Auto magazin

TEST: Opel Insignia Grand Sport 2,0 CDTI Innovation

TEST: Opel Insignia Grand Sport 2,0 CDTI Innovation
18.02.2019.

Tradicija vredna poštovanja

Limuzine se drže! Tačno je da je krosovera i SUV modela sve više ali ni jedan od njih ne može da zameni udoban način sedenja i vozne karakteristike limuzine

Nije šala, na prste možemo da izbrojimo limuzine srednje klase koje su se zadržale u ponudi na tržištu.

Najubedljivije su među modelima premijum proizvođača, pa i ne čudi što drugi brendovi vode računa da im priđu u pogledu kvaliteta, konstrukcije i ukupne sofisticiranosti.

auto magazin srbija test opel insignia grand sport 2.0 cdti innovationMoramo da priznamo da smo od nove „opel insignije“ očekivali mnogo, ali smo se iznenadili što je ona naša očekivanja nadmašila.

Ovo je definitivno jedan od najboljih „opela“ u poslednje vreme, a svoju superiornost izražava potpuno nenametljivo.

auto magazin srbija test opel insignia grand sport 2.0 cdti innovationPočevši od kvaliteta završne obrade koji prvo percipiramo, preko kvalitetnog inženjeringa u smislu ponašanja na putu, načina na koji se vozi, kako ubrzava i skreće, pa do bezbednosnih sistema koji su svi do jednog priređeni u „insigniji“.

Jednostavno, teško je naći manu ovom automobilu, s obzirom da je evidentno da je uloženo mnogo napora i pažnje svakom detalju i sitnici.

auto magazin srbija test opel insignia grand sport 2.0 cdti innovationMana je, preciznije rečeno, problem je što sve ovo mora da košta, ali zaista vredi. Po aktuelnom akcijskom cenovniku, Opel Insignia može da se nabavi od 20.780 evra sa 1,5 turbo-benzincem od 140 KS, dok je dizel verzija sa 1,6 motorom od 136 „konja“ 1.470 evra skuplja.

Nova Opel Insignia više nema sedan verziju, već samo liftbek i karavan. Ponuda motora je zaista dobra, sa rasponom snage koji odgovara većini vozača.

auto magazin srbija test opel insignia grand sport 2.0 cdti innovationBenzinci imaju od 140, 165 i 260 „konja“, a dizelaši 110, 136, 170 i 210 konjskih snaga. Na raspolaganju su verzije sa automatskim menjačem ali i sa 4×4 pogonom.

Predstavništvo Opela u našoj zemlji za nas je pripremilo „insigniju“ sa drugim od najvišeg paketa opreme „inovejšn“ (Innovation) i dvolitarskim dizelašem od 170 KS. Po akcijskom cenovniku može da se nabavi za prilično povoljnih 24.500 evra.

auto magazin srbija test opel insignia grand sport 2.0 cdti innovationOdmah po ulasku u auto stiče se utisak kvaliteta. Masivna vrata imaju vrlo precizne distancere.

Nameštamo sedište koje ima posebno podešavanje nagiba donjeg dela, kao i izvlačenje prednjeg kraja, čime se podešava dužina tako da prija i najvišim putnicima.

auto magazin srbija test opel insignia grand sport 2.0 cdti innovationNajniža pozicija sedišta je previše niska za osobe prosečne visine, pa je potrebno podići ga. Lumbalna podrška ima podešavanje i po visini.

Jednostavnost i elegancija komandne table zaista pleni. Opel je prošao dug put, od gomile dugmića na prvoj fazi stare „insignije“, do toga da je broj tastera sada sveden na minimum, a opet, sve je tu.

auto magazin srbija test opel insignia grand sport 2.0 cdti innovationZapravo, mnogo je više funkcija nego ranije. Ideja je da se sva podešavanja jednom i posle toga nema više opterećivanja brojnim funkcijama.

Čak ni grejačima sedišta! Da, Insignia automatski uključuje grejače sedišta kada uđete u auto, i postepeno im smanjuje intenzitet kako se kabina zagreva, do potpunog isključivanja.

auto magazin srbija test opel insignia grand sport 2.0 cdti innovationNaravno, ovu funkciju možete da isključite, kao i mogućnost automatskog odmagljivanja prednjeg i zadnjeg stakla.

Kada smo već kod toga, vetrobransko staklo ima posebne grejače, koji ga odmrzavaju za manje od minuta, pa nije potrebno struganje.

Naravno, tu su i čuveni grejači volana, pa je vožnja „insignije“ zimi pravo uživanje.

auto magazin srbija test opel insignia grand sport 2.0 cdti innovationMoramo da pohvalimo kvalitet materijala za oblaganje enterijera. Površine meke na dodir su svuda, a tvrde plastike gotovo da i nema.

Luksuzni detalji u vidu imitacije štepa su postavljeni i na gornjem delu komandne table. Kvalitet završne obrade je na vrlo visokom nivou, skoro kao u premijum modelima.

auto magazin srbija test opel insignia grand sport 2.0 cdti innovationOno što ne može da se postigne u SUV modelima je vrlo zavaljen položaj putnika, sa praktično potpuno ispruženim nogama.

Volan se dosta izvlači po dubini, pa je pozicija vozača potpuno prirodna i relaksirajuća, baš kako treba na dugim vožnjama.

auto magazin srbija test opel insignia grand sport 2.0 cdti innovationPri svemu tome, nova Insignia je donela mnogo više prostora i putnicima na zadnjim sedištima, koji je sada u samom vrhu klase i praktično na nivou standardnih verzija top limuzina premijum proizvođača.

Sa 490 litara zapremine, prtljažnik nije među najvećima ali ostavlja utisak ogromnog prostora, mnogo većeg nego što kažu cifre na papiru.

auto magazin srbija test opel insignia grand sport 2.0 cdti innovationRecimo, nije lako dohvatiti predmete koji su se otkotrljali u dubinu gepeka. S obzirom da je test auto opremljen opcionim Bose ozvučenjem, umesto rezervnog točka je ugrađen sabvufer.

Procesor zvuka je vrlo umeren u veštačkom pojačavanju niskih frekvencija, tako da su potrebni kvalitetni mp3 fajlovi da bi ugođaj bio potpun.

auto magazin srbija test opel insignia grand sport 2.0 cdti innovationNema izobličenja čak ni kada se ozbiljno „odvrne“. Za prijatnu atmosferu u kabini pobrinulo se i ambijentalno osvetljenje u vidu suptilnih LED traka u vratima i na komandnoj tabli.

Ugrađeno je i osvetljenje za noge za putnike i na prednjim i na zadnjim sedištima.

auto magazin srbija test opel insignia grand sport 2.0 cdti innovationU toku je opšti trend ugradnje digitalnih instrumenata. Da ne mora baš sve da bude veštački i „bez duše“, Opel je dokazao tako što je iskombinovao analogno i digitalno na lep i kreativan način.

Analogni su obrtomer i pokazivači količine goriva i temperature rashladne tečnosti, dok su digitalni brzinomer i pokazivači temperature ulja i voltmetar.

auto magazin srbija test opel insignia grand sport 2.0 cdti innovationUnutar brzinomera može da se menja prikaz putnog kompjutera ili mape navigacije. Sa mapom nije baš zgodno rešenje jer je prilično mali krug unutar brzinomera pa nije dovoljno pregledno ali bar izgleda atraktivno.

Zato je tu hed-ap displej, koji čitljivo i efikasno prikazuje podatke o sledećem skretanju. Osim toga, može da se podesi da uz trenutnu brzinu i informacije o radio stanicama pokazuje i obrtaje, što je prilično retko.

auto magazin srbija test opel insignia grand sport 2.0 cdti innovationOpel Insignia je poslednji model konstruisan pod patronatom Dženeral Motorsa, što znači da na njoj nema primesa tehnologije PSA grupacije.

Dvolitarski dizelaš u najslabijoj verziji sada ima 170 „konja“. Vrlo je uglađen u radu i to na mnogim frontovima.

Za početak, toliko je elastičan da se ne buni da odlučno povuče i sa hiljadu obrtaja, bez ikakvih povišenih vibracija.

auto magazin srbija test opel insignia grand sport 2.0 cdti innovationTurbo-rupe gotovo da i nema, jednostavno možete da ga vozite u kom god hoćete režimu.

Za „vrtenjem“ uopšte nema potrebe, dovoljno je da nagazite na gas pa da vas iznenadi snažnim zakucavanjem za sedišta.

Naravno, nije „ferari“, ali pedalu stisnutu uz pod nije pametno držati duže od par sekundi, osim ako ste na „autobanu“.

auto magazin srbija test opel insignia grand sport 2.0 cdti innovationIznenađujuće je koliko snage ima čak i pri vrlo visokim brzinama. Vozite 150 km/h, stisnete gas do kraja bez vraćanja u niži stepen prenosa i Insignia jednostavno poleti.

Ubrzanja su veoma snažna sve do 180 km/h, kada polako posustaje. Lepo je što ovakve performanse prati i niska potrošnja; pri 130 km/h troši oko šest, a po gradu treba računati na oko osam litara dizela.

U vožnji je prava lađa. Preko neravnina vrlo brzo umiri karoseriju, nema „plivanja“ u stilu stare škole.

auto magazin srbija test opel insignia grand sport 2.0 cdti innovationŠta više, Insignia je postala prilično sportska, odlično leži u krivinama, sa minimalnim naginjanjem za jednu limuzinu.

Upravljač je direktan ali komforan. Podešen je da ne bude izrazito sportski, pa u tom smislu neutrališe informacije sa podloge.

auto magazin srbija test opel insignia grand sport 2.0 cdti innovationOgibljenje je relativno tvrdo, što je i razumljivo ako se ima u vidu da je krajnji cilj bila dobra stabilnost pri naglim promenama pravca.

Ovo je još jedna stavka koju SUV modeli teško mogu da dostignu. Bila je potrebna velika hrabrost i ogroman rad da se koncept limuzine još jednom pokaže i dokaže kao vrlo specifična kategorija koja jednostavno nema zamenu.

auto magazin srbija test opel insignia grand sport 2.0 cdti innovationPosle vožnje ovakvog automobila, SUV jednostavno nema mnogo praktičnih prednosti, izuzev povišenog odstojanja od tla.

Pogon na sva četiri točka ima i Insignia, a i dalje je u ponudi Country Tourer verzija sa klirensom povišenim za 25 milimetara i prtljažnikom većim za 70 litara u odnosu na liftbek.

Aleksandar Bursać

auto magazin srbija test opel insignia grand sport 2.0 cdti innovationBežično punjenje telefona

Opel je za „insigniju“ isprojektovao poseban sistem bežičnog punjenja telefona, gde sam mobilni nije položen već se postavlja uspravno u odgovarajuću pregradu ispod prednjeg naslona za ruke.

auto magazin srbija test opel insignia grand sport 2.0 cdti innovationNema zamagljivanja i smrzavanja

Kada uđete u auto po hladnom vremenu, automatski se aktivira grejanje sedišta, koje se postepeno smanjuje do potpunog isključivanja kako se povećava temperatura u kabini.

Nema brige ni oko odmagljivanja stakala, „insignija“ sama „pali“ grejače zadnjeg stakla i kompresor „klime“ po potrebi.

auto magazin srbija test opel insignia grand sport 2.0 cdti innovationKomfor višeg nivoa

Testirani auto je opremljen vozačevim sedištem koje ima mogućnost podešavanja ne samo dužine sedišta, već i nagiba. Uz doplatu se dobija potpuno električno podešavanje sa memorijom i masažerima.

auto magazin srbija test opel insignia grand sport 2.0 cdti innovationInteligentni LED farovi

Opel je dugo potencirao specijalne LED farove na „astri“ a ovde su sada potpuno uobičajena priča.

Kada nema uličnog osvetljenja, „insignija“ stalno ima aktivirana duga svetla; a ako se približite drugom vozilu ili neko naiđe u susret, snop svetla „preskače“ to vozilo, maksimalno osvetljavajući put oko njega.

auto magazin srbija test opel insignia grand sport 2.0 cdti innovationOpel Insignia Grand Sport 2,0 CDTI Innovation

Motor: zapremina 1956 ccm, snaga 125 kW (170 KS) pri 3750 o/min, maks. o. moment 400 Nm pri 1750-2500 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni

Dimenzije: D/Ž/Š 4897/1863/1455 mm, međuos. rastojanje 2829 mm, prtljažnik 490/1450 l, rezervoar 62 l, masa 1582 kg, pneumatici 225/55 R17

Performanse: maks. brzina 226 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 8,7 s, potrošnja 6,9/4,3/5,3 l/100 km, emisija CO2 139 g/km

auto magazin srbija test opel insignia grand sport 2.0 cdti innovationOprema

Standard: senzor za kipu i farove, automatska duga svetla, automatsko kočenje sa prepoznavanjem pešaka, upozorenje o nenamernom napuštanju saobraćajne trake, premijum paket prednjeg svetla (LED glavna i duga svetla sa snopom koji „preskače“ vozila ispred, pomoć vozaču paket 2 (radarski tempomat), pomoć vozaču paket 4 (prednji i zadnji parking senzori, automatsko parkiranje, indikator objekata sa strane, kamera za vožnju unazad, indikator nadolazećeg saobraćaja prilikom isparkiravanja unazad), Innovation paket (alarm, bežični punjač, hed-ap displej, beskontaktno otključavanje), Navigation paket (navigacija, Bose sistem sa 6 zvučnika i sabvuferom), prednje staklo s grejanjem, zimski paket (grejači volana i prednjih sedišta)

auto magazin srbija test opel insignia grand sport 2.0 cdti innovation

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Testovi

Slični tekstovi

1 komentar

  1. Rent a car Beograd
    Rent a car Beograd March 14, 05:43

    Lep dizaj i veoma dobar auto u tom cenovnom rangu

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čeka se VW na terenu električnih vozila. Svaka čast Tesli, ali za masovniju upotrebu EV [...]

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]