TEST: Range Rover Evoque D180 AWD

1

Plemićka loza

Auto koji vam predstavljamo je vrhunac britanskog prestiža među manjim SUV modelima. Novi Range Rover Evoque je po svojoj sofisticiranosti prevazišao svoje premijum konkurente

Zamislite scenu iz britanskog filma koji prikazuje trenutke iz života aristokratije u predelima, na primer, Koventrija.

Uz idilične pejzaže prelepe prirode i vlastelinskih imanja, mladi par sa jahanja odlazi na čaj u pet. Čime se voze? Range Roverom Evoque, naravno.

Auto magazin Srbija Test Range Rover EvoqueNajnoviji model se nedavno pojavio i ne sumnjamo da će imati mnogo filmskih uloga u najbogatijem okruženju.

Nije preterivanje, nova generacija je toliko sofisticiranija od prethodne da smo se i sami iznenadili. Evoque je do sada važio za raskošan SUV kompaktnih dimenzija, sa detaljima koji priliče najskupljim verzijama Range Rovera.

Auto magazin Srbija Test Range Rover EvoqueDruga generacija je otišla korak dalje. Tačno je da je dizajn evolucija dosadašnje estetike koja je više nego prepoznatljiva i jedinstvena, ali ovakvu posvećenost detaljima i dizajnu do sada nismo videli.

Nemci važe za tehnički superiorne, Britanci ih u stopu prate ali u pogledu estetike „roveri“ dominiraju.

Auto magazin Srbija Test Range Rover EvoqueAko bismo pravili izbor za najbolji industrijski dizajn među automobilima, Evoque bi bio, ako ne pobednik, onda sigurno u samom vrhu. Za to je zaslužno mnogo estetskih rešenja zbog kojih auto izgleda moćno.

Kvake na iskakanje možda nisu apsolutna novost ali u ovoj klasi jesu. Dovoljno je da pritisnete taster koji se nalazi i na prednjim i na zadnjim vratima i one će se pojaviti.

Auto magazin Srbija Test Range Rover EvoqueSve to funkcioniše u okviru sistema za beskontaktno otključavanje i startovanje motora. Kada auto krene, one se automatski uvlače.

Bitno je reći da, kada stajete nekoga da pokupite, dovoljno je da iznutra kliknete taster za otključavanje i one će se ponovo pojaviti.

Auto magazin Srbija Test Range Rover EvoqueHologramska projekcija visoke rezolucije sa siluetom automobila osvetljava prostor oko vozila. Kada otvorite vrata, dočekuje vas atraktivno ambijentalno osvetljenje i veliki broj displeja.

Auto magazin Srbija Test Range Rover EvoqueMiris prave kože je apsolutno dominantan i veoma redak, čak i među luksuznim automobilima. Instrumenti su, naravno, potpuno digitalni, sa nekoliko vrsta prikaza, kako i dolikuje.

Auto magazin Srbija Test Range Rover EvoqueIpak, ono što nas posebno oduševljava jesu displeji na centralnoj konzoli. Gornji je potpuno u ravni sa komandnom tablom. Tek kada startujete motor, on se zarotira u radnu poziciju.

Auto magazin Srbija Test Range Rover EvoqueNišta manje nije atraktivan donji displej na kome su komande „klime“ i modovi vožnje. Dizajn ovog displeja sa okruglim selektorima je pravo remek delo industrijskog dizajna.

Ogromna rezolucija i kontrast prvo padaju u oči. Crna je stvarno crna, pa bukvalno ne vidite ivice samog panela displeja, već deluje kao da je do samih ivica centralne konzole.

Auto magazin Srbija Test Range Rover EvoqueDetalji su neverovatni, a posebnu atrakciju predstavljaju dva okrugla tastera unutar kojih se takođe menja prikaz displeja.

Na primer, ako su zone „klime“ sinhronizovane, temperaturu će pokazivati samo u levom krugu. Istovremeno, isti taj krug služi i za menjanje modova vožnje ali i podešavanje intenziteta grejača sedišta…

Auto magazin Srbija Test Range Rover EvoqueVažno je istaći i da test primerak ima „First Edition“ paket opreme, baziran na najvišem „R-Dynamic HSE“ paketu. Može se reći da je u njega ugrađeno skoro sve što Evoque može da ponudi.

Ovde su primenjeni posebni materijali, specifična luksuzna vrsta tapacirunga na komandnoj tabli i u vratima koju je teško opisati, ali je sigurno da se ne može videti kod, na primer, nemačkih konkurenata.

Auto magazin Srbija Test Range Rover EvoqueVolan se takođe ističe sa aluminijumskim obručem u sendviču između perforisane kože. Pažnja posvećena detaljima je zaista impozantna i apsolutno zaslužuje maksimalno poštovanje.

Ništa manje nisu interesantni multifunkcionalni tasteri, čija se funkcija takođe menja u zavisnosti od potrebe. Ispod crnog pijano laka samo se promeni naziv funkcije.

Auto magazin Srbija Test Range Rover EvoqueNisu iste, na primer, kada se krećete kroz meni displeja instrumenata i kada kontrolišete ozvučenje.

Kada smo već kod toga, pojačavanje i utišavanje možete da vršite ne samo fizičkim pritiskom na taster, već možete nežno da kružite palcem u jednu ili u drugu stranu.

Auto magazin Srbija Test Range Rover EvoqueMoramo da priznamo i da nas je „evok“ na trenutak prevario. Tek što smo seli za volan, počeli smo da tražimo pregradu za odlaganje mobilnog telefona.

Na prvi pogled je nema, ali na drugi… Ima ih čak tri! Skrivene su ispod displeja „klime“. Glavna je na sredini, neposredno ispod displeja, a druge dve su vertikalne, sa svake strane po jedna.

Auto magazin Srbija Test Range Rover EvoqueIako spada u manje SUV modele, Evoque nudi više nego pristojan komfor na zadnjim sedištima. Naravno, ne treba očekivati čudo od ove klase u smislu da možete da prekrstite noge, ali je sigurno da neće biti tesno čak ni krupnijim osobama.

Auto magazin Srbija Test Range Rover EvoquePrtljažnik je takođe u skladu sa očekivanjima. Otvara se na struju, obložen je kvalitetnim čupavim itisonom i ima mrežicu u pregradi kao i široku lastiš traku za pričvršćivanje predmeta.

Auto magazin Srbija Test Range Rover EvoqueOsim što sjajno izgleda, Evoque je ništa manje dobar u vožnji. Pod haubom je 2,0 dizelaš od 180 KS, koji omogućava vrlo dobre performanse po gradu ali i na otvorenom.

U ponudi je slabija verzija od 150 KS ali i jača od 240 „konja“. Oni najzahtevniji mogu da odaberu benzinca od 300 konjskih snaga. I taj motor ima zapreminu od 2,0 litre.

Auto magazin Srbija Test Range Rover EvoqueOsim njega, tu su i slabije verzije od 250 i 200 „konja“. Dakle, Lend Rover je pripremio za svakoga po nešto, a testirani dizelaš od 180 KS je zlatna sredina.

Po gradu je izuzetno pitom, lepo prihvata nežna doziranja gasa tako da ga vozite bez ikakvog stresa, a kada zatreba, lako može da vas iznenadi količinom oslobođene snage, čak i pri visokim brzinama.

Auto magazin Srbija Test Range Rover EvoqueDevetostepeni automatik je takođe za svaku pohvalu. Tačno i tečno menja brzine, baš kada treba. Skoro da ume da čita misli vozaču prilagođavanjem trenutnom stilu vožnje.

Ako „vidi“ da ste nervozni sa gasom, držaće motor na višim obrtajima kako bi bio spreman za trenutnu i maksimalnu isporuku snage.

Auto magazin Srbija Test Range Rover EvoqueČim popustite sa gasom, brzine menja tako da kazaljka obrtomera bude na oko 1500 obrtaja. Naravno, tu je i sportski mod, a vozaču su na raspolaganju i tasteri za manuelnu promenu brzina.

Imaju prilično brzu reakciju, mada je devet brzina ipak previše za baratanje, tako da se manuelni režim najčešće koristi za kočenje motorom.

Auto magazin Srbija Test Range Rover EvoqueIznenadilo nas je što je Lend Rover bio zaista realan sa iznošenjem podataka o potrošnji po novim WLTP standardima.

Gradski prosek od 8,7 je zaista lako dostići, a ako baš preterujete sa ubrzanjima teško da će preći 9,5 l/100 km. Pri 130 km/h Evoque je na 1900 obrtaja i tada troši između 7,5 i 8,0 litara.

Auto magazin Srbija Test Range Rover EvoqueVeoma važno je i to što je zadržan ozbiljan sistem pogona na sva četiri točka. Naravno, nije namenjen ekstremnom ofroudu, ali sa dosta ozbiljnih situacija može lako da se izbori.

Pri svemu tome, iznenadilo nas je koliko je ogibljenje meko podešeno. U Comfort režimu izuzetno dobro upija neravnine i voli da zapliva preko njih, pa smo se u prvom trenutku zapitali da li ima vazdušno ogibljenje.

Auto magazin Srbija Test Range Rover EvoqueNema, ali je svakako jedan od najkomfornijih SUV modela u klasi, čak i sa opcionim točkovima prečnika 21 inč. Cena počinje od 43.000 evra.

Aleksandar Bursać

Auto magazin Srbija Test Range Rover EvoqueNajviši nivo bezbednosti

Lend Rover je ogromnu pažnju posvetio bezbednosti. Pre nego što se uhvatite za ručicu za otvaranje vrata, neminovno morate da vidite indikator koji vas upozorava na nadolazeće vozilo.

Auto magazin Srbija Test Range Rover EvoqueBez zaglavljivanja

Range Rover Evoque ima vrlo napredan pogon na sva četiri točka. Ukoliko se kojim slučajem desi da se ipak zaglavite, na raspolaganju vam je sistem za odglavljivanje.

Sve što treba da uradite je da ga aktivirate u meniju i da kratko pritisnete na pedalu gasa kako bi auto sam započeo proces izvlačenja iz nezgodne situacije.

Auto magazin Srbija Test Range Rover Evoque„Tempomat“ za ofroud

U okviru displeja za podešavanje režima vožnje možete da odaberete i opciju za ofroud, tokom koje auto sam održava odgovarajuću brzinu u skladu sa vrstom podloge.

To je neka vrsta tempomata za terensku vožnju, koja omogućava da skinete nogu sa gasa jer Evoque vodi računa o svemu. Vaše je samo da upravljate.

Auto magazin Srbija Test Range Rover EvoqueKorisne informacije na hed-ap displeju

Veliki hed-ap displej pruža veliku pomoć vozaču. Osim trenutne brzine i podataka o sledećem skretanju, prikazuje obrtomer pa i trenutni stepen prenosa kada ste u manuelnom režimu menjača.

Auto magazin Srbija Test Range Rover EvoqueRange Rover Evoque First Edition D180 AWD

Motor: zapremina 1999 ccm, snaga 132 kW (180 KS), maks. o. moment 430 Nm pri 1750-2500 o/min, menjač automatski, 9 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4371/1996/1649 mm, međuos. rastojanje 2681 mm, klirens 212 mm, napadni ugao 22,2 stepena, ugao rampe 20,7 stepeni, odlazni ugao 30,6 stepeni, dubina gaza 600 mm, prtljažnik 472/1156 l, rezervoar 54 l, masa 1892 kg, pneumatici 245/45 R21

Performanse: maks. brzina 205 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 9,3 s, potrošnja 8,7/6,3/7,3 l/100 km, emisija CO2 193 g/km (WLTP)

Auto magazin Srbija Test Range Rover EvoqueAuto magazin Srbija Test Range Rover EvoqueAuto magazin Srbija Test Range Rover EvoqueAuto magazin Srbija Test Range Rover EvoqueAuto magazin Srbija Test Range Rover EvoqueAuto magazin Srbija Test Range Rover EvoqueAuto magazin Srbija Test Range Rover Evoque

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring