „konja“ itekako se oseća, a treba imati u vidu i nešto povoljniju krivu snage i obrtnog momenta, koji su još dostupniji na niskim obrtajima.

auto magazin srbija kia stonic 1.4 testIako je Stonic zapravo krosover verzija Rija, svega je 30 kilograma teži, tako da nećete imati problem sa snagom ako se odlučite i za manjeg benzinca.

Upravljanje “stonikom” je zabavno, i lako. Ako se sećate, u prvom delu super-testa zaključili smo da je upravljač “lak”, a pokreti dovoljno precizni.

auto magazin srbija kia stonic 1.4 testSada dodajemo utisak da u gradskim uslovima zaista dajemo maksimalnih pet zvezdica za lakoću upravljanja; ova osobina volana na auto-putu nema bitniji značaj, dok bi nam za neke lokalne puteve više odgovaralo još samo malo jači otpor na volanu.

Vreme koje provodimo na test vožnjama dalo nam je dobru priliku da testiramo ažurnost i tačnost navigacionog uređaja i mapa koje su trenutno u softveru “stonika”.

auto magazin srbija kia stonic 1.4 testOsim za jednu (divlju?) novogradnju u malom banatskom gradu, mape su bile precizne, sve adrese na broju, a uređaj brz, jasan i glasan.

Za vozača je vrlo važno da dobije jasnu informaciju tete iz navigacije (neko preferira čiku), a neki više vole vizuelno da pogledaju, zumiraju kartu i vide gde su i gde idu.

auto magazin srbija kia stonic 1.4 testIz pomoć dva režima, manuelnog ili automatskog, možete lako pronaći svoj omiljeni način prikaza na velikom displeju. Navigacione karte (Tom Tom) besplatno se ažuriraju tokom sedmogodišnjeg garantnog roka.

Već je dobro poznato da vlasnici Kijinih automobila imaju verovatno najbolje servisne i garantne uslove u Srbiji.

auto magazin srbija kia stonic 1.4 testPuna sedmogodišnja garancija, pristupačne cene servisa, popusti na zakazivanje termina dolaska na servis, kao i puni magacini rezervnih delova – samo su neki od razloga za miran san vozača “kije”, što znači i “stonika”.

Za Stonic važe sledeća pravila – puna sedmogodišnja garancija, ili pređenih 150.000 kilometara, s tim da u prve tri godine nema ograničenja kilometraže.

auto magazin srbija kia stonic 1.4 testServisni intervali su na po 15.000 kilometara: prvi obuhvata kontrolu i zamenu ulja i filtera, a staje 11.137 dinara;

Na 30 hiljada kilometara, uz ulje i filter, menja se i kočna tečnost, ulje u menjaču i filter goriva, sve po ceni od 25.350 dinara; treći servis (na 45.000 km) obuhvata ponovo ulje i filter ulja, sada i filter vazduha i svećice, a trošak je 28.010 dinara;

auto magazin srbija kia stonic 1.4 testNa četvrtom servisu (60.000 km), uz kontrolu, menja se ulje i filter ulja, za 11.137 dinara, što je praktično isti obim radova i cena kao na prvom servisu;

Peti obavezni servisni pregled je na 75.000 pređenih kilometara, ponovo sa zamenom motornog ulja i filtera ulja, po istoj ceni kao i prethodni – 11.137 dinara;

auto magazin srbija kia stonic 1.4 testŠesti servis vas čeka na 90.000 kilometara, i opet se menja filter ulja i ulje, kao i filter vazduha, kočna tečnost, ulje u menjaču, filter goriva, što sve staje 27.750 dinara.

Konačno, poslednji obavezni koji čuva garanciju je sedmi, a dospeva na 105.000 kilometara: cena je 11.137 dinara, za zamenu ulja i filtera.

auto magazin srbija kia stonic 1.4 testDakle, obavezni servisni pregledi obuhvataju sedam obaveznih pečata u servisnoj knjižici, i koštaju ukupno 125.658 dinara. Upoređujući druge marke i slične modele automobila, servisi za Stonic su među najjeftinijim na našem tržištu.

Šta još obuhvata takva garancija? Dakle, sedam godina, bez dodatnih troškova. To je 2.555 dana ili 150 hiljada kilometara bezbrižne vožnje i niskih troškova održavanja.

auto magazin srbija kia stonic 1.4 testPored toga, garancija je prenosiva na nove vlasnike, što održava vrednost vašeg vozila i čini ga privlačnijim u daljoj prodaji.

Fabrička garancija, takozvana „bumper to bumper“, znači da ćete dobiti jednak nivo garancije od prvog do poslednjeg dana.

auto magazin srbija kia stonic 1.4 testRecimo, da će trogodišnja “kija” još uvek imati preostalu garanciju dužu od većine garancija koje nudi konkurencija.

I za kraj, sigurnost na putu je bitna, pre svega, kada krenete na duže putovanje. A, Kijina sedmogodišnja garancija važi u svim državama Evropske unije, kao i u BiH, Crnoj Gori, Norveškoj, Švajcarskoj, na Islandu i Gibraltaru.

auto magazin srbija kia stonic 1.4 testBriga o kupcu izgleda kao potrošena priča, ali nismo li se svi barem jednom našli bespomoćni pored neupotrebljive hrpe lima na točkovima?

Čak i smešni kvarovi, poput pražnjenja akumulatora u krivom trenutku, može biti prečica za hipertenziju.

Zato, osim o boji automobila (o čemu već brine lepša polovina), mislite na vreme i o mogućim problemima. Ako se ne mogu sprečiti, mogu se barem lako lečiti.

Dejan Danilović

auto magazin srbija kia stonic 1.4 testKIA STONIC 1,4 EX MOTION

Motor: zapremina 1368 ccm, snaga 73 kW (100 KS) pri 6000 o/min, maks. obrtni moment 133,3 Nm pri 4000 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4140/1760/15000 mm, međuos. rastojanje 2580 mm, prtljažnik 352/1155 l, rezervoar 45 l, masa 1160 kg, pneumatici 205/55 R17

Performanse: maks. brzina 172 km/h, 0-100 km/h 12,6 s, potrošnja 7,0/4,6/5,5 l/100 km

auto magazin srbija kia stonic 1.4 test

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Testovi

Sli ni tekstovi

1 komentar

  1. Rent a car Beograd
    Rent a car Beograd May 27, 05:45

    Baš lepo izgleda, pogotovo od napred

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

prelistaj

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Odličan model za taksiste i rent a car agencije. neko vreme se pričalo da će [...]

Ne bi bilo zgoreg da izmesle neki vizir za voznju nocu kao zastitu od svetala. [...]

Seat altea 2.0 mi lupa na pun gas dok se gree auto posle nemam problem... [...]

Ne znam koliko je pratičak taj zadnji kraj koji vuče na kupe, ali je veoma [...]

Interesuje me nova dizel opel corsa 1.3 i 1.5. Ako bi mi cena odgovarala uzeo [...]

alo

zbogom gm ,unisten Opel. [...]

preuzmite auto magazin za android

Translate magazinauto.com

Preuzmite Auto magazin za android

Translate »