Moto servis: ugradnja TNG uređaja u motocikl

1

Alpski vazduh iz izduva

Motocikl na plin? Zašto? Zato što smo u mogućnosti. Zato što je izazov za ljubitelje motociklizma, prirode i očuvanja životne sredine, slobode u smislu autonomije i na kraju – inženjerskih dostignuća

S obzirom na višedecenijsko iskustvo u ugradnji uređaja za pogon na alternativna goriva, sasvim je prirodno da se javi i kreativnost u pogledu odabira vozila.

Nije samo ušteda ta koja je povod, već i tehnički izazov. Motocikli su posebno nezahvalni za bilo kakve modifikacije, pre svega zbog strogih zakonskih regulativa, a onda i zbog bezbednosti.

Na kraju, najveći prepreku predstavljaju fizičko-tehnička ograničenja motocikla kao prevoznog sredstva. Samim tim, sve to predstavlja veliki izazov kako za projektanta, tako i za mašinu.

Honda Transalp na plin TNG Michel BRC

Na koje mašine može da se ugradi plin? Sticajem okolnosti, u svetu motocikala su uglavnom u upotrebi motori sa posebnim ili visokim performansama i tehničkim zahtevima.

U našem slučaju, karakteristike motora su postavile visoke zahteve u odabiru auto-gasnog uređaja.

Za poznavaoce moto-sporta, pred nama je Honda Transalp sa dvocilindarskim atmosferskim četvorotaktnim uzdužno postavljenim motorom i elektronskim ubrizgavanjem goriva.

Honda Transalp na plin TNG Michel BRC
Upotrebljeni su BRC indžektori koji beskompromisno izvršavaju sve komande benzinskog računara

Kejhinov sistem ubrizgavanja je diktirao vrlo zahtevno i tačno namešavanje gorivne smeše, što je rezultiralo impozantnim obrtnim momentom.

Ovo je posebno bitno za adrenalinski doživljaj tokom vožnje, što se posebno manifestuje u savladavanju ekstremnih nadmorskih visina.

Vraćamo se na odabir gasnog uređaja. Zašto je to važno? Kao i u svakom izazovu konverzije pogona, moramo biti spremni na nužne kompromise.

Honda Transalp na plin TNG Michel BRC

Osnovni postulati kojima smo se vodili u izboru uređaja su bili bezbednost, funkcionalno-tehnička savršenost a ne treba zanemariti ni estetski momenat u smislu izbegavanja promene originalnog dizajna.

Izbor opreme je pao na jedan od najboljih uređaja koji je u osnovi mogao da zadovolji većinu hardversko-softverskih zahteva, kako same mašine, tako i dinamike vožnje, bez narušavanja osnovnih fabričkih podešavanja.

U nekim parametrima smo ih čak i poboljšali. Odabir je pao na čuveni italijanski brend BRC, koji u gami ima mnoge uređaje.

Honda Transalp na plin TNG Michel BRC

Za razliku od velikog broja enduro motocikala, „transalp“ ima i vodeno hlađenje, što nam je u startu definisalo odabir vaporajzera – reduktora koji je grejan rashladnom tečnošću motora.

S obzirom na delikatnost prevoznog sredstva, odabran je uređaj koji garantuje najviši mogući stepen bezbednosti, kako za vozača, tako i za sam agregat.

BRC Sequent 32 je omogućio upravo ove zahteve. Kuriozitet je i činjenica da je BRC u razvoju sistema za sekvencijalno ubrizgavanje TNG-a blisko sarađivao sa japanskom firmom Kejhin, koja za Hondu projektuje i proizvodi sisteme ubrizgavanja i računarske kontrolne jedinice.

Honda Transalp na plin TNG Michel BRC

U našem slučaju to je garantovalo visok stepen kompatibilnosti „transalpovog“ master-računara i auto-gasne opreme.

Prilikom izrade projektnog rešenja koristili smo originalnu tehničku knjigu proizvođača motocikla koja nam je omogućila da dobro obratimo pažnju na neke od mnogobrojnih zahteva.

Honda Transalp na plin TNG Michel BRC

Na primer, obračun pomeraja težišta motocikla u odnosu na raspodelu mase, a zatim na nosivost i upravljivost. Takođe, veoma je važno ostati u granicama aerodinamike, funkcionalnosti i estetike.

S obzirom da proizvođač motocikla nije predvideo ovakvu vrstu konverzije, izazov je bio utoliko veći.

Honda Transalp na plin TNG Michel BRC

Počevši od toga da „transalp“ nema predviđeno mesto za smeštanje prateće opreme, eksterni kofer se sam po sebi nametnuo kao rešenje za ugradnju TNG rezervoara.

Ovo je zahtevalo posebna projektna rešenja koja su podrazumevala readaptaciju TNG rezervoara konstruisanog za određene modele automobila, kako u pogledu dimenzija, tako i u pogledu unutrašnje konstrukcije.

Honda Transalp na plin TNG Michel BRC

Osim toga, bilo je neophodno projektovati posebne nosače koji moraju da zadovolje standarde kvaliteta i bezbednosti definisane odgovarajućom homologacijom.

Šta su najveći problemi? Trebalo je izvesti smirivanje ljuljanja tečnog naftnog gasa u rezervoaru, a samim tim i pomeraj težišta. To je posebno bitno za dvotočkaše.

Na tržištu generalno ima specifično konstruisanih rezervoara za motocikle, ali samo za posebne konstrukcije koje podrazumevaju instalaciju u okviru prtljažnog prostora ispod sedišta.

Honda Transalp na plin TNG Michel BRC

S obzirom da je konstrukcija našeg rešenja na “transalpu” diktirala smeštanje boce u centralni kofer van rama, rešenje je podrazumevalo postavku uzdužnih i poprečnih pregrada – antivalunga, koji sprečavaju efekat talasanja goriva u rezervoaru. Ovaj princip se koristi u cisternama za transport tečnosti.

Pri svemu tome, računajući na najgori mogući ishod za motociklistu, kao što su pad ili udes, instaliran je multiventil sa pet nivoa zaštite koji u svakom trenutku kontroliše distribuciju TNG-a na magistrali visokog pritiska između boce i motora.

Takođe, u slučaju kidanja instalacije ili odvajanja konstrukcije nosača boce od rama, multiventil hermetizuje tečni-naftni gas u boci i obezbeđuje potpunu sigurnost.

Honda Transalp na plin TNG Michel BRC

Imajući sve ovo u vidu, konverzija enduro motocikla na pogon na tečni naftni-gas predstavlja svojevrstan patent. Radovi na samom motoru „transalpa“ zahtevali su „sajdžijski“ pristup poslu.

S obzirom na fizičko-hemijske karakteristike gasne faze TNG-a, bilo je neophodno izvršiti specifične radnje na usisnim grlima oba cilindra i dovesti gorivo u idealnu, takozvanu “super poziciju”, bez narušavanja fabričkih tehničkih karakteristika agregata u radu na benzinu.

Honda Transalp na plin TNG Michel BRC

Kuriozitet je tim veći, što funkcionisanje auto-gasnog sistema ne isključuje funkcionisanje mašine na benzinu i obrnuto.

Šta više, podrazumeva i hibridno ubrizgavanje. Ugrađeni hardver, koji podrazumeva digitalnu tehnologiju, omogućava brzu razmenu informacija u smislu kontrole rada motora.

Honda Transalp na plin TNG Michel BRC

Svaki put kada zahtevi motora ili „apetiti“ vozača prevazilaze trenutni kvalitet smeše, sistem je sposoban da trenutno odgovori i omogući potpunu sigurnost u vožnji time što u istom trenutku može da obogati smešu benzinom.

Osim toga, važno je istaći da oprema i repromaterijal koji su korišćeni prilikom instalacije zadovoljavaju najviše moguće standarde kvaliteta i sigurnosti.

Honda Transalp na plin TNG Michel BRC

„Poslastica“ kompletnog procesa konverzije bilo je programiranje kojim smo oživeli prvobitnu zamisao i želju da se kruniše pokazna vežba ne baš uobičajenog projekta.

Dobijeni rezultati su omogućili viši Euro standard emisije izduvnih gasova, neverovatno zadovoljstvo u performansama motora, kao i ogromnu autonomiju kretanja i slobodu avanturističkog duha, kako na putu tako i van njega.

Zahvaljujući punom rezervoaru benzina i plina, autonomija je podignuta na oko 750 kilometara! Svemu tome treba dodati i potpuno automatizovani prelazak sa benzina na plin koji je neosetan.

Honda Transalp na plin TNG Michel BRC

Detektovan je samo promenom boje osvetljenja LED elementa na prekidaču, odnosno pokazivaču preostale količine plina.

Osim drastičnog povećanja autonomije pa i poboljšanja performansi, ne treba zaboraviti ekološki i ekonomski aspekt.

Zbog smanjene fizičko-hemijske kontaminacije, održava se i kondicija motornog ulja na visokom nivou.

Ništa manje nije važna činjenica da redukcija suvog ostatka čađi kao i zbog samih produkata sagorevanja propan-butana, produžava vek trajanja lambda sonde i katalizatora.

Dipl. Inž. Miodrag Petković Michel

Honda Transalp na plin TNG Michel BRC

Najveći izazovi

Prilikom ugradnje uređaja za pogon na tečni naftni gas bilo je mnogo izazova. Među najvećima svakako su prostor, termička disipacija, efikasnost iskorišćenja oktanske i kalorične vrednosti TNG-a na ovakvom tipu mašine, mogućnost rada u submaksimalnim i maksimalnim opterećenjima motora na TNG-u, kao i kapacitet izmenjivača toplotne energije i vodene pumpe.

Honda Transalp na plin TNG Michel BRC

Vožnja u svim vremenskim uslovima

Oprema je vodootporna i termostabilna, što znači da je predviđena za upotrebu po suncu i kiši. Manuelni kontroler omogućava uvid u nivo goriva kao i uvid na kom gorivu motor radi.

Simbioza tehnologije i kreativnosti

S obzirom da kapacitet gasnog uređaja prevazilazi fabričke performanse motora, softverski je moguće dobiti živahnijeg dvotočkaša koji, pored veće autonomije, pruža mnogo više adrenalina u vožnji.

S obzirom da mašina ima polu-promenljivu geometriju usisavanja goriva i vazduha, upotrebljeni gasni sistem je omogućio povećanje snage, povoljniju krivu isporuke obrtnog momenta, što su pokazala i merenja na dinamometru.

Dodatne informacije možete dobiti od Mišela direktno, na +381 63 617 618 ili na miodrag.petkovic@michel.rs.

Honda Transalp na plin TNG Michel BRC 

1 KOMENTAR

  1. O Miodragu mogu samo da kažem da je genije kada su u pitanju uređaji na alternativni pogon i dobar čovek. Uvek proverene informacije, sve radi i proveri do najsitnijih detalja. Rezultat svega toga je da vozite maksimalno bezbedno vozilo sa maksimalno prihvatljivim ekološkim normama. Imao sam priliku da uživo pogledam ovaj motor i kako sve to izgleda. Neverovatno je..Ovo je rezultat njegovog znanja i sveukupnog dodadašnjeg rada a fascinantno je to što je on prvi u svetu, ako se ne varam, koji je ovako nešto uradio i napravio.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring