Auto magazin

Zašto, kada, kako i gde servisirati protivpožarni aparat za auto?

Zašto, kada, kako i gde servisirati protivpožarni aparat za auto?
14.07.2022.
Šta ako nam zatrebaju?

Protivpožarni aparati su jeftini i dostupni. Mogu se kupiti u većim supermarketima, a njihovo redovno kontrolisanje košta kao paklica cigareta. Iako po zakonu nisu obavezni u privatnim putničkim automobilima, trebalo bi da ih ima svako kome je stalo do bezbednosti

S obzirom da ih zakon ne propisuje kao deo obavezne opreme, vlasnici putničkih automobila najčešće uopšte ne razmišljaju o držanju protivpožarnog aparata u svom autu. Većina ih se seti tek kada vide auto koji je u plamenu ili je već izgoreo, pa čak ni tada ljudima ne dolazi do svesti da je protivpožarni aparat važan deo bezbednosne opreme.

auto magazin magazinauto.com protvpozarni aparati pp

Već najmanji, S1 PP aparat je dovoljan za putničko vozilo

Na svu sreću, sve češće ih viđamo na rafovima u supermarketima, a sam pogled na njihovu cenu je dovoljan da nas zainteresuje za kupovinu. Cene se kreću od oko hiljadu pa do dve, tri hiljade dinara, u zavisnosti od proizvođača i vrste.

Čak i kada ih kupe, vozači retko servisiraju protivpožarne aparate jer nemaju predstavu o tome gde se taj servis obavlja i koliko košta. Baš zbog toga, odlučili smo da vam malo detaljnije predstavimo ponudu PP aparata i šta raditi sa njima nakon kupovine.

Za početak, trebalo bi da razjasnimo njihovu podelu. Ima ih više vrsta namenjenih gašenjem požara u automobilima; kod nas su najdostupnije dve vrste – pod stalnim pritiskom i sa CO2 bočicom. Za sve njih je zajedničko to da služe isključivo za gašenje početnih požara, a ne i za gašenje vozila koje je već u velikoj meri zahvatio plamen.

Upravo zbog toga, većina stručnjaka smatra da je sasvim dovoljno u automobilu imati najmanji aparat koji u sebi sadrži jedan kilogram praha – natrijum-hidrogenkarbonata (NaHCO3 ), odnosno sodu-bikarbonu. Oznake su im S-1 i S-1A. Prva se odnosi na aparate sa CO2, a druga na aparate sa stalnim pritiskom.

auto magazin magazinauto.com protvpozarni aparati pp

Nakon servisa, ovaj S1 aparat iz 1972. godine dobiće sertifikat

Koja je razlika? Obe vrste imaju svoje prednosti i mane, ali da se S-1 sa CO2 gasom pokazao pouzdanijim i dugotrajnijim. Naime, kod njih se CO2 gas zapravo nalazi u bočici, odnosno patroni, sličnoj onoj za soda vodu.

auto magazin magazinauto.com protvpozarni aparati pp

Gas se nalazi u posebnoj boci i tek nakon aktivacije se meša sa prahom

To znači da sam aparat nije pod pritiskom, već se gas za izbacivanje praha oslobađa u slučaju potrebe. U tom smislu se razlikuje njihovo korišćenje od onih sa stalnim pritiskom. Pritiskom na gornju ručicu se zapravo buši patrona.

Potrebno je sačekati par sekundi da gas iz patrone iscuri u sam aparat, pa se tek onda ponovnim pritiskom na istu ručicu može gasiti požar. Baš zbog ove procedure, mnogi u panici pre vremena ponovno pritiskaju ručicu koja oslobađa gas bez prethodne reakcije sa prahom, a samim tim efekti gašenja izostaju.

Upravo zbog ove, povišene pažnje prilikom rukovanja, nastali su PP aparati pod stalnim pritiskom (inače punjeni azotom), gde nije potrebna ova procedura. Oni se lako prepoznaju i po tome što na sebi imaju manometar, odnosno merač pritiska. Ukoliko je iglica u zelenom području, znači da je sve u redu sa aparatom. Upravo su manometri njihova slaba tačka jer postoji dodatna mogućnost da gas iscuri zbog lošeg kvaliteta manometra ali i ventila.

S obzirom da vozači privatnih putničkih automobila nisu zakonski dužni da imaju PP aparat u vozilu, nisu dužni ni da obavljaju kontrolu, odnosno da overavaju kontrolni kartončić kod ovlašćenog servisera.

Naravno, kontrola se svakako preporučuje, ali nije neophodno da to bude na šest meseci, kako je propisano u uputstvu. Dovoljno je da se kontrola ispravnosti obavlja na godinu do dve, a na četiri pet bi bilo poželjno da se odradi i kontrolno ispitivanje koje podrazumeva pražnjenje uređaja i testiranje pod pritiskom od 20 bara.

Inače, radni pritisak je 12 bara. Što se tiče aparata sa CO2, njihova kontrola je takođe vrlo jednostavna. Gospodin Milanović iz Vatrostopa je otvorio jedan takav uređaj pred nama. Kuriozitet je to što je uređaj iz 1972. godine, a s obzirom na odsustvo gumenih zaptivki koje se inače nalaze kod uređaja sa stalnim pritiskom, trajnost je obezbeđena.

Kontrola se obavlja tako što se meri masa CO2 patrone, a koja je inače desetak posto teža kada je adekvatno napunjena. Praktično, vaga je pravi pokazatelj da li je patrona ispravna ili ne. S obzirom na jednostavnu tehnologiju, bez problema možete da servisirate i koristite neki od uređaja koji ste nasledili i od svog dede. Čak je mišljenje servisera da su nekoliko decenija stari uređaji kvalitetniji od današnjih.

Pregled i servis obavljaju specijalizovani servisi kojih ima mnogo više nego što smo mislili, a u krajnjem slučaju možete da odnesete aparat u najbliže Dobrovoljno vatrogasno društvo koje će vam ili odraditi servis ili vas uputiti na neki drugi servis.

Upravo je mogućnost servisiranja najveća razlika između navedenih protivpožarnih uređaja i onih u spreju koji su tek neznatno jeftiniji. Naravno, nakon svakog korišćenja uređaja radi se servis u kom se ponovo puni, a koji je svakako bar duplo jeftiniji od cene novog aparata.

auto magazin magazinauto.com protvpozarni aparati ppauto magazin magazinauto.com protvpozarni aparati pp

Servisni pregled nije skup, a može da spase automobil, pa čak i život!

Koji PP aparat kupiti?

Na našem tržištu u ponudi su uređaji raznih proizvođača. Ekipa “Auto magazina” je zavirila u nekoliko supermarketa i prodavnica auto-delova i sticajem okolnosti, veliki broj broj aparata su kineski. Samo poreklo ne mora ništa da znači, ali je bilo poražavajuće to što su manometri na gotovo polovini njih pokazivali da nema pritiska. Upravo iz razloga pouzdanosti se preporučuju aparati domaćih proizvođača.

Što se tiče veličine PP aparata, većina stručnjaka je saglasna da su kilogramski, odnosno S-1 i S-1A, sasvim dovoljni za putnički automobil, jer je njihova uloga gašenje početnih požara. Oni su vrlo malih dimenzija i najpribližniji su flaši zapremine 1,5 litar. Najbolje bi bilo da se nalaze na dohvat ruke u automobilu, recimo ispod sedišta. Mogu da budu i u prtljažniku, a najvažnije od svega je to da u svakom trenutku znate gde se aparat tačno nalazi.

Prema nekim statistikama, u Srbiji godišnje izgori oko 1500 automobila. Zato, ne oklevajte i nabavite PP aparat bez obzira na zakon. Trebaće vam čak i ako vozite nov automobil – možda se baš neki pored vas zapali.

Aleksandar Bursać

auto magazin magazinauto.com protvpozarni aparati pp

PP aparati u spreju ne mogu da se servisiraju, a koštaju tek neznatno manje od onih sa prahom

Ne otvarajte haubu!

U slučaju da požar izbije u motorskom prostoru, nikako ne otvarajte haubu dok nemate spreman PP aparat. Čak i tada samo odškrinite haubu, jer pri njenom otvaranju dolazi do naglog dotoka kiseonika što izaziva još veće rasplamsavanje požara. Pokušajte da tako raspršite prah, a čim se ukaže mogućnost, obavezno skinite minus klemu sa akumulatora.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Aktuelno Najnovije

Slični tekstovi

4 komentara

 1. Otkup polovnih auta
  Otkup polovnih auta June 09, 19:02

  Smatram da svaki automobil treba da poseduje aparat za gasenje pozara. I da ovo bude zakonska obaveza svih koji poseduju automobile, vozila u Srbiji.

  Reply to this comment
 2. Pantelija Petrović
  Pantelija Petrović August 09, 15:26

  HOĆU DA SERVISIRAM PP APARAT ZA PUTNIČKO VOZILO.
  SVE SAM PRETRAŽIO I PROČITAO ČAK I AUTO MAGAZIN I NE NAĐOH NIGDE VAŠ KONTAKT NITI TELEFONA, NITI BAR ADRESE DA BIH DOŠAO LIČN NIŠTA NEMATE OSIM SILNIH REKLAMA. neželim da dobijam vaš auto magazin.

  Reply to this comment
  • Aleksandar
   Aleksandar August 09, 17:45

   Kontakt redakcije Auto magazina lako možete da pronađete u impresumu svakog štampanog izdanja. Impresum se nalazi na samom početku magazina gde je sadržaj. Osim članova redakcije, tu možete pronaći i naše kontakte, adresu, broj telefona redakcije kao i e-mail adrese.

   Osim u štampanom izdanju, sve navedene kontakte imate i u okviru našeg sajta – iznad samog logotipa “Auto magazin” nalazi se link ka stranici “Redakcija”.

   Reply to this comment
 3. MMS auto
  MMS auto July 18, 09:27

  PP aparati su zaknska obaveza ali koliko vozila ih ima? Možda 40% a i to je preterana cifra. Poslednji primeri sa zapaljenim vozilima na novom autoputu u crnoj gori dovoljno govore koiko je važno imati ispravan PP aparat

  Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čeka se VW na terenu električnih vozila. Svaka čast Tesli, ali za masovniju upotrebu EV [...]

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]