TEST u Frankfurtu: redizajnirana Škoda Scala & Kamiq

Test Škoda KamiqFrankfurt, Nemačka
Od našeg specijalnog izveštača
Aleksandar Bursać

 

 

Uskoro u Srbiji!

Iako su praktično na početku game, Škodini Kamiq i Scala su unapređeni tako da u pogledu tehnologije, opreme i komfora neće razočarati ni zahtevne kupce

Nekada su se zbijale šale na račun Škode a danas su modeli ovog češkog proizvođača u samom vrhu popularnosti na većini tržišta na kojima se prodaju. Razloge svi znamo, a sada su postali još očigledniji. Politika kuće je takva da su gotovo svi modeli za „pola broja“ veći u odnosu na konkurenciju, što je dovelo do toga da su u samom vrhu po pitanju prostranosti u klasi. Tako je i sa „skalom“ i „kamikom“, koji dele mehaničku platformu i dizajn enterijera. Međutim, ono što ih čini još atraktivnijim je količina opreme, praktičnih rešenja i, slobodno možemo da kažemo, raskošnijih materijala za tapaciranje kabine.

Test Škoda Scala

Potpuno nam je neverovatno što je prošlo već pet godina otkako su predstavljeni Kamiq i Scala. Zato je i bilo vreme za redizajn u sredini životnog ciklusa modela, koji je doneo manje estetskih a više tehničkih novina. Zato smo na poziv kompanije Autočačak, uvoznika automobila marke Škoda za naše tržište, došli u Frankfurt na međunarodnu prezentaciju ova dva modela da se lično uverimo u sve novitete.

Na kratkoj prezentaciji pre test vožnje prikazane su nam najvažnije izmene. Kako to obično biva, izmenjena su svetla. Ne toliko zbog estetike kako bi auto kupcima bio još privlačniji, već zbog nove tehnologije. „Kamiq“ i Scala su i ranije standardno imali LED farove, a sada je opciono dostupna i LED matriks tehnologija najnovije generacije. Osim što efikasnije „preskače“ vozila ispred kako se ne bi zaslepeli njihovi vozači, intenzitet svetlosnog snopa je povećan za 50 posto kod „skale“ i 40 posto kod „kamika“. Na „skali“ su farovi sada tanji i elegantniji, sa LED modulima kristalnog efekta. I svetla za maglu sada imaju LED tehnologiju, dok su na top verzijama zadnja dobila dinamičke pokazivače pravca.

Test Škoda Scala

Unutrašnjost je ozbiljno unapređena, pre svega u pogledu materijala. Većina primeraka imala je alkantaru, koja je postavljena ne samo na sedištima i u tapacirunzima vrata, već i na komandnoj tabli. Ozbiljno smo se zapitali da li je ostalo išta od niskobudžetnih stavki i da li se samo nama čini da Škoda koketira sa premijum segmentom ne samo na većim modelima, nego je to postalo očigledno i na manjim. Verovali ili ne, tvrda plastika je ostala samo na rukohvatima vrata i oko ručice menjača. Čak i tu su zanimljive teksture, kao i pijano crni lak. Kupcima je dostupno 13 tematskih paketa unutrašnjosti koje mogu opciono da se poruče, kao i nekoliko različitih linija opreme.

Test Škoda Scala

Iako je digitalizacija unapređena, dopalo nam se što su zadržani fizički tasteri automatskog dvozonskog klima-uređaja. Ubačena su dodatna dva USB tip C konektora, maksimalne snage 45 vati, koji mogu da napajaju čak i laptop računare. Podloga za induktivno, odnosno bežično punjenje sada radi sa 15 vati, a dobila je i opciju hlađenja. Naravno, tu su i veliki displeji. Standardna multimedija sada ima dijagonalu osam inča, dok je varijanta sa devet inča vezana za paket sa navigacijom. Digitalni instrumenti su u vidu displeja od deset inča, sa nekoliko različitih prikaza, počevši od minimalističkih, preko tradicionalnih sa obrtomerom i brzinomerom analognog izgleda, pa do mape navigacije preko celog ekrana.

Osim alkantare i obilja mekih površina, među luksuznim elementima je električno otvaranje prtljažnika pokretom noge ispod branika, što ozbiljno olakšava život kada su vam ruke pune. A u „škodin“ gepek zaista mnogo toga može da stane. „Skalin“ je nešto prostraniji zbog veće dužine; oba mogu da se pohvale praktičnim rešenjima među kojima su mrežice i kukice za pričvršćivanje prtljaga, kao i pregrade za razdvajanje i sprečavanje kotrljanja. Iznenadilo nas je i prisustvo jednog dugmeta u levom zidu gepeka. Na njemu je bio simbol kuke za vuču. Priznajemo, do sada nismo videli u B segmentu oslobađanje kuke na struju. Jednim potezom se zabravljuje i isto tako vraća u sakriveni položaj posle pritiskanja dugmeta.

Test Škoda Scala

Na žalost, dizelaša više nema. Benzinci su unapređeni i dobili su oznaku „evo2“. Svi imaju turbo, s tim što je 1,0 TSI i dalje dostupan u dva nivoa snage. Osnovu čini varijanta sa 95 „konja“ i manuelnim petostepenim menjačem, dok je snažniji pojačan za šest konjskih snaga i dostupan je ili sa manuelnim šestostepenim ili sa sedmostepenim automatizovanim menjačem sa duplim kvačilom. Najsnažniji je i dalje 1,5 TSI sa 150 KS i unapređenom tehnologijom deaktivacije cilindara. Pogon je isključivo na prednjim točkovima.

Test Škoda Scala

Za početak test vožnji odabrali smo Kamiq. Iako najmanji među Škodinim krosoverima, uopšte nije mali auto. To je posebno očigledno u unutrašnjosti. U odnosu na „skalu“ ima dva milimetra duže međuosovinsko rastojanje, pa može da se pohvali gotovo jednakim prostorom na zadnjim sedištima. Upravo ta komocija je nešto po čemu su sve „škode“ čuvene. To znači obilje prostora za noge, više nego u većini hečbek modela C segmenta, kao i nekoliko centimetara više mesta za glavu.

Test Škoda Kamiq

S obzirom da je krosover, odstojanje od tla je oko 40 milimetara više u odnosu na „skalu“. To je lepo kada siđete s asfalta i kada vam znači svaki milimetar da ne biste zakačili podvozje, bilo da ulazite u garažu sa vrlo strmim prilazom ili jednostavno imate nezgodan put do vikendice. S druge strane, kako će se pokazati, povećana visina dolazi na naplatu na auto-putu pri velikim brzinama. Nemački putevi su kao poručeni za testiranje, pa smo Kamiq stavili na test do krajnjih mogućnosti.

Pojačani 1,0 TSI sa 116 „konja“ je itekako spreman da se uhvati u koštac sa izazovima. Magistralni putevi nam otkrivaju koliko je mek i udoban za vožnju, sa veoma dobrom izolacijom. Motor se gotovo i ne čuje, a kamoli buka zimskih guma. Ubrzo izlazimo na Autoban. Imamo sreće; u terminu smo između dva špica, nema gužve pa je na panelima upaljen znak za prestanak svih ograničenja. Pun gas i Kamiq sa lakoćom ubrzava do 150 km/h. Pri toj brzini već počinje intenzivniji šum strujanja vazduha, a počinje i da se javlja potreba za sitnim korekcijama upravljača.

Test Škoda Kamiq

Mala ali srčana mašina u brzoj traci pretiče daleko snažnije automobile koji se više ne voze brzo kao nekada. Nije baš da nemačka propada, ali je štednja postala očigledna. Pri 180 km/h procenjujemo da nema smisla isterivati deklarisani maksimum od 195 km/h, jer su znaci posustajanja očigledni. Istina, nismo testirali sportski mod. Veći deo vožnje do odredišta bio je Autobanom i to sa gasom pritisnutim uz pod. Manji je bio magistralom, sa ograničenjem od 80 km/h. Na kraju vožnje, prosek potrošnje je bio sjajnih 7,6 l/100 km.

Test Škoda Kamiq

Menjamo auto. Ovaj put, sedamo u „skalu 1,5 TSI“ sa automatizovanim menjačem.  Unutrašnjost je gotovo identična, s tim što se ipak sedi niže. Podešavamo odgovarajuću poziciju sedišta na struju. I ovde je alkantara svuda prisutna, u vratima i celom šironom komandne table. Kao i kod „kamika“, i ovde je potpuno volan preuzet iz nove „oktavije“. Ipak, veliku razliku čini panoramski krov, koji zaista fascinira svojom ogromnom površinom. Roletna je, naravno, na struju. Puniji zvuk četiri cilindra obećava više snage. Krećemo u vožnju po brdovitim predelima, gde do izražaja dolazi i sportski karakter DSG menjača.

Test Škoda Scala

Čak i u standardnom režimu gotovo trkački menja brzine naniže na nizbrdici, kočeći motorom u maniru iskusnog vozača. Na pravcu je vrlo štedljiv, bez obzira na kategoriju puta kojim se vozi. Uskoro ponovo izlazimo na Autoban. U odnosu na „kamiq 1,0 TSI“, „skala 1,5 TSI“ se ponaša kao potpuno drugačiji auto. Ona to zapravo i jeste, bez obzira na zajedničku mehaničku platformu. Pri visokim brzinama je osetno stabilnija i upravljivija, tako da, ako nameravate često da vozite auto-putem, predstavlja bolji izbor, pogotovo sa 1,5 TSI motorom. Pritom, zanemarljivo je tvrđa, s obzirom da neravnine i dalje meko upija.

Test Škoda Scala

Vraćamo se na magistralu, sa dosta prolaza kroz naseljena mesta. Nemci su striktni sa ograničenjima brzine a kamera je dosta, sa minimalnim tolerancijama. Rešili smo da koristimo adaptivni tempomat sa prepoznavanjem znakova. Koristi informacije sa puta ali i iz mape. To znači da unapred zna koji će biti sledeći znak i neposredno pre njega već vozi po novom ograničenju. Čak i kroz krivine vas neće provesti sa 100 na sat, već će smanjiti brzinu zahvaljujući podacima sa mape bez ikakve intervencije vozača.

Test Škoda Scala

U kombinaciji sa automatskim održavanjem sredine trake (koju možete da isključite), ovo je praktično poluautonomna vožnja između drugog i trećeg nivoa, koju smo do skoro mogli da koristimo samo na luksuznim skupim automobilima. Na kraju test vožnje, prosek potrošnje nam je bio svega 6,2 l/100 km. Tome je doprinela i tehnologija isključivanja cilindara pri konstantnoj brzini, koju uopšte nismo osetili.

Test Škoda Scala

Bez obzira što su na početku game, „kamiq“ i Scala nude više nego mnogi automobili iz klase iznad. Bogata oprema podrazumeva grejače prednjih i zadnjih sedišta, volana, automatsko parkiranje, kao i brojna praktična rešenja po kojima je Škoda poznata. Zato sa punim pravom „škode“ poredimo sa modelima premijum segmenta, sa kojima ravnopravno stoje rame uz rame i to po mnogim kriterijumima.

Lepa vest za kupce u Srbiji je da redizajnirani Kamiq i „skalu“ mogu da vide već na sajmu automobila.

Evolucija motora

Evolucija se ogleda u činjenici da su i 1,0 TSI motori iz „EA211“ familije, baš kao i 1,5 TSI, dobili promenljivu kontrolu usisnih i izduvnih ventila, pritisak ubrizgavanja do 350 bara, Milerov ciklus sa povećanim stepenom kompresije, kao i turbo-punjač promenljive geometrije. Među novinama su injektori sa deset rupa za još homogeniju smešu vazduha i benzina, a ugrađen je i drugačiji trostepeni katalizator sa filterom čestica.

Test Škoda Scala

Takođe, podignuta je temperatura otpornosti turbo-punjača na 980 stepeni, dok je optimalniji odnos smeše vazduha i benzina dostupan u širem opsegu obrtaja. Tako je 1,0 TSI dobio ne samo šest „konja“ više nego do sada, već je maksimalna snaga dostupna 500 obrtaja ranije. Isto tako, proširen je i opseg obrtaja u kom se postiže najveći obrtni moment, pa je maksimalnih 200 Nm dostupno i 500 obrtaja kasnije.

Test Škoda Scala

I kod najsnažnijeg 1,5 TSI motora primenjen je novi, efikasniji katalizator, koji brže dostiže radnu temperaturu. Unapređeni softver za deaktivaciju cilindara sada menja ražime uglađenije, tako da se isključivanje i uključivanje (prvog i četvrtog) cilindara u vožnji ni najmanje ne oseća.

Test Škoda Scala

Praktična rešenja

Škoda je čuvena po svojim „simpli klever“ (Simply Clever) rešenjima. Neka od njih su se prvi put pojavila na „skali“, kao što je gumeni poklopac nalivnog grla posude za pranje stakla, koji istovremeno služi i kao levak.

Test Škoda Scala

U međuvremenu je ubačeno mnogo novih, među kojima su štitnici za vrata. Kada su zatvorena, ne vide se, ali kada se otvore, automatski iskaču. Dopao nam se i gumeni uložak koji se postavlja u držače za piće, a zadatak mu je da pričvršćuje mobilni telefon, ključ automobila, kovanice… U vratima je i kesa za đubre sa poklopcem, a jedno od najnovijih pametnih rešenja je pregrada kod ventilacije za zadnja sedišta koja ima fleksibilni držač za piće.

Test Škoda Kamiq

Ekskluziva

Godinama unazad među najatraktivnijim paketima opreme na manjim modelima Škode je „Monte karlo“. Ova specijalna edicija podrazumeva crvenu karoseriju sa crnim panoramskim krovom kao standardnim delom opreme i mnoštvo specifičnih detalja u unutrašnjosti. Sportska sedišta i volan se podrazumevaju, baš kao i LED matriks farovi, specijalne felne prečnika 17 i 18 inča…

Test Škoda Scala

Vrhunska bezbednost

Poluautonomna vožnja drugog nivoa je postala uobičajena, ali njena naprednija verzija koja je na putu ka nivou tri, nije. Do skoro je bila rezervisana samo za vrlo skupe i luksuzne automobile, a sada je imaju i manje „škode“. Mi smo sa zadovoljstvom koristili sve ove sisteme, s obzirom da je su odlično projektovani, bez stvaranja stresa kod vozača. Auto sam određuje brzinu u skladu sa trenutnim ograničenjem brzine, usporavajući u krivinama. Čak ume da prepozna i privremenu horizontalnu signalizaciju, koja je na putevima u Nemačkoj vrlo česta.

Test Škoda Kamiq

Standard je do devet vazdušnih jastuka (za kolena vozača i bočni za zadnja sedišta), kao i upozorenje na nadolazeći bočni i saobraćaj sa zadnje strane do 70 metara udaljenosti. U slučaju neposredne opasnosti od sudara, „škoda“ sama zatvara prozore i zateže pojaseve.

Test Škoda Kamiq

Skoda Kamiq 1.0 TSI (85 kW) Skoda Scala 1.5 TSI (110 kW)
Motor 1,0 litar, 3 cilindra, turbo-benzinac 1,5 litara, 4 cilindra, turbo-benzinac
Menjač DSG 7 stepeni DSG 7 stepeni
Pogon prednji prednji
Snaga 85 kW (115 KS) pri 5.000 – 5.500 o/min 110 kW (150 KS) pri 5.000 – 6.000 o/min
Maks. obrtni moment 200 Nm pri 2.000 – 3.500 o/min 250 Nm pri 1.500 – 3.500 o/min
0-100 km/h 9,7 sekundi 8,2 sekundi
Maks. brzina 196 km/h 220 km/h
Dužina 4.241 mm 4.362 mm
Širina 1.793 mm 1.793 mm
Visina 1.531 mm 1.471 mm
Prtljažnik 400 – 1.395 litara 467 – 1.410 litara
Potrošnja 5,4 – 5,5 l/100km (WLTP) 5,4 – 5,9 l/100km (WLTP)

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring