Auto magazin

TEST u Lajpcigu: redizajnirani Porsche Cayenne

TEST u Lajpcigu: redizajnirani Porsche Cayenne
18.08.2023.
V8 simfonija

Porsche Cayenne je dobio prilično velike izmene, ne samo na planu estetike, već i mehanike. Tako se pod haubom Cayenna S, umesto V6, od sada nalazi V8 motor

Test Porsche Cayenne LeipzigLajpcig, Nemačka

Od našeg specijalnog izveštača

Aleksandar Bursać

 

 

 

 

 

Porsche je još jednom pokazao koliko je veliki. Dok većina proizvođača u procesu redizajna pribegava samo minimalnim izmenama kako bi njihov auto ostao konkurentan, uz često smanjenje zapremine motora, pa i redukovanje broja cilindara, Porsche radi suprotno!

Zato smo s nestrpljenjem dočekali poziv da se u Lajpcigu iz prve ruke uverimo u sva, ne baš uobičajena unapređenja koja su primenjena na redizajniranom „kajenu“.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Lokacija nije odabrana slučajno. Slobodno možemo da kažemo da je ovo druga kuća brenda. Od 2002. ovde je Porsche Experience Center.

Kada kupite auto, odmah možete da testirate na stazi identičan model, a instruktor će vam pokazati šta sve može. To se odnosi ne samo na trkačku stazu, već i na ofroud poligon.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Naravno, možete i da obiđete fabriku iz koje trenutno izlaze Porsche Macan i Taycan. Iako radi tek nešto više od 20 godina, fabrika je značajna i po tome što je upravo iz nje izašla prva generacija „kajena“, predstavljena 2002.

Odmah je postao ne samo statusni simbol, već i predmet obožavanja mnogih. Ako je u početku i bilo neke sumnje u njegove sportske karakteristike, s obzirom na SUV karakter, vreme je pokazalo da je Cayenne itekako sposoban da izađe na stazu ali i da se izbori sa ozbiljnim preprekama van asfalta.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Tako je Porše postao jedan od prvih proizvođača u novijoj istoriji koji je spojio karakteristike super-automobila i terenca.

Aktuelna, treća generacija „kajena“, još je ekstremnija na stazi, dok je istovremeno još sposobnija u savladavanju prepreka van puta.

Odmah po dolasku u Porsche Experience Center dočekali su nas predserijski test primerci unapređenog „kajena“.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Poziraju ispred više nego prepoznatljive građevine u obliku dijamanta. Izmene su bile toliko opsežne da su nova vrata prtljažnika, hauba i šira krila samo manji deo ukupnog redizajna.

Ističu se novi farovi, koji su dobili ne samo novu generaciju LED HD matriks tehnologije, već i specifična dnevna svetla. Više nisu tačkastog oblika; sada imaju četiri horizontalne crte.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Osim novih boja, tu su i nove felne. Standardne su 20 inča, a po želji mogu da se poruče 21 i 22 sa aerodinamičkom optimizacijom.

Čak i za najveće, Porsche je obezbedio zimske i gume za sve sezone. Kao i do sada, atraktivni kupe deli prednji kraj sa standardom verzijom, ali sa dosta zakošenijim vetrobranom, baš kako priliči jednom kupeu.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Unutra nas očekuju još veća iznenađenja. Odmah nam je na pamet pao Taycan, jer su po ugledu na njegov kokpit dizajnirani novi, potpuno digitalni zakrivljeni instrumenti dijagonale 12,6 inča, praktično bez senila.

Više nego upadljiva je nova pozicija ručice menjača; umesto na centralnom grebenu, sada je između digitalnih instrumenata i centralnog displeja multimedije.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Njeno pomeranje je oslobodilo dosta prostora, na kom je postavljena luksuzna staklena tastatura klima-uređaja i veliko okruglo dugme za pojačavanje muzike.

Velika novina je i displej ispred suvozača dijagonale 10,9 inča, koji može opciono da se poruči. Ima mogućnost strimovanja videa, podešavanja navigacije i multimedije.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Osim toga, suvozač ovde može da vidi trenutni režim vožnje, G silu i brzinu. Zahvaljujući specijalnom premazu stakla, nema opasnosti od ometanja vozača.

Volan je preuzet iz Porschea 911, sa nešto drugačijim rasporedom dugmića u odnosu na dosadašnji Cayenne.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Na njemu je standardan selektor izbora režima vožnje, koji nam je, pokazaće se, itekako potreban da bude na dohvat ruke.

Vreme je da unapređeni Cayenne testiramo u realnim uslovima i da osetimo najvažnije izmene. One su, naravno, nevidljive na prvi pogled.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Za početak, kupcima su dostupna ne samo dva oblika karoserije, već i dve verzije – Cayenne i Cayenne S. Poznavaoci Porsche modela odlično znaju gradacije u nazivu, koje se direktno odražavaju na motorizaciju.

Drugim rečima, kasnije će se pojaviti i ostale, snažnije varijante, a sada imamo prilike da testiramo drugu po redu verziju.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Međutim, Cayenne nije što je bio. Umesto V6 motora zapremine 2,9 litra, redizajn donosi V8 motor od 4,0 litra! Osim fantastičnog brboljenja „osmaka“, ima 34 KS i 50 Nm više nego odlazeći V6.

Neko će reći, pa to je mala razlika, međutim, poenta je u izuzetno strogim emisijama izduvnih gasova u Evropi. Iz tog razloga je V8 „oslabljen“ na 474 KS i 600 Nm, ali je zato ekološki podoban.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Ne brinite, i dalje je munjevito brz; uz launč kontrol opciju, do „stotke“ stiže za samo 4,7 sekundi! Za to vreme, Amerika uživa u „kajenu turbo GT“, sa takođe V8 motorom ali od 659 KS, koji ovaj zadatak obavlja za 3,3 sekunde!

Nećemo da se žalimo i krećemo na prvi doživljaj koji su nam domaćini pripremili…

Kompletan Porsche Experience Center je izgrađen na prostoru koji je do ujedinjenja Zapadne i Istočne Nemačke koristila sovjetska vojska.

Pretpostavljamo da je dobar deo poligona za ofroud vožnju nasleđen iz tog perioda. Sedamo u potpuno fabričke primerke „kajena S“ bez ikakvih modifikacija, sa standardnim letnjim gumama.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Instruktor nas predvodi na različite prepreke kojih je ukupno 15 i to u dužini od šest kilometara. Ovde sada dolazimo do još jednog izuzetno bitnog unapređenja. Cayenne je dobio praktično novo ogibljenje.

Izmene se odnose i na standardno, sa spiralnim oprugama, ali i na opciono vazdušno, kojim su opremljeni test primerci. Rezultat je zaista impresivan.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Koliko god da je podloga neravna, u kabini je vrlo komforno, čak i preko najvećih džombi. Naravno, prethodno smo odabrali Off Road režim mod vožnje, koji ima nekoliko podnivoa.

Pored peska, blata i snega biramo Rocks varijantu za vožnju po kamenju. Osim što je karoserija maksimalno podignuta, ovaj režim kontrolu gasa čini nežnijom, tako da i pri većem pritisku na papučicu gasa nema neprijatnih skokova.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Čak i kada su dva dijagonalna točka u vazduhu, 4×4 sistem se trenutno prilagođava situaciji. Raspodela snage i blokada diferencijala je automatska, a na vozaču je samo da bude skoncentrisan na put pred sobom.

Iako su prepreke veoma zahtevne, sa izuzetno velikim nagibom po svim osama, stekli smo utisak da nisu ni blizu limitima koje Cayenne može da podnese.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Ekstremnu rampu sa nagibom od 80 stepeni sa lakoćom savlađuje, dok na nizbrdici testiramo Hill Control sistem, koji se jednostavno aktivira pomeranjem ručice tempomata nagore.

Auto sâm koči, vodeći računa da se zadnji kraj ne zanese u slučaju klizave podloge. Bočni nagib od 25 stepeni takođe ne predstavlja nikakav problem, baš kao ni prolazak kroz jezerce duboko pedesetak centimetara i dugo 100 metara.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Vreme je da se vratimo na asfalt i dolazimo do sledeće provere redizajniranog „kajena“. Pravo sa ofroud poligona ulazimo na trkačku stazu.

Projektovana je da izvuče maksimum iz najbržih trkačkih modela Poršea, a krivine su svojevrstan omaž čuvenim deonicama staza poput Nirburgringa, Monze, Monte Karla, Laguna Seka, Suzuka…

Test Porsche Cayenne Leipzig

Okrugli selektor režima vožnje na volanu prebacujemo u „sport plus“ mod. Auto se spušta, a ogibljenje maksimalno zateže. Otvara se i klapna na auspuhu.

Zvuk postaje neverovatan; kombinacija dubokih tonova izduva i simfonije V8 motora je najlepša muzika za uši. Cayenne S se pretvara u pravi trkački auto, sa izuzetnim odzivom na gas.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Potpuno je fascinantno koliko su agresivna ubrzanja, ali i činjenica da nema baš nikakvog naginjanja i plivanja. Potpuno zaboravljamo da smo za volanom jednog SUV-a, koji krivine prolazi kao pegla.

Svaki krug je sve brži i agresivniji. Dolazimo u ekstremne situacije i ne možemo da se načudimo koliko je granica prijanjanja i proklizavanja visoka.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Preciznost kojom prati zadatu putanju nas ostavlja bez reči. Jednostavno, vozi se kao da nema dve tone, već mnogo manje!

Osim izvanrednog upravljanja i ležanja za jedan veliki SUV, Cayenne nas je iznenadio i fantastičnim kočnicama.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Osmostepeni Tiptronic S menjač takođe fascinira svojom tačnošću i pravovremenom reakcijom. Pun gas i brzine menja na limitu obrtaja, dok na kočenju vraća naniže u maniru najboljeg vozača.

Jednostavno, izvlači maksimum iz V8 mašine, koji može da se oseti samo na trkačkoj stazi.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Po završetku vožnje hladimo kočnice i razmišljamo o nespojivim karakterima Cayenna S.

Do maločas smo prolazili tenkovskim poligonom u vrlo ekstremnim okolnostima preko nekadašnjih vojnih bunkera, a sada prolazimo krivine u maniru trkačkog bolida.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Ono što najviše iznenađuje je poverenje u automobil, koji sve zadatke prolazi sa lakoćom. Van asfalta je udobniji i sposobniji nego ikada, a na stazi iznenađuje snagom, upravljivošću, stabilnošću, pa i zvukom, baš kako dolikuje jednom Porscheu.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Uz vrhunski inženjering, teško je ostati ravnodušan i kada su u pitanju luksuz, raskoš i glamur, kakvom malo koji konkurent može da parira.

Na kraju, i sami inženjeri su priznali da je ovo ubedljivo najsveobuhvatniji redizajn jednog Porschea u istoriji.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Unapređenje za kompletnu gamu

Redizajnirani Cayenne i Cayenne Coupe su, što se tiče pogona, za sada dostupni u tri varijante,. Cayenne S, koji smo testirali, je trenutno vrhunac ponude. Ispod njega je pozicioniran Cayenne sa trolitarskim V6 motorom, koji je dobio ista unapređenja.

Pojačan je za 13 „konja“ i 50 Nm, pa sada raspolaže sa ukupno 353 KS i 500 Nm. Do „stotke“ stiže za 5,7 sekundi a maksimalna brzina je 248 km/h.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Isti, šestocilindarski motor čini osnovu i za pogonski sklop modela Cayenne E-Hybrid. U kombinaciji s novim elektro-motorom koji je pojačan za 30 kW na 130 kW (177 KS), ukupna snaga sistema sada dostiže 470 KS.

Omogućava ubrzanja do „stotke“ od samo 4,9 sekundi uz maksimalnu brzinu od 254 km/h.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Kapacitet visokonaponske baterije je povećan sa 17,9 na 25,9 kWh, u zavisnosti od paketa opreme, pa sada omogućava čist električni domet do 90 kilometara po WLTP standardima.

Novi punjač od 11 kW (7,2 kW kod prethodnika) skraćuje vreme punjenja na AC punjaču na oko 2 sata i 15 minuta.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Inspirisan Taycanom

Dizajn kokpita je dobrim delom inspirisan potpuno električnim Porscheom Taycan, od koga je preuzet dizajn potpuno digitalnih instrumenata bez senila.

U zavisnosti od izabrane opreme, vozač može da odabere do sedam različitih prikaza digitalnih instrumenata.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Na displeju dijagonale 12,6 inča prikazani su obrtomer, mapa navigacije, asistencija za noćnu vožnju i 3D prikaz bezbednosnih sistema za pomoć vozaču.

Za pohvalu je činjenica da je Porše obezbedio i klasični prikaz, sa tipičnih pet instrumenata.

HD farovi

Matriks farovi su standard, dok se HD opcija doplaćuje. Ona stvara homogeno i precizno svetlosno područje velikog intenziteta koje se munjevitom brzinom prilagođava situaciji u vožnji. Nova adaptacija se izračunava svakih 16 milisekundi.

Test Porsche Cayenne Leipzig

U srcu tehnologije je čip koji sadrži 16.384 pojedinačna mikro-LED elementa. Porsche ugrađuje dva ovakva čipa po faru. Suština je da se vozila ispred „preskaču“ još preciznije, odnosno da se put oko njih još efikasnije osvetljava tako da ne zaslepljuje vozače.

Komforniji i sportskiji

Cayenne je standardno opremljen čeličnim oprugama, uključujući PASM (Porsche Active Suspension Management) sistem po prvi put.

Prigušivači vibracija za prednju i zadnju osovinu opremljeni su novom tehnologijom sa dva ventila.

Test Porsche Cayenne Leipzig

 

Umesto jednog ventila za prigušivanje pokreta karoserije i točkova, amortizer sada ima dva ventila koji omogućavaju da se stepen odskoka i kompresije menjaju odvojeno.

Prednost nove tehnologije je značajno povećanje udobnosti i bezbednosti vožnje, čime se postiže još širi raspon između Comfort i Sport Plus modova vožnje.

Test Porsche Cayenne Leipzig

 

Opciono može da se poruči prilagodljivo vazdušno ogibljenje koje takođe ima velike novine.

Promenljiva brzina gibanja nadmašuje ne samo spiralne opruge, već i prethodni sistem vazdušnog oslanjanja u kombinaciji sa novom tehnologijom sa dva ventila.

Promenljiva brzina gibanja se realizuje pomoću dve vazdušne komore koje se mogu spojiti ili isključiti pomoću ventila.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Kada vozite polako i savladavate prepreke, impresionira posebnom udobnošću, čak i po vrlo neravnoj podlozi.

Istovremeno, dinamičniji stepen gibanja vazdušnog oslanjanja i nova tehnologija sa dva ventila značajno poboljšavaju performanse i preciznost vožnje uz primetno smanjenje ljuljanje, što se itekako oseća u ekstremnim okolnostima na stazi a kamoli na javnim putevima.

Test Porsche Cayenne Leipzig

U inat trendovima

Dok većina smanjuje radnu zapreminu motora i broj cilindara, Porše je povećava! Tako je Cayenne S umesto 3,0 V6 motora dobio 4,0 V8, koji je ekološki prihvatljiv i bez elektrifikacije!

Za to su zaslužna brojna unapređenja, među kojima je prelazak sa twin-scroll turbo-punjača na single-scroll. Rezultirajuće više temperature izduvnih gasova smanjuju potrošnju goriva u visoko-dinamičkom opsegu.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Pored toga, veći pritisak ubrizgavanja goriva od 350 bara poboljšava efikasnost motora. Novi elektro-kontrolisani vestgejt primetno ubrzava odziv motora.

Takođe, Porsche po prvi put uvodi nove dvostepene promenljive podizače ventila u Cayennu S.

Bregasta vratila sada imaju dva bregasta profila po usisnom ventilu. Aktuatori se munjevitom brzinom prebacuju između ovih profila.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Pri malim opterećenjima, motor radi sa kratkim vremenom otvaranja i minimalnim podizanjem ventila. Pri velikim opterećenjima, sistem aktivira profile sa velikim podizanjem i dugim vremenom otvaranja.

U kombinaciji sa potpuno promenljivom kontrolom bregastog vratila (Vario Cam Plus), oba stanja se mogu kombinovati sa kratkim ili dugim preklopima ventila.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Novi magnetorezistivni senzori bregastog vratila iskorištavaju puni potencijal ove tehnologije određivanjem položaja bregastih vratila u izuzetno kratkim intervalima u realnom vremenu.

Kontrolni sistem motora precizno bira odgovarajuće vreme ventila za svaki uslov opterećenja. Ovo rezultira primetno poboljšanim performansama dok se u isto vreme optimizuju vrednosti CO2.

Spasilac u kriznim vremenima

Prošle godine obeleženo je 20 godina od početka proizvodnje Cayenna. Pokazalo se da je imao izuzetno značajnu ulogu u izvlačenju kompanije iz finansijskih problema.

Početkom devedesetih, Porsche se našao u jednoj od najznačajnijih ekonomskih kriza u svojoj istoriji: bio je u minusu i isporučio je samo 23.060 automobila u fiskalnoj 1991/92.

Test Porsche Cayenne Leipzig

Sa Boxterom, lansiranim 1996. godine, Porsche je počeo da se izvlači iz svog pada. Menadžmentu je brzo postalo jasno da legendarni 911 i novi model sa centralno postavljenim motorom sami po sebi neće moći da odvedu kompaniju u sigurnu budućnost.

Planovi za „treći porše“ su počeli da se oblikuju, iako u početku bez čvrste odluke o klasi kojoj će pripadati.

 

Na preporuku američkih kolega, kompanija se odlučila za SUV umesto za MPV. Ova vrsta vozila bila je posebno u trendu u Severnoj Americi – najvećem Poršeovom tržištu u to vreme.

Godine 1999, u Cufenhauzenu je odlučio da se proizvodi na domaćem terenu, a ne u inostranstvu. Tako je izgrađen novi proizvodni pogon u Lajpcigu, koji je zvanično otvoren u avgustu 2002.

I prva i druga generacija „kajena“, interno poznate kao „E1“ i „E2“, silazile su sa proizvodne trake u Lajpcigu, a kasnije i u Osnabriku. Sa lansiranjem treće generacije („E3“) 2017. godine, Porsche je preselio svu proizvodnju „kajena“ u Bratislavu, kako bi stvorio dodatni kapacitet u Lajpcigu za sportsku limuzinu Panamera i kompaktni SUV Macan.

 

Porsche Cayenne S

Motor  V8 bi-turbo

Zapremina    3996 ccm

Snaga 349 kW (474 KS) pri 6000 o/min

Maks. o. moment     600 Nm pri 2000-5000 o/min

Menjač           automatizovani, 8 stepeni

Dimenzije (D/Š/V)    4930/1983/1697 mm

Međuos. rastojanje  2895 mm

Prtljažnik       772/1708 l

Rezervoar     90 l

Masa  2160 kg

Maks. brzina 273 km/h

Ubrzanje 0-100 km/h          4,7 s

Ubrzanje 0-160 km/h          11,1 s

Ubrzanje 0-200 km/h          18,3 s

Kombinovana potrošnja     13,4-12,4 l/100 km

Emisija CO2 303-282 g/km

Test Porsche Cayenne Leipzig Test Porsche Cayenne Leipzig Test Porsche Cayenne Leipzig Test Porsche Cayenne LeipzigTest Porsche Cayenne Leipzig

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Promocije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Veoma dobar rezultat, jedan od pet nije uote malo. Još kada bi vlade u EU [...]

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]