TEST: Renault Megane Bose TCe 140 FAP

Kao vino

Renault Megane četvrte generacije je već neko vreme na tržištu. Nedavno se pojavio i redizajnirani model a dok on ne stigne na naše tržište, testiramo i dalje aktuelan Megane sa 1,33 turbo-benzincem od 140 konjskih snaga

Uvođenje novih standarda o emisiji izduvnih gasova mnoge proizvođače je nateralo da detaljno izmene svoje motore. Većina njih sada troši više goriva kako bi ispunili strožije kriterijume i postali čistiji.

Reno se unapred pripremio za ovu situaciju. Nisu želeli da modifikuju postojeće motore, pa su napravili nove. Praktično, u gami je ostao samo stari dobri 1,5 dCi, dok su svi ostali potpuno novi.

Auto magazin Srbija TEST Renault Megane Bose TCe 140 FAPOsim 1,7 dizelaša, novina je i 1,33 turbo-benzinac. Renault Scenic je imao čast da bude prvi „reno“ u koji će se ugrađivati ovaj motor a vremenom su ga dobili i drugi modeli.

Politika uvoznika je takva da se trenutno u Megane ugrađuje verzija od 140 KS kao najjača. Tu su i slabije, sa 115 i 100 „konja“, čiji je zadatak da zamene doskorašnji atmosferski 1,6 motor ali i 1,2 TCe.

Auto magazin Srbija TEST Renault Megane Bose TCe 140 FAPMi smo na test preuzeli trenutno najbolji paket opreme Bose sa najjačim motorom. Reno generalno ugrađuje i najjaču varijantu od 163 KS ali ona nije dostupna na našem tržištu.

Tako najskuplji Megane koji testiramo košta 19.840 evra, što na prvi pogled nije malo ali nije ni mnogo, s obzirom da su cene u međuvremenu porasle a i ovo je najbogatiji paket opreme.

Auto magazin Srbija TEST Renault Megane Bose TCe 140 FAPZa one koji ipak imaju skromniji budžet, mogu da nabave „megana“ sa novim 1,33 motorom od 100 KS za 14.340 evra i osnovnim Life paketom opreme.

Kada smo već kod ove najslabije verzije, treba reći da se ona ugrađuje samo u „megana“, dok su ostali modeli Renoa dobili trocilindarski 1,0 turbo-benzinski motor iste snage.

Dakle, ko i dalje ne može da se navikne na „manjak cilindra“, ovo je zanimljiva tema za razmišljanje.

Auto magazin Srbija TEST Renault Megane Bose TCe 140 FAPVozili smo mnogo verzija „megana“ do sada i primetili smo da je svaki primerak sve bolji i bolji. Tu, pre svega, mislimo na kvalitet završne obrade.

Spisak standardne opreme je sve bogatiji, a najveću novinu, kao što rekosmo, predstavlja motor. Razvijen je u saradnji sa Mercedesom.

Auto magazin Srbija TEST Renault Megane Bose TCe 140 FAPVerzija od 140 „konja“ koju testiramo se ugrađuje i u A180. U startu je najavljeno da će imati daleko bolju isporuku obrtnog momenta na niskim obrtajima.

I stvarno je tako; auto praktično da ne možete da ugušite, iako ste u visokom stepenu prenosa na malim obrtajima, povući će momentalno.

Auto magazin Srbija TEST Renault Megane Bose TCe 140 FAPKako i ne bi kad je svih 240 njutn-metara raspoloživo pri svega 1600 obrtaja, što je bolji rezultat nego kod dizelaša. Dakle, ne morate da terate motor u visoke obrtaje kako bi snažno povukao.

Sa druge strane, petrolhedi će biti oduševljeni činjenicom da se motor izuzetno lako „vrti“ i za čas dostiže crveno područje koje počinje na 6000 o/min iako je maksimalna snaga dostupna već pri 5000 o/min.

Auto magazin Srbija TEST Renault Megane Bose TCe 140 FAPZanimljivo je da su slabije verzije ovog motora od 115 i 100 KS još opuštenije – maksimalna snaga se isporučuje pri dizelaških 4500 obrtaja, a maksimalni obrtni moment pri neverovatnih 1400 obrtaja.

Ukoliko podesite „sport“ mod, motor će osetno promeniti karakter. Reakcija na komandu gasa je neuporedivo brža i snažnija, a željena brzina po gradu se toliko lako dostiže da nam se činilo da u ovom režimu manje troši.

Auto magazin Srbija TEST Renault Megane Bose TCe 140 FAPI da, kada već održavate konstantnu brzinu, ne morate da prešaltate naniže kako biste snažnije ubrzali. Dovoljno je da ostanete u istom stepenu prenosa i date gas.

Iznenadili smo se što potpuno isti princip važi i na auto-putu. Na primer, vozite 140 km/h, date gas u šestoj brzini i auto će lako brzati, tako da su preticanja laka, bez potrebe za posezanjem za ručicom menjača.

Auto magazin Srbija TEST Renault Megane Bose TCe 140 FAPMotor nas je iznenadio u svakom pogledu, ne samo sjajnom elastičnošću na niskim obrtajima već i potrošnjom.

Bulevarskom vožnjom po Beogradu smo dostigli deklarisanu potrošnju, pa čak i kada bismo ulazili u špic sa mnogo stani-kreni situacija, prosek ne bi rastao preko 7,3 l/100 km.

Auto magazin Srbija TEST Renault Megane Bose TCe 140 FAPInače, šesta brzina je prilično duga, pa se pri 130 km/h „vrti“ na 2700 obrtaja i tada troši solidnih sedam litara.

Naravno, ne morate da izdvojite dvadeset hiljada evra da biste uživali u zaista sjajnim performansama ovog motora.

Auto magazin Srbija TEST Renault Megane Bose TCe 140 FAPSa slabijim ali i dalje bogatim Intense paketom može da bude vaš za 17.640 evra. Uz njega može da se poruči i verzija sa automatizovanim EDC menjačem, koji podiže krajnju cenu za okruglo dve hiljade evra.

Pri svemu tome, uživaćete u vrlo mekanom ogibljenju. Megane je specifičan i po tome što voli da zapliva preko neravnina.

Auto magazin Srbija TEST Renault Megane Bose TCe 140 FAP

Doduše, to i nije baš sportska karakteristika, ali za jedan porodični automobil je baš kako treba.

Treba imati na umu da hečbek ima relativno malo mesta za kolena na zadnjim sedištima, tako da, ako nameravate da vozite odraslu decu ili odrasle osobe pozadi, za preporuku su sedan ili karavan, koji imaju duže međuosovinsko rastojanje i dosta više mesta pozadi.

Auto magazin Srbija TEST Renault Megane Bose TCe 140 FAPInače, Bose paket opreme podrazumeva mnogo opreme kao standard. Kartica za beskontaktno otključavanje i startovanje motora se podrazumeva.

Ima kameru iza unutrašnjeg retrovizora koja snima saobraćajne znakove o trenutnom ograničenju brzine.

Auto magazin Srbija TEST Renault Megane Bose TCe 140 FAPOna je, za sada, među retkima koje rade u našoj zemlji, dok većina proizvođača ima problem sa dozvolama za aktivaciju te funkcije.

Njen zadatak je da snima i automobile ispred, što zbog eventualnog automatskog kočenja, što za potrebe automatike dugih svetala.

Auto magazin Srbija TEST Renault Megane Bose TCe 140 FAPKada god se ukaže prilika, Megane će sam aktivirati duga svetla. Farovi su, naravno, u punoj LED tehnologiji.

Kada smo već kod toga, interesantno je da je Reno i dalje među retkim proizvođačima na čijim automobilima svetle i zadnja svetla kada su uključena dnevna.

Auto magazin Srbija TEST Renault Megane Bose TCe 140 FAPTako možete da odložite do poslednjeg trenutka „paljenje“ farova, jer vas ostali učesnici u saobraćaju odlično vide i sa prednje i sa zadnje strane.

Tu je adaptivni tempomat koji automatski održava odstojanje od vozila ispred. On se, na žalost, doplaćuje. Za utehu je to što stvarno nije skup i za njega treba izdvojiti 290 evra.

Auto magazin Srbija TEST Renault Megane Bose TCe 140 FAPNa spisku opcija je i sistem za automatsko parkiranje, koji vrlo dobro radi i lako se aktivira pritiskanjem tastera na centralnoj konzoli.

Za njega je potrebno doplatiti 650 evra a u tom paketu je uključen i nadzor mrtvih uglova. Na žalost, ni u najvišem paketu opreme veliki multimedijalni displej dijagonale 8,7 inča nije standard.

Auto magazin Srbija TEST Renault Megane Bose TCe 140 FAPOn dolazi u paketu sa digitalnim radio-prijemnikom (DAB) i za njega je potrebno izdvojiti još 300 evra.

Sa druge strane, nije loš ni standardni displej od sedam inča. Iako je skoro duplo manji, lepo prikazuje sve neophodne informacije.

Auto magazin Srbija TEST Renault Megane Bose TCe 140 FAPNovi motor je više nego doprineo kompletnom utisku o „meganu 4“. Auto je zaista brz, a međuubrzanja su ta koja posebno fasciniraju.

Potrošnja je zaista za svaku pohvalu, kao i činjenica da Reno (još uvek) ne ugrađuje AdBlue rezervoar sa tečnošću za čišćenje filtera čestica čađi, koji je sve prisutniji u novim benzincima.

Neće vas razočarati ni prtljažnik, tako da, ako imate malu decu, „megan berlina“ lako može da zadovolji porodične potrebe, ali i sportske ambicije svih ljubitelja sjajnih performansi.

Auto magazin Srbija TEST Renault Megane Bose TCe 140 FAPAleksandar Bursać

Snažno ozvučenje

Kao što i sam naziv opreme kaže, Bose paket ima ozvučenje ove marke sa 12 zvučnika. Kao i kod većine konkurenata, ni jedan frekventni opseg nije posebno istaknut, tako da verno prenosi kvalitet zvuka. Drugim rečima, da biste uživali u maksimumu kvaliteta potrebno je da imate i kvalitetan mp3 fajl.

Auto magazin Srbija TEST Renault Megane Bose TCe 140 FAPMaksimalne performanse

Osim Eco, Comfort, Neutral i personalizovanog moda, vozaču je na raspolaganju Sport režim. Sa njim volan postaje tvrđi a reakcija motora na komandu gasa još brža i agresivnija, tako da do izražaja dolaze maksimalne performanse motora.

Auto magazin Srbija TEST Renault Megane Bose TCe 140 FAPNaravno, menja se i boja ambijentalnog osvetljenja, kao i grafika instrumenata, sa naglaskom na obrtomer.

Auto magazin Srbija TEST Renault Megane Bose TCe 140 FAPAutomatsko parkiranje

Automatsko parkiranje se doplaćuje 650 evra i u tu cenu je uključen i sistem za nadzor mrtvih uglova.

Vredi svaku paru, pogotovo za neiskusne vozače jer vrlo precizno uparkirava „megana“ između dva parkirana automobila, bez obzira na ugao pod kojim je parking mesto.

Auto magazin Srbija TEST Renault Megane Bose TCe 140 FAP
Auto magazin Srbija TEST Renault Megane Bose TCe 140 FAPRenault Megane Bose TCe 140 FAP

Motor: zapremina 1332 ccm, snaga 103 kW (140 KS) pri 5000 o/min, maks. o. moment 240 Nm pri 1600 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni

Dimenzije: 4359/1814/1447 mm, međuos. rastojanje 2669 mm, prtljažnik 434/1247 l, rezervoar 50 l, masa 1231 kg, pneumatici 205/50 R17

Performanse: maks. brzina 205 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 9,5 s, potrošnja 7,1/4,9/5,7 l/100 km, emisija CO2 131 g/km

Auto magazin Srbija TEST Renault Megane Bose TCe 140 FAPOprema

Standard: prepoznavanje saobraćajnih znakova, upozorenje za napuštanje saobraćajne trake, elektrohromatski retrovizor, automatska duga svetla, električna ručna kočnica, ambijentalno osvetljenje, prednji i zadnji parking senzori, kamera za vožnju unazad, LED glavna svetla, alu-felne 17 inča, dodatno zatamnjena zadnja stakla, multimedija sa 7-inčnim displejem, Bose ozvučenje sa 12 zvučnika, navigacija, beskontaktno otključavanje i startovanje motora, senzori za kišu i svetla, blutut konekcija, el. podizači prednjih i zadnjih prozora, el. preklapanje retrovizora

Opcije: kontrola mrtvog ugla, automatsko parkiranje, adaptivni tempomat, multimedija 8,7 inča, rez. točak

Auto magazin Srbija TEST Renault Megane Bose TCe 140 FAP

TEST: Renault Mégane GT TCe 205 EDC

TEST: Renault Megane Grand Coupé 1,5 dCi 110 EDC Intens

Test: Renault Megane 4 Intens 1.5 dCi 110

Test: Renault Megane Zen Energy TCe 100

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring