Auto magazin

Volkswagen Golf Sportsvan 1,6 TDI Trendline

Volkswagen Golf Sportsvan 1,6 TDI Trendline
23.01.2015.
Pod konac

Ako vam je potrebno porodično vozilo strogog dizajna, ubedljivog kvaliteta izrade, velike upotrebljivosti u kabini, ekonomičnog motora i relativno bogatom opremom po prihvatljivoj ceni, predlažemo vam da ozbiljno razmislite o novom "golfu sportsvan"

Prazne beogradske ulice tokom letnjih dana iskoristili smo da na miru fotografišemo najnoviju verziju “golf” familije pod nazivom “sportsvan”.

Retki prolaznici kao da su već oguglali na ekipu koja fotorgafiše automobile, ali ih zato “sportsvan” nije ostavio ravnodušnim i pored toga što je dizajn automobila sveden i jednostavan u skladu sa politikom fabrike.

Prilazili su nam, raspitivali se, pao je i po neki uzdah. Najiskreniji je bio vozač kombija koji se zaustavio pored nas i pitao – Da li je neki novi “golf”, ili je ovo ipak više od “golfa“? –

auto magazin golf sportsvan

Sportsvan ne deluje visoko kao ostali MPV modeli u klasi

Odgovor je jednostavan. Auto koji vam predstavljamo je više od “golfa”. Prethodnu generaciju fabrika je zvala “golf plus”, a za novi model je spremila malo inovativnije ime – “sportsvan”. U pitanju je MPV verzija nastala na mehaničkoj platformi “golfa” (MQB).

Ova platforma je vrlo prilagodljiva, pa konstruktorima nije bio problem da bitno povećaju dimenzije u odnosu na standardnu hečbek varijantu. Ukupna dužina je povećana za 8,3 centimetra, a visina za 12,8 cm. Ono što je najbitnije, a i najteže za promenu u konstrukciji je činjenica da je međuosovinsko rastojanje povećano za 4,6 centimetara.

Ovaj podatak je direktno odgovoran za povećanje prostora za putnike u kabini, naročito za one pozadi. Za razliku od klasičnog “golfa” u kome se sedi vrlo nisko i zavaljeno, sedišta u “sportsvanu” su postavljena nešto više, ali još uvek daleko od ekstremnih položaja koja podsećaju na autobuska sedišta, kao kod nekih konkurenata.

auto magazin golf sportsvan

Prepoznatljiv dizajn kabine golfa

Vozačko sedište može da se podešava po visini i vozač po želji može da spusti sedište vrlo nisko do patosa i tako obezbedi udoban i nezamarajući položaj skoro kao kod klasičnih automobila. Prostora za kolena na zadnjoj klupi ima na pretek, a dobijen je zahvaljujući kombinaciji položaja tela i povećanog međuosovinskog rastojanja. Čak i dvometraši imaju prostora na pretek, pa čak i za glavu.

Prtljažnik ima zapreminu od 500 litara kada se klupa nalazi u zadnjem položaju i veći je za čak 120 litara u odnosu na hečbek. Površina gepeka je gotovo jednaka kao kod klasičnog modela, a veća zapremina je dobijena zahvaljujući većoj visini. To znači da morate da pažljivo slažete stvari kako bi iskoristili prostor do kraja.

Kada klupu pomerite unapred do limitera, dvadesetak centimetara kao što smo već napomenuli, prtljažnik se povećava za gotovo dvadeset procenata, na 590 litara. Ako vam zatreba još više prostora, možete da oborite naslon klupe i to parcijalno.

auto magazin golf sportsvan

Položaj sedenja je prilično nizak i prijatan

Oboreni naslon nije u idealnoj ravni sa podom prtljažnika, ali to nije velika smetnja. U tom slučaju dobija se koristan prostor od 1.520 litara. U slučaju da želite da prenesete dugačak predmet, kao poslednja opcija ostaje vam mogućnost da preklopite naslon suvozačevog sedišta, kada dobijate prtljažni prostor dužine gotovo 2,5 metara.

Pored prostora i upotrebljivosti, najvažnija karakteristika automobila je njegova oprema. Od njenog sadržaja direktno zavisi ne samo aktivna i pasivna bezbednost, već način na koji automobil ostavlja utisak na vozača i putnike. Automobil sa bogatom opremom svakako će prirediti prijatniji boravak i zabavniju vožnju od identičnog koji je “klot”.

Već više puta pisali o sedmoj generaciji “golfa” i potezu Folksvagena da promeni svoju politiku. Naime, sada i osnovne varijante “golfa”, što važi i za “sportsvan”, imaju primetno duži spisak opreme u odnosu na konkurenciju. Paket pod nazivom “trendlajn” je prvi od tri ponuđena i gotovo je identičan kao kod hečbeka. On sadrži ne samo osnovne stvari za komfor, već je duboko zalazi u područje koje smo do sada smatrali luksuzom.

auto magazin golf sportsvan

Zadnja klupa može da se podešava po dužini

Tako se u standardnoj listi nalaze automatski električni pokretači sva četiri prozora, električna parkirna kočnica, električno podešavanje spoljnih retrovizora, automatski dvozonski klima uređaj, centralna brava sa daljinskom komandom, svetla za maglu napred i nazad, radio sa CD-om i ekranom osetljivim na dodir, putni računar, hil- hold uređaj i tonirana stakla.

Od bezbednosne opreme, tu su ABS, ASR, ESP, frontalni i bočni vazdušni jastuci, kao i vazdušne zavese i jastuk za kolena vozača. Na testiranom automobilu od dodatna oprema su samo metalik boja i krovni nosači.

Ovako zaokružena oprema, uz odlične materijale u kabini i izuzetnu završnu obradu ostavlja odličan subjektivni utisak na putnike koji osećaju da se voze u nečemu što je daleko iznad proseka u klasi. Nama su jedino nedostajali parking senzori kako bi opušteno manevrisali na skučenom prostoru.

auto magazin golf sportsvan

Već osnovni paket opreme je krcat luksuznim detaljima

Automobil koji vam predstavljamo pokretao je dobro poznati turbo-dizel zapremine 1,6 litara, koji je za ovu priliku pojačan sa 105, na 110 konjskih snaga. Obrtni moment je ostao nepromenjen – 250 Nm koji se postižu pri 1500 o/min. Za porodični automobil taman dovoljno za uglađenu vožnju.

Zahvaljujući velikom obrtnom momentu neće vas staviti u problem čak i kada morate naglo da preteknete. Fabrika deklariše maksimalnu brzinu od 192 km/h, a za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h potrebno je 11,3 sekunde.

Uz manji turbo-dizel motor Folksvagen uparuje petostepeni ručni menjač. On ima vrlo duge stepene prenosa; peti stepen je čak duži od šestog u menjaču kod dvolitarskog dizelaša. Prva brzina je duga skoro kao druga u konvencionalnim menjačima, tako da se u gradskoj vožnji koriste skoro uvek druga i treća, retko četvrta. Ovim je posao vozača i stres umanjen.

auto magazin golf sportsvan

Petostepeni menjač ima dugačke stepene prenosa

I pored naglašene visine i mase automobila, potrošnja je još uvek umerena. Prosek testa smo završili sa cifrom od 6,2 litra. U gradskim uslovima, koju čini mešavina otvorenih bulevara na Novom Beogradu i zakrčenih ulica u centru, “sportsvan” troši između šest i po i sedam i po litara u zavisnosti od stila vožnje.

Na otvorenom, pri konstantnih 130 km/h trenutna potrošnja iznosi 6,6 litara.
A sada ono što većinu zanima – vožnja. Ono što pleni celom situacijom je koliko je auto tih, naročito prilikom gradske vožnje. Buka od vetra pojačava se tek na auto putu, ali je to i dalje daleko od neprijatnog.

Folksvagen je očigledno rešio da napravi vrlo udoban porodični auto, pa je i ogibljenje prilično mekano. Vozač i suvozač imaju gotovo vrhunski komfor, pošto do putnika dolaze tek neprimetne vibracije. Inicijalni udarac je dobro prigušen, a nešto duži hodovi točkova doprinose opštem osećaju ušuškanosti.

auto magazin golf sportsvan

Turbo-dizel motor od 1,6 litara pojačan je na 110 KS

Zahvaljujući mekom oslanjanju upravljanje nije oštro. Od jednog MPV-a i ne treba očekivati sportske vozne osovine, već bezbednost i takvo ponašanje na putu koje vozaču uliva poverenje i na vreme mu sugeriše kada dođe lo limita prijanjanja. U ovim aspektima “golf sportsvan” je odličan.

Cena testiranog automobila iznosi 21. 990 evra u šta nije uračunata doplata za metalik boju i krovne nosače (ukupna cena je 22.547 evra). Najjeftiniji “sportsvan”, opremljen 1,2 TSI motor od 85 KS i “trendlajn” opremom može da se nabavi već od 18.679 evra.

U direktnom poređenju sa konkurentima sa sličnom opremom ovo je više nego merljiva cena. U većini slučajeva, “golf” čak nudi poneke “egzotične” detalje, poput dvozonskog klima uređaja, električne parkirne kočnice i sva četiri automatska podizača prozora.
Ivan Katunac

auto magazin golf sportsvan

Volkswagen Golf Sportsvan 1,6 TDI Trendline
Motor: zapremina 1598 ccm, snaga 81kW (110KS) pri 4000 o/min, obrtni moment 250 Nm pri 1,500-3,000 o/min, menjač manuelni, 5 stepeni
Dimenzije: 4,338/1,807/1,578 mm, međuos. rastojanje 2685 mm, prtljažnik 500/1520l, rezervoar 50 l, masa 1420 kg, pneumatici 195/65 R 15
Performanse: maks. brzina 192 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 11,3 s, potrošnja 3,5/3,9/4,5 l/100 km, emisija CO2 101 g/km

auto magazin golf sportsvan

Oprema:
Standard: ABS, ASR, ESP, prednji i bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese, jastuk za kolena, automatski el. podizači sva četiri prozora, centralno zaključavanje sa daljinskim, automatski dvozonski klima uređaj, maglenke, radio CD/MP3, USB i AUX utičnice, putni kompjuter, klizna zadnja sedišta, el. podesivi i grejani retrovizori, kožni volan i ručica menjača, termometar spoljne temperature, električna parkirna kočnica, start-stop sistem

auto magazin golf sportsvan

Pomična klupa ima svrhu
Kao i svi moderni i kvalitetni MPV automobili, “sportsvan” ima zadnju klupu koja može da se pomera po dužini. Konkretno, u “golfu” klupa je podeljena na trećini širine i dva dela mogu da se pomeraju po dužini nezavisno i po nekih dvadesetak centimetara.

Auto nudi toliko prostora za kolena da i kada se klupa pomeri do kraja u napred, ostaje dovoljno prostora da se udobno smesti odrasla osoba prosečne konstitucije. Dakle, pomična klupa nije samo marketinški trik kao kod nekih konkurenata, već vrlo praktičan dodatak.

auto magazin golf sportsvan

Elektronska parkirna kočnica kraj ručice menjača

Povoljna dodatna oprema
Dobra vest je i to da druga dva, bogatija nivoa opreme ne koštaju previše u odnosu na osnovnu verziju. Tako najprestižnija “hajlajn” varijanta donosi aluminijumske naplatke od 16 inča, alkantarom presvučena sedišta, osvetljenje kabine u LED tehnologiji, tempomat, multifunkcionalni upravljač, sportske branike i dekorativne detalje u kabini po ceni koja je tek za oko dve hiljade evra veća od “trendlajna”.

Spisak dodatne opreme je dugačak, a većina stavki kojima možete bitno da unapredite svoj automobil nije skup. Mi svakako preporučujemo stakleni panoramski električno pokretani krov koji košta 1.174 evra. Sportsko ogibljenje koje je spušteno 15 mm u odnosu na klasično treba doplatiti 195 evra, a alarm 210 evra. Beskontaktna brava košta 326 evra, a automatska regulacija dugog svetla 133 evra.

auto magazin golf sportsvan

Kvalitetno ozvučenje
U osnovni paket opreme Folksvagen je ugradio vrlo kompleksan i prilično kvalitetan audio uređaj. Kontroliše se preko velikog kolor displeja osetljivog na dodir, koji je postavljen nadohvat ruke vozača. On podržava MP4 i WMA formate, a pomalo je neobičan izbor memorijskih medija. Naime, umesto uobičajene USB utičnice, na uređaju se nalazi slot koji prima SD memorijske kartice. Ruku na srce, one zaista nisu nešto skuplje od USB stikova, ali nisu toliko rasprostranjene i dostupne.

auto magazin golf sportsvan

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Testovi

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Škodina maska [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]