TEST: BMW 520d xDrive

1

Zelena zona

Redizajnirani BMW serije 5 doneo je veliku novinu na planu tehnike. Svi četvorocilindarski motori su elektrifikovani, pa i 2,0 dizelaš. Razlika se itekako oseća

Pre dve godine godine „petica“ je prilagođena najnovijim BMW standardima iz oblasti dizajna ali i ekologije.

Auto kome se malo šta može zameriti je morao da bude redizajniran, pre svega zbog najnovijih ekoloških normi i prilagođavanja estetskim standardima bavarskog proizvođača.

TEST: BMW 520d xDrive

Koliko je „petica“ fabričkog koda G30 dobar auto govori i činjenica da je tokom redizajna malo toga promenjeno.

Vidljive izmene se najviše odnose na prednje svetlosne grupe. Postale su tanje i elegantnije, a kao novina uvedeni su laserski farovi koji noć pretvaraju u dan.

TEST: BMW 520d xDrive

Oblik zadnjih svetala je manje-više nepromenjen, ali je zato izmenjena njihova grafika, sa većim kontrastom između tamnih površina i crvene boje. Naravno, tu je i nova prednja maska.

Što se tiče unutrašnjosti, tu su sada digitalni instrumenti po ugledu na druge BMW modele, dok je multimedijalni displej sada još veći.

TEST: BMW 520d xDrive

U standardnoj varijanti ima dijagonalu od 10,25 inča, dok se uz doplatu dobija veći, dijagonale 12,3 inča kao na test primerku.

Sadržaj im je isti, s tim što je na većem povećan i font. Otprilike, tu je kraj izmenama vidljivim na prvi pogled.

TEST: BMW 520d xDrive

Ono što se ne vidi je to da su svi četvorocilindarski motori elektrifikovani. Šta to znači u praksi?

Ako niste ljubitelj struje, ne gledajte u ljubičaste kablove pod haubom, koji strujom napajaju starter-generator.

TEST: BMW 520d xDrive

Ne gledajte ni u procentualni pokazivač zahtevane snage, koji je novina na digitalnim instrumentima u „komfort“ modu i nalazi se umesto obrtomera.

TEST: BMW 520d xDrive

Drugim rečima, nema mnogo toga što će vam smetati, jer se „petica“ sa tehnologijom lakog hibrida vozi kao i pre.

Ne može da ide samo na struju, već alternator preuzima ulogu alnasera, odnosno, postaje starter-generator.

TEST: BMW 520d xDrive

Ima solidnih 11 konjskih snaga i pomaže prilikom ubrzanja, a prilikom usporavanja i kočenja vraća struju u bateriju malog kapaciteta.

Dovoljno malog da je smeštena u motorni prostor a dovoljno velika da lepo smanji potrošnju i emisiju izduvnih gasova, što i jeste glavni cilj.

TEST: BMW 520d xDrive

Doduše, kod nas emisija CO2 nema mnogo značaja, ali na Zapadu utiče na subvencije prilikom kupovine, registracije, osiguranja, parkiranja…

Da ne bude da kod nas nema nikakve koristi od elektrifikacije, država je za sve hibride, pa i za lake, ukinula taksu za upotrebu motornog vozila, koja za zapreminu od 1995 kubika iznosi oko sto evra.

TEST: BMW 520d xDrive

Dakle, za toliko je manja svaka registracija. I da, ne brinite za procentualni pokazivač snage.

Umesto njega, u meniju možete da vratite obrtomer na svoje mesto. Istina, ne zadugo, jer auto ne pamti ovo podešavanje.

TEST: BMW 520d xDrive

Naravno, u Sport modu nema govora o detaljima koji ukazuju na uštede – ovde je obrtomer na svom mestu. I ne samo on…

Vožnja se ipak donekle razlikuje u odnosu na dosadašnji BMW 520d. Kada pustite gas, u Comfort modu se oseća nešto snažnije kočenje „motorom“.

TEST: BMW 520d xDrive

To je, u stvari, znak da starter-generator puni bateriju. I to ne bilo kako. Radarski senzor vodi računa o tome da li ima vozila ispred vas i koliko su udaljeni.

Na primer, ako nema nikoga ispred a pustite gas, „petica“ isključuje motor u potpunosti, dok je do sada prelazila u režim rada na leru, takozvani Coasting.

TEST: BMW 520d xDrive

Dok je motor isključen, za napajanje potrošača brine se već pomenuta baterija. Ako se približite drugom vozilu, startuje se motor i sistem za rekuperaciju, koji taman toliko usporava vaš auto da održava dovoljno odstojanje, pa u većini slučajeva skoro da i ne morate da kočite.

Sve ovo važi za „eco“ i „comfort“ mod, dok je u „sport“ režimu „petica“ klasičan dizelaš na kakav je većina vozača navikla.

TEST: BMW 520d xDrive

Snaga „BMW-a 520d“ je ista kao i do sada ali uz određene nijanse; malu ali dovoljno veliku pomoć prilikom ubrzanja pruža starter-generator, pa je reakcija na komandu gasa jednako brza kao i kod drugih elektrifikovanih modela.

Motor je toliko elastičan i snažan da smo auto uglavnom vozili u standardnom „komfort“ modu.

TEST: BMW 520d xDrive

Čak i kada nam je bila potrebna trenutna isporuka velike količine snage, auto nas nije razočarao. Njegovih 190 „konja“ je sasvim dovoljno i za zahtevnije vozače.

Na auto-putu će se osetiti nedostatak snage samo ako izađete na nemački autoban i upustite se u jurnjavu preticajnom trakom na deonicama bez ograničenja brzine.

TEST: BMW 520d xDrive

Za takvu akciju preporučujemo jače motore. Sve u svemu, dvolitarski dizelaš sa 190 KS u modelu „520d“ je više nego optimalna varijanta koja spaja vrlo dobre performanse sa niskom potrošnjom.

Pri 130 km/h je na oko 1900 obrtaja i tada troši izuzetno niskih pet litara, dok nam je prosek po gradu iznosio oko 6,5 litara dizela. Za one kojima je potreban, na raspolaganju je i „xDrive“ pogon na sva četiri točka.

TEST: BMW 520d xDrive

BMW serije 5 je izuzetno svestran auto. Možete da ga koristite kao porodični automobil, poslovnu limuzinu ali i kao sportski auto zahvaljujući specifičnim voznim karakteristikama po kojima je bavarski proizvođač već decenijama poznat.

Test primerak ima „M Sport“ paket, sa mnoštvom specifičnih detalja poput spojlera, alu-felni prečnika 20 inča i sportskog oslanjanja.

TEST: BMW 520d xDrive

Iako su gume niskoprofilne, auto nije pretvrd. Lepo upija sitne neravnine, ali zato karoseriju trenutno umiruje preko češljeva i prevoja.

Skretanje je nešto po čemu ovu limuzinu lako možete da zamenite za vrhunski sportski auto. Direktan volan, sa servo asistencijom usklađenom tako da možete da osetite i glazuru na horizontalnoj signalizaciji, kao da je konstruisan za vožnju po stazi.

TEST: BMW 520d xDrive

To je sasvim uobičajena osobina „petice“, kao i vrhunski luksuz, po kom ne zaostaje za „serijom 7“.

Naravno, izbor opreme je na kupcu, u skladu sa željama, potrebama i mogućnostima. Na primer, test primerak ima meko zatvaranje vrata, pa nema potrebe za lupanjem jer se sama privlače.

TEST: BMW 520d xDrive

Unošenje i iznošenje stvari iz gepeka je olakšano otvaranjem i zatvaranjem uz zamahivanjem nogom.

„Klima“ ima četiri zone, a tu je i prigušeno ambijentalno osvetljenje. Uživali smo u fantastičnom Harman Kardon ozvučenju koje svoj maksimum daje uz kvalitetne semplove.

TEST: BMW 520d xDrive

S obzirom na dosadašnja iskustva i „žalbe“ domaćih vozača da im auto „otima“ volan, test primerak ima samo osnovne sisteme asistencije, kao što je automatsko kočenje u slučaju opasnosti.

Naravno, i to može da se isključi; ko želi, može da doplati i za sve druge sisteme, sa kojima je obezbeđena poluautonomna vožnja, uz automatska kočenja prilikom prestrojavanja, uparkiravanja unazad…

TEST: BMW 520d xDrive

Prednost limuzine u odnosu na SUV nije samo u upravljanju i voznim karakteristikama. Ponuda prostora u „petici“ je takva da bi se postideli i „terenci“.

Konkretno, osobe prosečne visine pozadi iznad glave imaju još najmanje desetak centimetara prostora, sa poluzavaljenim položajem kao da su napred.

TEST: BMW 520d xDrive

Inače, „M“ oznake u vidu plavih i crvenih detalja su svuda, ne samo na sedištima već i na sigurnosnim pojasevima.

Prednja sedišta standardno imaju mogućnost podešavanja širine leđnog dela ali ne i lumbalne podrške.

TEST: BMW 520d xDrive

Ipak, ona nam nije nedostajala jer su sedišta profilisana tako da iz njih ustajete odmorni i posle vožnje od hiljadu kilometara.

Najviše od svega fascinira pažnja koja je posvećena svakom detalju. Jednostavno, sve je na svom mestu i u najvišem kvalitetu.

TEST: BMW 520d xDrive

Pri tome, ništa manje fascinira jednostavnost korišćenja kompleksnih tehničkih rešenja. Površine pod plastikom je teško pronaći; uglavnom su to detalji presvučeni kožom, aluminijumom ili pod lakom visokog sjaja.

Redizajnirani „BMW serije 5“ dostupan je po ceni od 46.900 evra, koliko košta „520i“ sa dvolitarskim benzincem od 184 KS.

TEST: BMW 520d xDrive

Dizelaši startuju sa oznakom „518d“, odnosno sa 2,0 motorom od 150 KS, čija je cena 47.550 evra. Testirani „520d xDrive“ može da se nabavi od 53.550 evra.

Aleksandar Bursać

TEST: BMW 520d xDrive

Studijsko ozvučenje

Harman Kardon ozvučenje je bukvalno na nivou najbolje studijske opreme. Jedino je bitno da imate kvalitetan izvor zvuka, odnosno semplove.

Ako ih nemate na USB-u ili telefonu, uvek možete da slušate neku od kvalitetnih internet radio stanica i iskoristite pun potencijal ozvučenja.

Možete da podesite intenzitet i rasprostranjenost 3D ambijenta zvuka, sa reverberacijom i atmosferom koja najviše podseća na koncertnu dvoranu.

TEST: BMW 520d xDrive

Autonomno parkiranje

Osim automatskog parkiranja i samostalnog parkiranja preko daljinskog, „petica“ je dobila sistem za pamćenje poslednjih 50 metara puta, pa će se sama isparkirati unazad istom putanjom kojom se vozač uparkirao.

To je vrlo praktično u situacijama kada ima dosta manevrisanja. Ovako, auto sve obavlja sam. Naravno, vodi računa da izbegava sve prepreke uz pomoć brojnih senzora.

TEST: BMW 520d xDrive

Njihov zadatak je i da paze prilikom automatskog parkiranja. Reč je o najnovijem sistemu kod koga auto sâm reguliše ne samo okretanje upravljača, već i doziranje gasa, kočnice, pa i prebacivanje menjača iz „D“ u „R“…

Vaše je samo da na displeju odaberete željeno parking mesto a auto će sve drugo odraditi umesto vas.

„Laseri“ osvetljavaju do 600 metara puta

Kao što se i očekuje od jedne ovakve limuzine, LED prednja i zadnja svetla su standard. Naravno, i ovde ima različitih varijanti u zavisnosti od doplate.

Na test primerku su najbolji mogući laserski farovi. U osnovi je unapređena adaptivna LED tehnologija sa laserskom podrškom za duga svetla.

TEST: BMW 520d xDrive

Osvetljenje puta je ne samo sjajnije, već i „gušće“, uz obavezno „preskakanje“ snopa kada kamera prepozna vozila ispred. Kada nema nikoga ispred, efikasno se osvetljava i do 600 metara ispred vozila.

Elektrifikacija

Na prvi pogled, pa i tokom vožnje, ne možete da primetite da je „520d“ laki hibrid. Ne može da ide samo na struju ali može da isključi motor prilikom usporavanja i kočenja. Pa ipak, postavljen je dijagram hibridnog sistema na displeju, koji više služi kao atrakcija.

Jedina uočljiva razlika u odnosu na doskorašnju „peticu“ je pod haubom, gde se vide ljubičasti kablovi koji vode od starter-generatora do baterije smeštene u motorskom prostoru.

TEST: BMW 520d xDrive

BMW 520d xDrive

Motor: zapremina 1995 ccm, snaga 140 kW (190 KS) pri 4000 o/min, maks. o. moment 400 Nm pri 1750-2500 o/min, menjač automatski, 8 stepeni

Laki hibrid: 48V, 8 kW (11 KS), baterija 11 Ah

Dimenzije: D/Š/V 4963/1868/1479 mm, međuos. rastojanje 2975 mm, klirens 139 mm, prtljažnik 530 l, rezervoar 66 l, otpor vazduha 0,23 Cd, masa 1735 kg, pneumatici 245/35 R20 napred, 275/30 R20 nazad

Performanse: maks. brzina 232 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 7,2 s, potrošnja 5,2/4,1/4,5 l/100 km, emisija CO2 118 g/km

TEST: BMW 520d xDrive TEST: BMW 520d xDrive TEST: BMW 520d xDrive TEST: BMW 520d xDriveTEST: BMW 520d xDrive

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring